To schorzenie charakteryzuje się podwyższonym poziomem glukozy we krwi oraz zaburzeniami metabolizmu węglowodanów, tłuszczów i białek. Za jego główne przyczyny uważa się brak ruchu i nieodpowiednią dietę, która prowadzi do otyłości i insulinooporności.
Spis treści:
- Rodzaje cukrzycy
- Co powinien jeść diabetyk? Podstawowe zasady diety?
Rodzaje cukrzycy
Wyróżnia się dwa rodzaje tego schorzenia. Cukrzyca typu 1, nazywana także insulinozależną lub typu dziecięcego spowodowana jest całkowitym brakiem insuliny i wymaga jej podawania. Natomiast znacznie bardziej rozpowszechniona jest cukrzyca typu 2, której najczęstszą przyczyną jest nieprawidłowa praca trzustki (niedobór insuliny) lub insulinooporność, czyli utrata wrażliwości tkanek na ten hormon.
Sprawdź również: Cukrzyca - kompendium wiedzy
Co powinien jeść diabetyk? Podstawowe zasady diety?
Węglowodany: powinny stanowić około 50% całkowitego zapotrzebowania energetycznego. Podczas kuracji należy zupełnie wyeliminować łatwo przyswajalne cukry zawarte w wysoko przetworzonych produktach. Z menu diabetyka powinny zniknąć słodycze, słodkie napoje, cukier, fast foody i gotowe potrawy. Osoby cierpiące na cukrzycę mogą natomiast sięgać po pełnoziarniste pieczywo, kasze, warzywa i makarony razowe.
Tłuszcze: nie powinny przekraczać 35% całkowitego zapotrzebowania energetycznego. Zaleca się wybieranie tych pochodzenia roślinnego oraz całkowite wyeliminowanie z diety tłuszczów trans. Warto także sięgać po produkty o wysokiej zawartości kwasów tłuszczowych Omega-3, które pomagają obniżyć poziom cholesterolu we krwi, a dzięki temu zmniejszają ryzyko zachorowania na miażdżycę. Znajdziemy je między innymi w orzechach, oleju lnianym i łososiu.
Błonnik: to kluczowy produkt w diecie cukrzycowej. Reguluje pracę układu pokarmowego, poprawia perystaltykę jelit i opóźnia wchłanianie glukozy do krwi, dzięki czemu zapobiega gwałtownym skokom insuliny zaraz po posiłku. Doskonałym źródłem błonnika są rośliny strączkowe, płatki owsiane, otręby, warzywa, brązowy ryż i razowe pieczywo.
Diabetycy powinni także unikać produktów o wysokim indeksie glikemicznym, aby zapobiec gwałtownym wahaniom poziomu cukru we krwi. Kolosalne znaczenie ma również to, żeby spożywać 5 niewielkich posiłków dziennie, w regularnych odstępach czasu i w miarę możliwości o stałej porze. Osoby otyłe cierpiące na cukrzycę bezwzględnie powinny także rozpocząć dietę redukcyjną. Nieoceniony będzie też regularny, umiarkowany wysiłek fizyczny oraz rezygnacja z papierosów i alkoholu.
Jeśli zmagasz się cukrzycą lub insulinoopornością, ale trudno pozbyć Ci się niezdrowych nawyków żywieniowych, bardzo pomocne może okazać się skorzystanie z usług cateringu dietetycznego. Opracowana przez specjalistów i dobrana specjalnie pod Twoje potrzeby dieta pudełkowa pozwoli Ci zaoszczędzić mnóstwo czasu i będzie gwarancją urozmaiconych posiłków przygotowanych tak, by wspomóc leczenie cukrzycy bądź, jeśli jesteś w grupie ryzyka, zapobiec jej w przyszłości.