Głodówki wywołują liczne kontrowersje. Niektórzy uznają je za skuteczną metodę na szybką utratę wagi, ale wpływ na zdrowie bywa kwestionowany. Dieta „głodówka” występuje w różnych wariantach zakładających stosowanie okien żywieniowych, kilkudniowych postów lub menu skrajnie niskokalorycznego. Dowiedz się więcej i przekonaj się, czy warto w ogóle interesować się tym, jakie są efekty głodówki po tygodniu.
Spis treści:
- Na czym polega dieta głodówkowa?
- Czy dieta głodówkowa jest zdrowa i bezpieczna?
- Efekty, jakie może przynieść głodówka
- Skutki uboczne głodówki
- Jak prawidłowo przeprowadzić dietę głodówkową?
Na czym polega dieta głodówkowa?
Dieta nazywana głodówkową występuje w różnych formach, ale ma jedną charakterystyczną cechę – skrajnie niską kaloryczność. Podaż kalorii często ogranicza się do poziomu, który nie jest wystarczający do utrzymania podstawowych funkcji życiowych.
Wśród popularnych odmian znajdują się:
- głodówka jednodniowa,
- głodówka 3-dniowa,
- głodówka tygodniowa.
W ekstremalnych przypadkach w celu redukcji masy ciała niektórzy decydują się nawet na głodówkę 30-dniową. Efekty tego typu restrykcji mogą być naprawdę opłakane w skutkach.
Wyróżnia się także mniej rygorystyczne wersje (głodówki przerywane), gdzie okresy niejedzenia przeplatają się z krótkimi oknami żywieniowymi. Model tego typu żywienia przypomina rygorystyczny wariant Intermittent Fasting.
Czy dieta głodówkowa jest zdrowa i bezpieczna?
Dieta, w której drastycznie ogranicza się kalorie, może prowadzić do poważnych zmian w funkcjonowaniu organizmu. Niedostateczna ilość kalorii powoduje, że ciało musi znaleźć alternatywne źródło energii, co skutkuje rozpoczęciem procesów metabolicznych mających na celu utrzymanie podstawowych funkcji życiowych. Głównym źródłem energii w stanie głodu jest tkanka tłuszczowa, ale po jej częściowym wyczerpaniu organizm zaczyna zużywać także białko mięśniowe. Podkreślmy: po częściowym wyczerpaniu, a nie całkowitym. Oznacza to, że już w ciągu np. 1-dniowej głodówki z kawą Twój organizm zacznie wykorzystywać mięśnie (aminokwasy), jako źródło energii – pomimo tego że będzie posiadał zasoby tkanki tłuszczowej.
Metabolizm ulega spowolnieniu, co początkowo może wydawać się korzystne dla odchudzania, ale w dłuższej perspektywie prowadzi do obniżenia tempa przemian metabolicznych, co może utrudniać utrzymanie zdrowej wagi po zakończeniu diety.
Ograniczenie podaży kalorii do minimum wpływa również na wytwarzanie energii niezbędnej do prawidłowego funkcjonowania narządów, czyli m.in. zdolność organizmu do regeneracji i utrzymania zdrowia. To z kolei może doprowadzić do ogólnego osłabienia i zmniejszenia odporności.
Należy pamiętać, że stałe pokarmy są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu, dlatego oparcie diety głównie (lub jedynie) na wodzie jest skrajnie niebezpieczne. Taki sposób odżywania może doprowadzić do wyniszczenia organizmu oraz spowodować m.in.:
- niewydolność niektórych narządów,
- zaburzenia hormonalne,
- zaburzenia odżywiania,
- nieprawidłową pracę nerek,
- nagromadzenie toksyn lub złogów.
Leczenie i regenerowanie organizmu po tego typu diecie może trwać dłużej niż sama głodówka.
Te argumenty chyba każdemu wystarczą, by odpowiedzieć sobie na pytanie, czy głodówka jest zdrowa. Żadna forma głodówki nie przynosi organizmowi korzyści, a długie posty są szkodliwe i prowadzą do wyniszczenia organizmu. Nie istnieje coś takiego jak głodówka lecznicza i nie warto dać się zwieść obietnicy szybkiej utraty wagi czy rzekomego „oczyszczenia” organizmu.
Sprawdź także: „Dieta cud” — czy istnieje?
Efekty, jakie może przynieść głodówka
Początkowe efekty diety mogą wydawać się korzystne, zwłaszcza jeśli chodzi o szybką utratę wagi. Jednak, zamiast zastanawiać się, ile można schudnąć na głodówce, lepiej przemyśleć, ile kilogramów wróci w postaci efektu jo-jo. A szybki przyrost wagi po zakończeniu głodówki to nie jedyna konsekwencja wyniszczającego planu…
Niedobory kaloryczne prowadzą do osłabienia organizmu, zmniejszenia efektywności metabolicznej i zaniku masy mięśniowej. Co więcej, długotrwałe stosowanie głodówek może wywołać chroniczne problemy zdrowotne – zaburzenia elektrolitowe, niedobory witamin i składników mineralnych, a także problemy z funkcjonowaniem narządów wewnętrznych.
„Korzyści” są tylko chwilowe i nie przekładają się na trwałą poprawę stanu zdrowia. Zamiast uciekać się do takich radykalnych metod, lepiej przekonać się do zrównoważonych sposobów odżywiania, które pomagają uniknąć błędów w odchudzaniu i przynoszą trwałe efekty.
Sprawdź także: Jak oszukać głód?
Skutki uboczne głodówki
Wciąż wydaje Ci się, że głodówka na diecie to dobry pomysł? Przyjrzyj się długotrwałym skutkom ubocznym głodówki:
- zwiększona utrata tkanki mięśniowej,
- osłabienie włosów i paznokci,
- osłabiona kondycja skóry, większa podatność na trądzik
- zaburzenia elektrolitowe,
- wolniejszy metabolizm,
- zmęczenie i osłabienie, mała ilość energii i brak siły,
- problemy z trawieniem,
- problemy ze snem,
- osłabienie pracy serca,
- ciągłe uczucie zimna,
- niedobory witamin i składników mineralnych,
- zaburzenia nastroju,
- nieprawidłowe nawyki żywieniowe,
- zaburzona relacja z jedzeniem.
Jak prawidłowo przeprowadzić dietę głodówkową?
Przeprowadzenie jednodniowej głodówki jest wskazane wyłącznie w przypadku, gdy zaleca to lekarz, np. po chorobie lub operacji albo przed konkretnym zabiegiem lub niektórymi badaniami. Zdarza się na przykład, że lekarz zaleca wyeliminowanie stałych pokarmów na 12 lub 24 h po zatruciu pokarmowym. Powstrzymanie się od jedzenia przez 12 h lub czasowe wykluczenie jedzenia bywa też konieczne w przypadku pacjentów przygotowujących się do niektórych badań oraz osób chorych, ale są to sytuacje wyjątkowe. Wówczas lekarz szczegółowo przedstawia, jak przeprowadzić głodówkę i wskazuje, co wolno jeść oraz ile płynów należy przyjmować.
Niestety popularnym mitem jest twierdzenie, że głodówki mają działanie detoksykujące. Pomysł oczyszczania organizmu z toksyn przez głodzenie się i picie samej wody nie znajduje potwierdzenia w naukowych badaniach. Istnieją naturalne mechanizmy detoksykacji, za które odpowiedzialne są między innymi wątroba oraz nerki, i nie wymagają one „pomocy” w postaci ubogiej energetycznie diety.
Zamiast pozbawiać swoje ciało niezbędnych składników odżywczych, warto zainwestować w dietę pudełkową, która zapewnia zbilansowane posiłki, dostosowane do indywidualnych potrzeb energetycznych i odżywczych. Tego rodzaju żywienie nie tylko wspiera zdrowe odchudzanie, ale również przynosi długotrwałe efekty, bez ryzyka wystąpienia skutków ubocznych i nieprzyjemnych dolegliwości. Regularne dostarczanie organizmowi pełnowartościowych posiłków pomaga utrzymać metabolizm na stabilnym poziomie i uniknąć problemów zdrowotnych wynikających z niewłaściwego odżywiania.