To jedna z najstarszych znanych nam przypraw. Jego zapach jednoznacznie kojarzy się nam ze świętami Bożego Narodzenia, ale warto pamiętać o nim nie tylko w grudniu. Sproszkowana kora cynamonowca cejlońskiego dodana do potraw skutecznie rozgrzewa, a dodatkowo wykazuje działanie antynowotworowe, łagodzi dolegliwości żołądkowe, reguluje poziom cholesterolu i cukru we krwi oraz łagodzi objawy przeziębienia i grypy. Możesz dodawać go do owsianek, kawy, herbaty i domowych wypieków.
Spis treści:
- Cynamon
- Kurkuma
- Kardamon
- Tymianek
- Imbir
- Chili
Cynamon
To jedna z najstarszych znanych nam przypraw. Jego zapach jednoznacznie kojarzy się nam ze świętami Bożego Narodzenia, ale warto pamiętać o nim nie tylko w grudniu. Sproszkowana kora cynamonowca cejlońskiego dodana do potraw skutecznie rozgrzewa, a dodatkowo wykazuje działanie antynowotworowe, łagodzi dolegliwości żołądkowe, reguluje poziom cholesterolu i cukru we krwi oraz łagodzi objawy przeziębienia i grypy. Możesz dodawać go do owsianek, kawy, herbaty i domowych wypieków.
Sprawdź także:
Przepis na ciasto z gruszkami i orzechami
Kurkuma
To obowiązkowy składnik dań typowych dla kuchni Indii i Azji Południowo-Wschodniej. Nie tylko podnosi temperaturę ciała, lecz także ma silne działanie przeciwzapalne, przeciwbakteryjne, przeciwgrzybicze i oczyszczające. Zapobiega chorobom serca, chorobom zwyrodnieniowym i przyspiesza gojenie się ran. Aby w pełni wykorzystać zdrowotne właściwości kurkumy, warto spożywać ją w towarzystwie pieprzu lub chili.
Kardamon
Jest co prawda jedną z najdroższych przypraw świata, ale zdecydowanie warto znaleźć dla niego miejsce w naszych kuchniach. Właściwości lecznicze kardamonu znane były już przez starożytnych Chińczyków. Rozgrzewa, działa rozkurczająco na żołądek, łagodzi kaszel, udrażnia zatkany nos i wzmacnia odporność. Pobudza także wydzielanie soków trawiennych i przyspiesza przemianę materii, dzięki czemu może okazać się cennym narzędziem w walce z nadwagą. Szczypta kardamonu dodana do gorącej herbaty lub kawy wzmocni ich smak i aromat.
Tymianek
To kolejna często niedoceniana przyprawa, której nie powinno zabraknąć w naszych potrawach jesienią i zimą. Tymianek ma silne działanie bakteriobójcze i przeciwzapalne. Wspomaga pracę układu oddechowego, łagodzi infekcje gardła i jamy ustnej, działa wykrztuśnie i rozkurczowo, a także reguluje pracę układu trawiennego.
Imbir
Znalazł zastosowanie w wielu kuchniach świata. Jego ostry, intensywny smak sprawia, że doskonale pasuje jako dodatek do delikatnych zup na bazie mleczka kokosowego, mięs, a także ciasteczek i pierników. Imbir poprawia krążenie krwi i działa rozgrzewająco. Ma również właściwości przeciwobrzękowe, ułatwia trawienie, przynosi ulgę w bólach mięśni i stawów, a także zwiększa koncentrację i wydajność umysłową.
Zobacz też:
Właściwości odżywcze i odchudzające imbiru
Chili
To doskonałe źródło kapsaicyny – substancji termogenicznej, która zwiększa wytwarzanie ciepła i przyspiesza metabolizm, przez co stymuluje spalanie tłuszczu. Regularne sięganie po tę pikantną przyprawę może przynieść ulgę w bólach głowy i migrenach, zadbać o zdrowie układu sercowo-naczyniowego i zmniejszyć ryzyko wystąpienia wielu nowotworów.
Dowiedz się więcej:
Właściwości papryczki chili
Przyprawy to nie tylko doskonały sposób na wzmocnienie i urozmaicenie smaku naszych ulubionych potraw, lecz także źródło cennych dla zdrowia składników. Należy jednak pamiętać, by jak we wszystkim zachować umiar i zdrowy rozsądek, ponieważ stosowane w nadmiarze mogą przynieść niekorzystne skutki.