Płatki owsiane przeżywają prawdziwy renesans. I nic w tym dziwnego, bo ich wartości prozdrowotne trudno przecenić. Owies stanowił ważny element diety wielu Europejczyków już w epoce brązu. To zboże bogate w białko i nieocenione źródło aminokwasów. Miseczka płatków owsianych spożywana z jogurtem bądź mlekiem zaspokaja apetyt naszego mózgu na witaminę B6. Ta poprawia pamięć i koncentrację oraz pozwala na szybkie przyswajanie wiedzy. Zawarta w owsie witamina B1 dba o stabilność organizmu w czasie wzmożonego wysiłku fizycznego i umysłowego oraz zawiera substancje działające antydepresyjnie. Owies to także niezastąpione źródło witaminy E, flawonoidów oraz błonnika pokarmowego. Pełne ziarno owsa składa się w blisko jednej trzeciej z błonnika, który oczyszcza organizm i zapobiega rozwojowi chorób. Sam błonnik daje zaś uczucie sytości, poprawia pracę jelit oraz zapobiega nadkwasocie i uczuciu zgagi. Dziś proponujemy Państwu przepis na pieczoną owsiankę. To zdrowe i pożywne danie, do którego przygotowania oprócz płatków owsianych można z powodzeniem wykorzystać niezliczoną ilość owoców, orzechów i migdałów a także pełny prozdrowotnych właściwości miód!
Sprawdź także:
Dlaczego warto jeść śniadania?
Pieczona owsianka – Składniki (porcja dla 2 osób):
- Płatki owsiane – 60 g
- Mleko 0,5% tłuszczu – 120 ml
- Jabłko – 70 g
- Jajko – 1 szt.
- Miód – 10 g
- Rodzynki – 10 g
- Orzechy włoskie – 10 g
- Cynamon – do smaku.
Przygotowanie:
- W garnku umieścić zimne mleko oraz płatki owsiane.
- Podgrzewać na wolnym ogniu do momentu zagotowania, a następnie gotować przez kilka minut.
- Jabłko umyć i obrać i pokroić w drobną kostkę. Umieścić w osobnym rondelku i dusić do miękkości.
- Wystudzone płatki i jabłka połączyć z posiekanymi orzechami, miodem, rodzynkami, jajkiem i cynamonem.
- Masę umieścić w naczyniu żaroodpornym i piec w temperaturze 180st.C przez ok. 20 minut.
Zobacz również:
Płatki owsiane - dlaczego warto je jeść?
Smacznego!