O śniadaniu mówi się, że jest najważniejszym posiłkiem w ciągu dnia. Choć rano często towarzyszy nam pośpiech, warto wygospodarować chwilę na zjedzenie pełnowartościowego posiłku. Odpowiednio zbilansowane śniadanie doda nam energii, sprawi, że będziemy czuć się lepiej i pracować bardziej efektywnie, a także może zmniejszyć naszą ochotę na podjadanie w ciągu dnia.
Podczas snu spalamy większość glikogenu wątrobowego, który magazynuje glukozę, stanowiącą główne źródło energii dla komórek. Pozostała część zostaje przeznaczona na podtrzymanie pracy mózgu. Dlatego, jeśli po dziesięciu godzinach od ostatniego posiłku nie zjemy śniadania, zapasy glikogenu nie zostaną odbudowane. Organizm przejdzie w tryb oszczędzania energii, co znacznie spowolni nasz metabolizm i może spowodować wzrost tendencji do odkładania się tłuszczu.
Brak porannego posiłku często skutkuje rozdrażnieniem, irytacją i problemami z koncentracją. Warto wspomnieć także, że zaraz po przebudzeniu wydzielana jest największą ilość soków trawiennych, a rezygnowanie ze śniadania może przyczynić się do powstawania wrzodów żołądka.
Regularne jedzenie pełnowartościowego śniadania zapewnia:
- lepszą koncentrację i bardziej efektywną pracę przez cały dzień,
- dobre samopoczucie,
- szybsze tempo przemiany materii,
- brak napadów głodu w ciągu dnia,
- energię niezbędną do działania,
- lepszy profil lipidowy krwi,
- mniejsze ryzyko wystąpienia chorób dietozależnych, takich jak miażdżyca, choroba wieńcowa czy cukrzyca typu II.
Jeśli rano nie odczuwasz głodu, zwróć uwagę na to, o której godzinie spożywasz ostatni posiłek. Twój apetyt o poranku może zwiększyć się, jeśli zaczniesz sięgać po lekkostrawne kolacje i będziesz jeść je najpóźniej dwie godziny przed pójściem spać.
Przepis na czekoladowe naleśniki z waniliowym twarożkiem i musem malinowo-jabłkowym
Składniki – ciasto:
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 szklanka mleka
- 0,5 szklanki wody
- 1 jajko
- 1 łyżka oleju
- 3 łyżeczki kakao
Składniki – farsz:
- 250 g twarogu chudego
- 100 g jogurtu naturalnego
- 0,5 łyżeczki esencji waniliowej
Składniki – mus:
- 1 średnie jabłko
- 150 g malin
- 10 g ksylitolu
Sposób przygotowania
1. Mąkę przesiewamy przez sitko. Dodajemy kakao, jajko, wodę, mleko i olej. Składniki miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Ciasto wylewamy na suchą, bardzo dobrze rozgrzaną patelnię, i smażymy na małym ogniu po kilka minut z obu stron.
2. Żeby wykonać farsz, łączymy chudy twaróg, jogurt naturalny, esencję waniliową i dokładnie mieszamy.
3. Jabłka obieramy i kroimy w kostkę, a następnie przekładamy je do garnuszka i dodajemy umyte wcześniej maliny. Owoce zasypujemy ksylitolem i dusimy na małym ogniu, aż otrzymamy mus. W razie potrzeby dodajemy odrobinę wody.
4. Naleśnik wypełniamy farszem i zwijamy w rulon, a następnie dekorujemy jabłkowo-malinowym musem.
Smacznego!