25.11.2022

Makowiec japoński – pyszne ciasto makowe z jabłkami w lekkiej wersji

przepis na makowiec japoński

Klasyczny, zwijany makowiec to ciasto, bez którego większość osób nie wyobraża sobie Świąt Bożego Narodzenia. Jego ciekawą i nowoczesną alternatywą jest makowiec japoński wypiekany z dodatkiem startych jabłek, które zapewniają wilgotność wypieku. Ciasto jest proste w wykonaniu i nie czasochłonne, ma puszystą strukturę i słodki smak. Poznaj nasz przepis na idealny makowiec japoński w odchudzonej wersji i zaskocz swoich gości domowym wypiekiem!

Spis treści:

  1. Makowiec japoński
  2. Zdrowotne właściwości maku
  3. Ciasto makowiec japoński – składniki
  4. Jak zrobić makowiec japoński? Przepis

Makowiec japoński

Makowiec japoński to słodkie i wilgotne ciasto, które stanowi ciekawą alternatywę dla tradycyjnego, zwijanego makowca. Przygotowanie makowca japońskiego nie jest czasochłonne, ani skomplikowane, a uzyskany efekt z pewnością zaskoczy nie jednego gościa. W naszej wersji to ciasto makowe nie zawiera mąki ani cukru, natomiast obfituje w słodkie bakalie. Jest puszyste i lekkie, a jednocześnie wilgotne. Tę niesamowitą wilgotność gwarantują starte jabłka, które zapewniają też słodycz wypieku. Choć makowiec japoński można przygotować również z gotowej masy makowej, warto wykonać je od postaw wykorzystując mak mielony i ulubione bakalie, a wypiek odwdzięczy się lepszym smakiem. Ponadto nie będzie zawierał cukru, ani syropu glukozowo-fruktozowego, które sowicie występują w gotowych masach makowych. W naszej lekkiej wersji cukier oraz cukier puder zastąpiliśmy bezkalorycznym erytrytolem. 

Zdrowotne właściwości maku

Głównym składnikiem makowca jest wciąż niedoceniany w kuchni polskiej mak. Kojarzymy go jako posypka pieczywa, składnik drożdżówek, rogali oraz świątecznych ciast. Warto wiedzieć, że drobniutkie nasiona maku stanowią zasobne źródło cennych wartości odżywczych. W 100 gramach zapewniają ok. 525 kcal, aż 18 g białka roślinnego, 42 g tłuszczów i 28 g węglowodanów, w tym 19 g błonnika pokarmowego. Obecne w maku tłuszcze to przede wszystkim wielonienasycone kwasy tłuszczowe z rodziny omega-6. Nasiona dostarczają też witaminy z grupy B oraz witaminę E, która odznacza się silnymi właściwościami antyoksydacyjnymi

Sprawdź także:  Właściwości maku - ciekawostki

Mak to produkt, który powinien znaleźć się w posiłkach każdej osoby na diecie wegańskiej i bezmlecznej, ponieważ jest bardzo bogatym źródłem wapnia. Łyżka maku zapewnia porównywalną ilość tego pierwiastka, jaką dostarcza 100 ml mleka krowiego! Oprócz wapnia mak stanowi cenne źródło żelaza, cynku i potasu, a także selenu i magnezu. Decydując się więc na kawałek dobrej jakości makowca, dostarczamy do organizmu pokaźną ilość wartościowych substancji odżywczych.

Zobacz także:  Mleko – które jest najzdrowsze?

przepis na makowiec japoński

Ciasto makowiec japoński – składniki

Składniki na formę o średnicy 25 cm:

  •  250 g maku mielonego,
  •  180 ml mleka krowiego lub napoju roślinnego,
  •  4 jajka,
  •  100 g erytrytolu + 2 łyżki,
  •  70 g bakalii (mieszanka Twoich ulubionych suszonych owoców i orzechów),
  •  50 g masła lub dobrej jakości roślinnej margaryny,
  •  60 g kaszy manny,
  •  płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
  •  4 jabłka (ok. 600 g jabłek),
  •  kilka kropel aromatu migdałowego i waniliowego.

Składniki na lukier:

  •  100 g zmielonego na puder erytrytolu,
  •  kilka łyżek soku z cytryny.

Jeśli chcesz wykonać makowiec japoński w wersji bezmlecznej, masło zastąp dobrej jakości wegańską margaryną, a mleko napojem roślinnym. Jeśli używasz suchego maku, należy go wcześniej ugotować w mleku i odstawić na kilka godzin do napęcznienia. Następnie odciśnięty mak należy trzykrotnie zmielić za pomocą maszynki do mielenia lub blendera. Zmielony mak powinien mieć gładką i jednorodną konsystencję.

Zobacz również:  Jabłka - właściwości. Dlaczego warto je jeść?

Jak zrobić makowiec japoński? Przepis

  1. Mielony mak przekładamy do garnka, zalewamy mlekiem (jego obecność łagodzi gorzki smak nasion), dodajemy pokrojone miękkie masło oraz erytrytol (100 g). Zawartość garnka podgrzewamy, aż masło i erytrytol się rozpuszczą. Zdejmujemy garnek z ognia. Przykrywamy go pokrywką i odstawiamy na ok. 30 minut, aby mak wchłonął płyn. 
  2. Do makowej masy dodajemy następnie pokrojone suszone owoce, orzechy i aromaty. Całość mieszamy.
  3. Obieramy jabłka i pozbawiamy owoce gniazd nasiennych. Jabłka zetrzyj na tarce o grubych oczkach (dużych oczkach) i odsącz z nadmiaru soku.
  4. Białka oddzielamy od żółtek. Białka należy ubić na sztywną pianę, a żółtka utrzeć za pomocą miksera, aby podwoiły swoją objętość. Następnie do żółtek dodajemy pozostały erytrytol i ponownie ucieramy na gładki jasny krem.
  5. Starte jabłka dodajemy do masy makowej i łączymy składniki za pomocą łyżki lub szpatułki. Następnie dodajemy krem z żółtek i ponownie mieszamy. 
  6. Kolejny krok to dodanie do masy kaszy manny oraz proszku do pieczenia. Ponownie mieszamy. 
  7. Do makowej masy dodajemy ubite białka, delikatnie mieszając, aby nie stracić ich puszystości. 
  8. Gotową masę przelewamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. 
  9. Ciasto należy piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni C z opcją grzania góra-dół, przez ok. 40 min. Czas pieczenia ciasta może być o kilka minut krótszy lub dłuższy, co zależy od piekarnika. Pieczemy do tzw. suchego patyczka.
  10. Ciasto pozostawiamy do ostudzenia na ok. godzinę. 
  11. Gotowy makowiec japoński można udekorować lukrem z erytrytolu i soku cytrynowego lub posypać cukrem pudrem z erytrytolu.

Dowiedz się więcej:  Jak zorganizować wegańskie święta Bożego Narodzenia?

Smacznego!

 

Śniadanie w diecie przy boreliozie
Przepisy, Porady dietetyka
29.01.2025

Dieta przy boreliozie – co można jeść a czego lepiej unikać?

Borelioza jest groźną chorobą zakaźną przenoszoną przez kleszcze i może objawiać się na różne sposoby, a symptomy mogą zmieniać się w zależności od stadium. Oprócz stosowania leków na przebieg choroby może wpłynąć odżywianie. Sprawdź, jaka dieta przy boreliozie sprawdzi się najlepiej i co jeść przy boreliozie.

Dieta przy boreliozie – co można jeść a czego lepiej unikać?
Kanapki z hummusem jajkiem ogórkiem i papryką
Przepisy, Porady dietetyka
28.01.2025

Dieta przedcukrzycowa – z czego powinien składać się jadłospis osoby w stanie przedcukrzycowym?

Cukrzyca jest często określana pierwszą niezakaźną pandemią świata. Skala problemu jest bardzo duża. Już w momencie, kiedy pojawiają się pierwsze symptomy rozwoju schorzenia, warto zadbać o odpowiednie leczenie stanu przedcukrzycowego. Polega ono przede wszystkim na zmianie stylu życia. Dowiedz się, co jeść w stanie przedcukrzycowym i jaka dieta dla stanu przedcukrzycowego jest zalecana przez dietetyków.

Dieta przedcukrzycowa – z czego powinien składać się jadłospis osoby w stanie przedcukrzycowym?
Bułka wieloziarnista z ogórkiem i pomidorem
Porady dietetyka
27.01.2025

Dieta przed ciążą – czyli jak powinna odżywiać się przyszła mama?

Wiemy, iż styl życia obojga rodziców i ich nawyki żywieniowe w istotnym stopniu wpływają nie tylko na przebieg ciąży i połogu, ale i na zdrowie dziecka przez całe życie. Ważne jest zatem nie tylko odpowiednie żywienie i suplementacja w czasie ciąży, ale i dieta przed zajściem w ciąże. Poznaj porady dietetyka dotyczące tego, jak przygotować się na ciążę i sprawdź, jak powinna wyglądać dieta dla planujących ciążę kobiet.

Dieta przed ciążą – czyli jak powinna odżywiać się przyszła mama?

Sprawdź, jak smaczne może być odchudzanie

Catering dietetyczny WygodnaDieta.pl pozwala nie tylko tracić zbędne kilogramy, ale też jeść smacznie i zdrowo.

Wygodnadieta.pl (my) korzystamy z cookies i innych podobnych technologii
Jeśli zaakceptujesz wszystkie cookies, zapiszemy w Twoim urządzeniu cookies i inne pliki (ogólnie cookies) analityczne i marketingowe... więcej (w celu profilowanego marketingu). Jeśli odrzucisz wszystkie - zapiszemy tylko cookies techniczne, niezbędne dla działania naszych stron. Cookies możesz też ustawić samodzielnie (Ustawienia). Używamy cookies zgodnie z Polityką prywatności,... więcej
Ustawienia
Akceptuję