Pogłoski o tym, że aby być zdrowym, należy jeść zgodnie ze swoją grupą krwi, wzbudzają mieszane reakcje. Dieta według grupy krwi dla jednych wydaje się abstrakcyjna, a dla innych stanowi dietetyczną ciekawostkę. Sprawdzamy, czy dieta dla grupy krwi A ma swoje medyczne uzasadnienie i czy warto zainteresować się modelem zaproponowanym przez neuropatę Petera d'Adamo.
Spis treści:
- Dieta dla grupy krwi A – na czym polega dieta powiązana z grupą krwi?
- Grupa krwi a jedzenie – co jeść w zależności od danego typu krwi?
- Dieta dla grupy krwi A – produkty wskazane i przeciwwskazane
- Dieta dla grupy krwi A – wady i zalety
- Dieta a grupa krwi – co na to nauka?
- Dieta dla grupy krwi A – przykładowe menu
Dieta dla grupy krwi A – na czym polega dieta powiązana z grupą krwi?
Pierwsze wzmianki na tematy diety zgodnej z grupą krwi pojawiły się już na początku lat 90., a po 1996 r. dieta ta została spopularyzowana przez neuropatę Petera J. d'Adamo w książce Eat Right 4 Your Type, czyli Jedz zgodnie ze swoją grupą krwi. Autor diety podkreśla, że jedzenie zgodne z grupą krwi:
- zmniejsza podatność na infekcje,
- zapobiega otyłości,
- opóźnia proces starzenia się organizmu,
- zapobiega chorobom serca, cukrzycy, nadciśnieniu czy chorobom nowotworowym.
Grupa krwi a jedzenie – co jeść w zależności od danego typu krwi?
- Dieta zgodna z grupą krwi 0 – to głównie dieta wysokobiałkowa, zaleca się zatem spożywanie mięsa i owoców morza. Z diety wyklucza się: pszenicę, większość złóż, nabiał, ziemniaki.
- Dieta zgodna z grupą krwi A – powinna opierać się głównie o elementy diety wegetariańskiej, dlatego jest bogata w warzywa i owoce, wysokowęglowodanowa i niskotłuszczowa. Ważną rolę odgrywa śniadanie. Dlaczego warto jeść śniadanie? Zgodnie z zasadami diety zgodnej z grupą krwi A śniadanie powinno być zjadane po królewsku, ponieważ jest traktowane jako najważniejszy posiłek w ciągu dnia, który stanowi podstawowe źródło energii niezbędnej w procesach metabolicznych.
- Dieta zgodna z grupą krwi B – to najbardziej różnorodna dieta spośród wszystkich typów. Zakłada spożywanie: mięsa, ryb, nabiału, niektórych warzyw i owoców.
- Dieta zgodna z grupą krwi AB – zakłada spożywanie ryb i produktów mlecznych. W jadłospisie ogranicza się: czerwone mięso, fasolę, kukurydzę czy grykę.
Zalecenia dotyczące diety dla grupy krwi wykraczają poza wybór żywności i dotyczą także stylu życia. Na przykład osobom z grupą krwi 0 zaleca się wykonywanie ćwiczeń aerobowych o wysokiej intensywności i przyjmowanie suplementów na żołądek. Z kolei osoby z grupą krwi A powinny wybrać aktywność fizyczną o niskiej intensywności i praktykować medytację.
Dieta dla grupy krwi A – produkty wskazane i przeciwwskazane
Dieta dla grupy krwi A Rh- oraz dieta dla grupy krwi A Rh+ opierają się na tym samych zasadach. Wyróżnia się 3 grupy produktów: wskazane, neutralne i przeciwwskazane.
Wskazane podczas diety dla grupy krwi A Rh+ i A Rh- są:
- owoce morza i ryby: dorsz, karp, łosoś, makrela, pstrąg, sardynki, sieja, szczupak, ślimaki,
- mleko sojowe, tofu,
- oleje i tłuszcze: oliwa z oliwek, olej lniany, olej z pestek dyni,
- orzechy i pestki: masło orzechowe, orzechy ziemne, pestki dyni i mające cenne właściwości siemię lniane,
- nasiona roślin strączkowych: fasola adzuki, fasola czarna, fasola pinto, soczewica czerwona, soczewica zielona, groch,
- zboża, pieczywo, makarony: amarantus, gryka, owies, chleb sojowy, wafle ryżowe, makaron ryżowy,
- warzywa: brokuły, cebula, cebula czerwona, dynia, chrzan, cykoria, czosnek, kalarepa, kapusta włoska, karczochy, kiełki lucerny, marchew, pasternak, pietruszka, por, rzepa, sałata rzymska, szpinak,
- owoce: ananas, borówki amerykańskie, czarne jagody, cytryny, figi owoce suszone, grejpfrut, jeżyny, morela, rodzynki, śliwki, wiśnie, żurawina,
- przyprawy: czosnek, imbir, kozieradka, sos sojowy, miso, tamari, musztarda,
- napoje: herbata z aloesu, głogu, dziurawca, imbiru, korzenia lukrecji, łopianu, owoców dzikiej róży, rumianek, waleriana, żeń-szeń, czerwone wino, zielona herbata, kawa, kawa bezkofeinowa.
Neutralne w diecie dla grupy krwi A Rh+ i A Rh- są:
- mięso i drób: indyk, kurczak, kury hodowlane, struś, perliczka, gołąb,
- owoce morza i ryby: jesiotr, rekin,
- nabiał: jogurty, mleko owcze, ser feta, ser mozzarella, ser owczy, ser ricotta, masło klarowane,
- oleje i tłuszcze: olej z wątroby dorsza, olej z orzechów włoskich, olej słonecznikowy,
- orzechy i pestki: orzeszki pinii, orzechy włoskie, nasiona słonecznika, mak, sezam,
- nasiona roślin strączkowych: fasola biała, fasolka szparagowa, groszek zielony,
- zboża, pieczywo, makarony: jęczmień, orkisz, ryż brązowy, biały i dziki, chleb bezglutenowy, chleb orkiszowy, chleb żytni, bułki z otrębami owsa; otręby: owsiane, ryżowe; mąka: orkiszowa, kuskus; produkty kukurydziane,
- warzywa: brokuły, cebula, cebula czerwona, dynia, chrzan, cykoria, czosnek, kalarepa, kapusta włoska, karczochy, kiełki lucerny, marchew, pasternak, pietruszka, por, rzepa, sałata rzymska, szpinak, awokado, kapusta pekińska, brukselka, buraki czerwone, cebula szalotka, cukinia, sałata endywia, grzyby, gorczyca, kalafior, kiełki mung, kiełki rzodkiewki, koper włoski, kukurydza, ogórek, pędy bambusa, sałata radicchio, rzepa, rzeżucha, rzodkiew japońska, seler, szparagi, wodorosty, dynia,
- owoce: agrest, arbuz, brzoskwinie, daktyle, granaty, gruszki, jabłka, czarny bez, karambola, kiwi, limonka, melon, morwa biała, nektarynki, porzeczki czarne i czerwone, truskawki, winogrona czarne, czerwone i zielone,
- przyprawy: agar, algi, anyż, bergamotka, bazylia, curry, cynamon, cząber, estragon, gałka muszkatołowa, gorczyca, goździki, kardamon, kminek, kolendra, koper, kurkuma, liść laurowy, majeranek, oregano, papryka, pietruszka, rozmaryn, szafran, sól, szczypiorek, trybula ogrodowa, tymianek, wanilia,
- napoje: herbata z brzozy, czarnego bzu, kory dębu, krwawnika pospolitego, lipy, liści malin, melisa, mięta, mniszek lekarski, szałwia, podbiał, tymianek, werbena, białe wino.
Przeciwwskazane w diecie dla grupy krwi A Rh+ i A Rh- są:
- mięso i drób: baranina, bażant, bekon, cielęcina, dziczyzna, gęsi, jagnięcina, kaczka, królik, kuropatwa, parówki, przepiórka, serca, szynki, wątroba, wieprzowina, wołowina,
- owoce morza i ryby: flądra, halibut, homar, kalmary, kawior, krab, krewetki, łosoś wędzony, małże, morszczuk, mule (omułki jadalne), ostrygi, ośmiornica, rak, sola, sum, śledzie marynowane i świeże, tuńczyk, węgorz,
- nabiał: mleko krowie, lody, masło, maślanka, serwatka, sery: brie, camembert, cheddar, edamski, ementaler, gouda, parmezan, kremowy, szwajcarski; serek wiejski,
- oleje: bawełniany, krokoszowy, kukurydziany, arachidowy, sezamowy,
- orzechy: brazylijskie, kokosowe, nerkowca; pistacje,
- fasola czerwona,
- zboża, pieczywo, makarony: pszenica, kiełki pszenicy, otręby pszenne, chleb pszenny, pumpernikiel, mąka biała i pełnoziarnista,
- warzywa: bakłażan, biała kapusta, czerwona kapusta, pieczarki, grzyby shitake, papryka: czerwona, jalapeño, zielona i żółta; pomidory, szczaw, ziemniaki,
- owoce: banany, mandarynki, mango, melon kantalupa, melon, miodunka, oliwki czarne, papaja, pomarańcze, rabarbar,
- przyprawy: kapary, pieprz: biały, czarny, czerwony i cayenne; ocet: balsamiczny, jabłkowy, spirytusowy, winny; ketchup, majonez, sos Worcester,
- napoje: coca-cola, czarna herbata, napoje gazowane, likiery, piwo, woda gazowana, herbata z czerwonej koniczyny, kocimiętka.
Sprawdź także: Jak wytrwać na diecie?
Dieta dla grupy krwi A – wady i zalety
Plusem diety dla grupy krwi A jest z pewnością brak konieczności ważenia produktów i liczenia wartości energetycznej diety. Zasady diety są dość proste, wystarczy komponować jadłospis z produktów zalecanych czy określanych jako neutralne. Dieta zgodna z grupą krwi A jest jednak dietą ograniczającą wiele składników, co stwarza ryzyko niedoboru wielu witamin, np. z grupy B czy witaminy A i E.
Zdecydowanie lepszym sposobem na utrzymanie zdrowia i poprawę samopoczucia jest stosowanie zbilansowanego jadłospisu dopasowanego do zapotrzebowania organizmu. Jeśli chcesz zacząć zdrowiej się odżywiać, ale nie wiesz, jak zaplanować menu, skorzystaj z pomocy wykwalifikowanego dietetyka. Wsparciem na drodze do zdrowia i lepszego samopoczucia może być też pełnowartościowa dieta pudełkowa o odpowiednio dobranej energetyczności.
Dieta a grupa krwi – co na to nauka?
Przegląd badań z 2013 r. na temat diety zgodnej z grupą krwi wykazał, iż obecnie nie ma dowodów potwierdzających korzyści zdrowotne wynikające ze stosowania diety zgodnej z grupą krwi[1]. Trudno także znaleźć w literaturze medycznej nazwisko autora tej diety i jakiekolwiek badania, które potwierdzałby skuteczność proponowanych przez niego modeli. Dieta oparta o grupę krwi nie jest zgodna z zasadami zdrowego odżywiania.
Dieta dla grupy krwi A – przykładowe menu
Przepisy w diecie dla grupy krwi A Rh plus i A Rh minus powinny bazować na zalecanych i neutralnych produktach. Poniżej przedstawiamy przykładowy jadłospis zgodny z zasadami diety dla grupy krwi A.
Dieta dla grupy krwi A – jadłospis
Śniadanie: gotowany kalafior i buraki z pestkami dyni, chleb bezglutenowy, woda niegazowana z dodatkiem cytryny
II śniadanie: sałatka owocowa z ananasa, borówek, moreli i fig
Obiad: curry z tofu i imbirem oraz herbata z owoców dzikiej róży
Kolacja: pieczony dorsz z kaszą gryczaną z dodatkiem oleju słonecznikowego
Sprawdź także: Przepis na wegetariańskie spaghetti bolognese
Bibliografia:
- D’Adamo P., Whitney C., Eat right 4 your type, Random House, 2012.
- Lemańska U., Grupa krwi a odżywianie, Vital, Białystok 2013.
- Cusack L. i wsp., Blood type diets lack supporting evidence: a systematic review, „The American Journal of Clinical Nutrition”, 2013 July, 98 (1).