Zamiast tradycyjnej wersji, możesz przygotować zdrowsze i bardziej dietetyczne, lecz równie smaczne ciasto. Nasza propozycja to sernik z jagodami.
Spis treści:
- Dlaczego warto sięgać po jagody?
- Fit sernik z jagodami – jak przygotować?
Dlaczego warto sięgać po jagody?
Sezon na letnie owoce niestety trwa bardzo krótko. Powinniśmy postarać się wykorzystać go jak najlepiej. Jagody są prawdziwą skarbnicą witamin i minerałów. Zawierają sporo witaminy A, C, B1, B2, PP i E. Dostarczają nam także cennych dla zdrowia soli mineralnych, takich jak wapń i potas. Zawierają pektyny, flawonoidy i antocyjany. Mają działanie przeciwzapalne, przeciwwirusowe i bakteriobójcze.
Dowiedz się więcej:
Witaminy przyspieszające odchudzanie
Dzięki wysokiej zawartości antyoksydantów pomagają zapobiegać nowotworom. Ponadto wspierają funkcjonowanie przewodu pokarmowego i wspomagają trawienie. Ich częste spożywanie może pomóc w uregulowaniu poziomu cholesterolu i zmniejszyć stężenie cukru we krwi.
Warto dodawać je do soków, deserów i koktajli. Świetnie sprawdzą się też jako nadzienie do pierogów. Można także przygotowywać z nich dżemy, soki i konfitury. Dodane do sernika nie tylko sprawią, że ciasto będzie aromatyczne i orzeźwiające, lecz również nadadzą mu pięknej, fioletowo-purpurowej barwy.
Zobacz również:
Dieta biała - co jeść, a czego unikać - jadłospis
Fit sernik z jagodami – jak przygotować?
Składniki:
- twaróg chudy: 75 g
- jogurt naturalny: 50 g
- agar: 1 g
- fruktoza: 3 g
- jagody: 30 g
- aromat śmietankowy
- masło: 6,5 g
- otręby żytnie: 14 g
- gorzka czekolada: 7 g
- gorela: 40 g
Wykonanie:
Twaróg przekręcamy przez maszynkę. Dodajemy jogurt naturalny, fruktozę, kilka kropel aromatu śmietankowego, roztopione i ostudzone masło oraz agar, przygotowany zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Zobacz również:
Pomysły na dietetyczne desery - ciasta, babeczki, placuszki
Wszystko miksujemy. Do otrzymanej masy dodajemy posiekaną czekoladę, otręby żytnie i jagody.
Całość delikatnie mieszamy i przekładamy do małej miseczki lub filiżanki. Na koniec dekorujemy pokrojoną w plasterki morelą i odstawiamy do lodówki, aż deser całkowicie zgęstnieje.
Smacznego!