Produkty, o których powinny pamiętać osoby stosujące dietę bez glutenu i nabiału
Gryka: Kasza gryczana nazywana jest często królową kasz. Nie zawiera glutenu i pełna jest cennych dla zdrowia substancji. To bogactwo witamin i minerałów. Znajdziemy w niej witaminy z grupy B, magnez, wapń, fosfor, żelazo, cynk i jod, a także białko i błonnik pokarmowy, który reguluje pracę układu pokarmowego.
Kasza jaglana: Przyrządzana jest z naturalnie niezawierającego glutenu prosa. To zboże najbogatsze w witaminy z grupy B. Regularne spożywanie kaszy jaglanej pomoże przywrócić równowagę kwasowo-zasadową w organizmie, może wpływać na poprawę koncentracji czy uregulowanie poziomu cholesterolu we krwi.
Owoce i warzywa: Im bardziej kolorowe i różnorodne, tym lepiej! To naturalne źródło niezbędnych dla zdrowia witamin i składników mineralnych. Zadbaj o to, by codziennie zjadać minimum pięć porcji świeżych warzyw i owoców. Sięgając po nie regularnie, a szybko zauważysz poprawę samopoczucia i wyglądu.
Orzechy: Są cennym źródłem zdrowych tłuszczów, w tym kwasów tłuszczowych Omega-3 i 6. Mają pozytywny wpływ na pracę mózgu, poprawiają pamięć i koncentrację, niwelują stres, zmniejszają ryzyko zachorowania na miażdżycę, a także dodają energii. Warto jednak pamiętać, że są wysoko kaloryczne, dlatego nie należy spożywać ich zbyt dużo.
Jajka: To jeden z najbardziej odżywczych znanych nam produktów. Są doskonałym źródłem pełnowartościowego białka, które zawiera wszystkie aminokwasy. Dostarczą nam także witamin A, D, E i K oraz witamin z grupy B. Jajka to również bogactwo składników mineralnych. Znajdziemy w nich między innymi wapń, fosfor, magnez, selen i cynk. Warto pamiętać, że nie należą one do nabiału, dlatego osoby na diecie bezmlecznej również śmiało mogą włączyć je do swojego jadłospisu.
Mięso: Stanowi przede wszystkim źródło wysokowartościowego białka, żelaza, cynku oraz witamin z grupy B. Produktów mięsnych nie powinno się jednak spożywać zbyt często, ponieważ w nadmiarze może przyczynić się do rozwoju chorób układu sercowo-naczyniowego. Warto wybierać to jak najbardziej naturalnie i nieprzetworzone. Osoby na diecie bez glutenu i nabiału powinny zwrócić szczególną uwagę wybierając wędliny, konserwy i parówki, ponieważ produkty te często zawierają dodatek mąki pszennej czy mleka.
Jeśli po spożyciu produktów mlecznych bądź tych zawierających gluten, widzisz u siebie objawy takie jak bóle brzucha, niestrawność czy wzdęcia lub masz stwierdzoną alergię na któryś z tych składników, stosowanie tej diety może być dla Ciebie zbawienne. Początkowo przygotowywanie potraw może okazać się wyzwaniem, a czytanie składów poszczególnych produktów może zająć Ci sporo czasu. Jednak szybko nauczysz się, co wolno Ci jeść i czego lepiej unikać. Jeśli jednak obawiasz się, że Twój jadłospis stanie się zbyt monotonny, a gotowanie zbyt skomplikowane, spróbuj zamówić dietę pudełkową bez glutenu i nabiału. Catering dietetyczny pozwoli Ci zaoszczędzić mnóstwo czasu i umożliwi dostęp do zdrowych i urozmaiconych posiłków tam, gdzie chcesz.