09.09.2017

Miechunka - jagoda zdrowia

miechunka właściwości

Wartości odżywcze i zdrowotne Miechunki jadalnej (Physalis peruviana L.) doceniono już tysiące lat temu. Nie ma w tym nic dziwnego, gdyż jej owoce zwane często złotymi jagodami Inków są prawdziwą skarbnicą witamin i składników mineralnych, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Nie bez powodu też mówi się o niej: miechunka - jagoda zdrowia.

Miechunka pochodzi z tropikalnych obszarów Ameryki Południowej. Można ją spotkać m.in. w Ekwadorze, Kolumbii, Peru i Wenezueli. Pod koniec XVIII wieku została sprowadzona do Europy. Obecnie uprawiana jest w wielu krajach świata. Spotkamy ją między innymi m.in. w Azji i Afryce, na Karaibach a nawet w  Australii i Nowej Zelandii. Uprawia się ją również w Polsce. Jednak ze względu na warunki klimatyczne traktowana jest u nas jako roślina jednoroczna. Krzew miechunki charakteryzuje się dużymi, aksamitnymi liśćmi i dzwonkowatymi kwiatami. Owoce wielkością, strukturą i kształtem przypominają małego pomidorka. Są pomarańczowe osiągają średnicę 2 centymetrów. Każda z jagód znajduje się w charakterystycznej otoczce. Owoce zbierane są na przełomie sierpnia i września ręcznie ze względu na ich delikatność. Można konsumować je na surowo, jednak najlepiej smakują suszone.

miechunka

Jagody Inków to bogate źródło witamin A, B, C, E i P, a także minerałów. Zawierają między innymi fosfor, magnez, żelazo i potas. Są doskonałym źródłem bioflawonoidów, substancji posiadających właściwości anytoksydacyjne, przeciwzapalne i przeciwwirusowe. Jagody działają dobroczynnie w  leczeniu miażdżycy, pomagają w obniżeniu poziomu cholesterolu we krwi, poprawiają kondycję naczyń włosowatych, wzmacniają system odpornościowy a także wykazują działanie przeciwgrzybiczne, przeciwalergiczne oraz przeciwnowotworowe. Owoce wzmacniają wzrok. Są polecane osobom z cukrzycą oraz wspomagają leczenie pacjentów mających problemy z prostatą. Pestki posiadają właściwości oczyszczające i poprawiają pracę jelit. Wyciągi z jagody wzmagają produkcję moczu, a co za tym idzie, wydalanie z organizmu szkodliwego kwasu moczowego.

Dowiedz się więcej:  Dieta przeciwzapalna – zalecenia i jadłospis

Jagody Inków to wspaniała przekąska. Mają kwaskowy i orzeźwiający smak. Świetnie nadają się też jako dodatek do ciast, sałatek czy konfitur. Owoce można spożywać na surowo lub po przegotowaniu. Idealnie smakują w postaci dżemów oraz owoców podawanych w miodzie. Duszone można podawać także jako przystawkę do obiadu. Na ich bazie można też przygotować nalewkę. Napar idealnie nadaje się do przemywania skóry i włosów. Pomaga w leczeniu ropni oraz trądziku a także  leczy łupież i wzmacnia włosy, nadający im przy tym połysk. Bez względu na to w jakiej formie, warto aby złote jagody Inków pojawiły się w naszej diecie.

Sprawdź także:  Witaminy przyspieszające odchudzanie

Pomysł na sałatkę z miechunki

Wymieszaj w miseczce szklankę zielonego groszku, pół szklanki przekrojonych na pół miechunek oraz kilka poćwiartowanych pomidorków koktajlowych. Następnie dodaj oliwki oraz kawałki sera koziego lub fety. Po delikatnym wymieszaniu, dopraw solą, pieprzem i polej kremowym octem balsamicznym. Wstaw na kilka minut do lodówki. Smacznego!

 

Brązowe jajka ze słomą na drewnianym tle
Przepisy, Ciekawostki
24.10.2024

Dieta jajeczna 3-dniowa — na czym polega oraz jakie daje efekty?

Próbujesz różnych diet odchudzających i masz wrażenie, że żadna dieta nie działa? Popularnym sposobem na szybką utratę masy ciała jest 3-dniowa dieta jajeczna, w różnych wariantach. Dowiedz się, czy dieta jajeczna jest najskuteczniejsza w przypadku odchudzania i jakie są jej konsekwencje dla zdrowia.

Dieta jajeczna 3-dniowa — na czym polega oraz jakie daje efekty?
kasza jaglana na drewnianej łyżce
Przepisy, Ciekawostki
22.10.2024

Dieta jaglana – co to za rodzaj diety? Efekty oraz przykładowe menu

Dieta jaglana staje się coraz popularniejsza. Często stosowana jest jako detoks, który ma oczyścić organizm z toksyn. Sięgają po nią także osoby, które pragną zrzucić nadprogramowe kilogramy. Efekty diety jaglanej mogą być korzystne zarówno dla zdrowia, jak i sylwetki.

Dieta jaglana – co to za rodzaj diety? Efekty oraz przykładowe menu
Nóż i widelec związane miarką
Porady dietetyka
21.10.2024

Dieta głodówkowa – czy jest zdrowa? Efekty i skutki uboczne

Głodówki wywołują liczne kontrowersje. Niektórzy uznają je za skuteczną metodę na szybką utratę wagi, ale wpływ na zdrowie bywa kwestionowany. Dieta „głodówka” występuje w różnych wariantach zakładających stosowanie okien żywieniowych, kilkudniowych postów lub menu skrajnie niskokalorycznego. Dowiedz się więcej i przekonaj się, czy warto w ogóle interesować się tym, jakie są efekty głodówki po tygodniu.

Dieta głodówkowa – czy jest zdrowa? Efekty i skutki uboczne

Sprawdź, jak smaczne może być odchudzanie

Catering dietetyczny WygodnaDieta.pl pozwala nie tylko tracić zbędne kilogramy, ale też jeść smacznie i zdrowo.

Wygodnadieta.pl (my) korzystamy z cookies i innych podobnych technologii
Jeśli zaakceptujesz wszystkie cookies, zapiszemy w Twoim urządzeniu cookies i inne pliki (ogólnie cookies) analityczne i marketingowe... więcej (w celu profilowanego marketingu). Jeśli odrzucisz wszystkie - zapiszemy tylko cookies techniczne, niezbędne dla działania naszych stron. Cookies możesz też ustawić samodzielnie (Ustawienia). Używamy cookies zgodnie z Polityką prywatności,... więcej
Ustawienia
Akceptuję