18.03.2022

Właściwości jabłek - dlaczego warto je jeść?

jabłka - dlaczego warto jeść

Jabłka należą do jednych z najpopularniejszych owoców spożywanych w Polsce. Są bogactwem cennych witamin, składników mineralnych, antyoksydantów oraz błonnika pokarmowego. Z ich dobroczynnych właściwości skorzystają zwłaszcza osoby zmagające się z nadmierną masą ciała, podwyższonym poziomem cholesterolu, a także nadciśnieniem tętniczym. Ponieważ te bogato odżywcze i niskokaloryczne owoce są wciąż niedoceniane, wyjaśniamy dlaczego warto jeść jabłka regularnie!

Spis treści:

  1. Jabłka – witaminy i składniki mineralne 
  2. Ile kilokalorii (kcal) ma jabłko?
  3. Dlaczego warto jeść jabłka?
  4. Co zrobić z jabłek?

Jabłka – witaminy i składniki mineralne 

Jedzone na surowo jabłka są źródłem witaminy C, która poprawia naturalną odporność organizmu i zapobiega szkodliwemu działaniu wolnych rodników na komórki całego ciała. Ponadto uczestniczy w procesach wytwarzania kolagenu, który wzmacnia naczynia krwionośne oraz napina skórę, spowalniając procesy starzenia się. Warto wiedzieć, że ponad połowa witaminy C w jabłku znajduje się tuż pod skórką, dlatego zaleca się jedzenie ich wraz z nią. Co więcej, kolorowa skórka zapewnia szereg związków o działaniu antyoksydacyjnym (m.in. kwercetyna, likopen), a także stanowi źródło błonnika pokarmowego. 
W owocach jabłoni znajdziemy także:

  •  witaminy z grupy B,
  •  witaminę E,
  •  witaminę K, 
  •  prowitaminę A, czyli beta-karoten. 

Jabłka to smaczne owoce stanowiące bogate źródło potasu, który obok chloru i sodu, jest jednym z elektrolitów komórkowych. Oznacza to, że reguluje gospodarkę wodno-elektrolitową i kwasowo-zasadową organizmu. O odpowiednią podaż potasu wraz z posiłkami, powinny zadbać osoby z nadciśnieniem tętniczym, bowiem pomaga regulować ciśnienie krwi. 
W niewielkich ilościach jabłka zapewniają także inne składniki mineralne. Należą do nich: 

  •  magnez, 
  •  fosfor, 
  •  wapń, 
  •  żelazo.

właściwości jabłek

Ile kilokalorii (kcal) ma jabłko?

Jeśli zastanawiasz się ile waży jabłko i ile kilokalorii ma jabłko, spieszymy z pomocą. Otóż średniej wielkości sztuka waży około 150 gramów dostarczając ok 80 kcal oraz aż 3,6 g błonnika pokarmowego, który zwiększa uczucie sytości. Jabłko może więc stanowić doskonałą przekąskę dla osób walczących ze zbędnymi kilogramami, ponieważ jest pożywne i niskokaloryczne. 
Ponadto charakteryzuje się stosunkowo niskim indeksem glikemicznym (IG=38), dzięki czemu nie powoduje gwałtownego skoku glukozy we krwi zaraz po spożyciu. Pozwala to uniknąć m.in. nagłych napadów apetytu i uczucia senności w ciągu dnia. Z tego powodu po surowe jabłka mogą bezpiecznie sięgać również diabetycy i osoby zmagające się z insulinoopornością. 
Jabłka mogą stanowić też zdrowszą alternatywę dla słodyczy. Jeśli starasz się dbać o linię, kiedy najdzie Cię ochota na coś słodkiego, zamiast czekolady czy batonika, schrup jabłko. Jeśli spożycie go jako samodzielną przekąskę wydaje Ci się nudne możesz pokroić je na kawałki, posypać cynamonem i kilkoma orzechami, a następnie upiec w piekarniku – otrzymasz zdrowy deser, pełen wartościowych składników. Jeśli natomiast szukasz ciekawszych deserów z jabłkami sprawdź nasz przepis na makowiec japoński.

Dlaczego warto jeść jabłka?

Jabłka spożywane wraz ze skórką zapewniają cenny dla prawidłowego funkcjonowania układu pokarmowego błonnik pokarmowy. Jednym z jego rodzajów są pektyny, zawarte w największych ilościach w dojrzałych, lecz nie przejrzałych owocach jabłoni. Pektyny należą do frakcji błonnika rozpuszczalnego w wodzie, którego regularne spożywanie w ramach urozmaiconego jadłospisu:

  •  pomaga obniżyć poziom tzw. „złego” cholesterolu LDL i triglicerydów we krwi, działając przeciwmiażdżycowo,
  •  pomaga obniżyć poziom glukozy we krwi,
  •  zwiększa uczucie sytości, 
  •  reguluje pracę przewodu pokarmowego,
  •  przeciwdziała zaparciom. 

Włączenie jabłek do codziennej diety usprawni pracę przewodu pokarmowego i przyspieszy proces przemiany materii. Pektyny wspomagają detoksykację organizmu uczestnicząc w procesie wydalania z organizmu metali ciężkich, takich jak ołów i rtęć. 

Obecność pektyn w diecie może obniżyć ryzyko zapadalności na niektóre nowotwory m.in. jelita grubego. Stymulując ruchy robaczkowe jelit normują rytm wypróżnień, a co za tym idzie skracają czas kontaktu niestrawionych resztek pokarmowych z tkankami jelita. Jedzenie już jednego jabłka dziennie może przyczynić się do poprawy mikroflory jelitowej. Częste sięganie po te owoce może także przynieść ulgę w dolegliwościach, takich jak biegunki, wzdęcia czy zaparcia. 

Co zrobić z jabłek?

Jabłka to wdzięczne owoce, z których można przygotować wiele smacznych posiłków. Jednym z popularniejszych są racuchy z jabłkami. Aby wykonać ich lżejszą wersję polecamy zastąpić część zwykłej mąki, pełnoziarnistą a ponadto upiec je zamiast smażyć na głębokim tłuszczu.

Z jabłek w kilka chwil można wyczarować pyszne owsiane batoniki z suszonymi owocami. Przekąska sprawdzi się na drugie śniadanie dla dziecka, a także jako smaczny podwieczorek po obiedzie. Z jabłek możesz wykonać również zdrowe  koktajle odchudzające.

Pokrojone w kostkę surowe jabłka polecamy dodać do sałatki owocowej. W tej formie warto wykorzystać je również do przygotowania odżywczego smoothie. A ponieważ jabłka świetnie smakują po podgrzaniu, zachęcamy do przetestowania naszego przepisu na czekoladowe naleśniki z waniliowym twarożkiem i musem jabłkowo-malinowym!

Sprawdź także:  Przepisy na smaczne i zdrowe ciasta bożonarodzeniowe

Nie bez powodu jabłka za swoje dobroczynne właściwości doceniane były już w średniowieczu. Zadbaj o to, by nie zabrakło ich w Twojej codziennej diecie. Pamiętaj jednak, żeby zawsze przed zjedzeniem owoce dokładnie umyć. Należą bowiem do grupy roślin, do których uprawy wykorzystuje się pestycydy, które mogą mieć szkodliwy wpływ na nasze zdrowie.

 

Twarożek ze szczypiorkiem
Przepisy, Porady dietetyka
27.02.2025

Dieta przy zakrzepicy – założenia, wyłączenia i jadłospis

Zakrzepica – a właściwie żylna choroba zakrzepowo-zatorowa i powiązana z nią zatorowość płucna – występuje stosunkowo często. Choć choroba może dotyczyć osób w każdym wieku, z czasem ryzyko znacząco wzrasta. Aby je zmniejszyć, warto utrzymywać prawidłową masę ciała, dbać o regularną aktywność fizyczną i zdrowo się odżywiać. Dowiedz się, jaką dietę przy zakrzepicy żył polecają dietetycy.

Dieta przy zakrzepicy – założenia, wyłączenia i jadłospis
koktajl malinowy
Przepisy, Ciekawostki
26.02.2025

Dieta strukturalna – zasady, możliwe efekty oraz jadłospis

Dieta strukturalna to sposób żywienia mający na celu poprawę zdrowia, redukcję masy ciała i zwiększenie energii poprzez spożywanie odpowiednio skomponowanych posiłków. Jakie są jej dokładne zasady i czy rzeczywiście przynosi oczekiwane efekty?

Dieta strukturalna – zasady, możliwe efekty oraz jadłospis
kanapki z chleba żytniego na zakwasie z twarożkiem z rzodkiewką i szczypiorkiem
Przepisy, Ciekawostki
24.02.2025

Dieta ubogoenergetyczna – zasady, możliwe efekty oraz przykładowe menu

Dieta ubogoenergetyczna jest najczęściej stosowana przez osoby, których celem jest redukcja masy ciała. Często jest również wykorzystywana jako składowa terapii otyłości. Jednak aby przyniosła upragnione efekty, musi być odpowiednio zbilansowana i mieć właściwą kaloryczność. Dowiedz się, jakie są produkty zalecane i przeciwwskazane w diecie ubogoenergetycznej i jak skomponować jadłospis.

Dieta ubogoenergetyczna – zasady, możliwe efekty oraz przykładowe menu

Sprawdź, jak smaczne może być odchudzanie

Catering dietetyczny WygodnaDieta.pl pozwala nie tylko tracić zbędne kilogramy, ale też jeść smacznie i zdrowo.

Wygodnadieta.pl (my) korzystamy z cookies i innych podobnych technologii
Jeśli zaakceptujesz wszystkie cookies, zapiszemy w Twoim urządzeniu cookies i inne pliki (ogólnie cookies) analityczne i marketingowe... więcej (w celu profilowanego marketingu). Jeśli odrzucisz wszystkie - zapiszemy tylko cookies techniczne, niezbędne dla działania naszych stron. Cookies możesz też ustawić samodzielnie (Ustawienia). Używamy cookies zgodnie z Polityką prywatności,... więcej
Ustawienia
Akceptuję