Witaminy A i E nie bez powodu nazywane są witaminami piękna i młodości. To właśnie te dwie rozpuszczalne w tłuszczach witaminy odpowiadają za zdrowy i promienny wygląd cery, a także pozytywnie wpływają na stan włosów oraz paznokci. Są silnymi przeciwutleniaczami, a co za tym idzie, nie tylko spowalniają procesy starzenia się organizmu, lecz także chronią nas przed wieloma groźnymi chorobami. Z tego artykułu dowiesz się, jakie produkty zawierają najwięcej witaminy A i E, a także dlaczego tak ważne jest, by znalazły się one w naszej codziennej diecie.
Spis treści:
- Witamina A
- Witamina E
Witamina A
Witamina A słynie przede wszystkim z tego, że doskonale wpływa na wzrok i zapobiega rozwojowi tak zwanej „kurzej ślepoty”, czyli słabego widzenia po zmroku. Ale to nie wszystko! Ten mikroelement ma także silne właściwości antyoksydacyjne i chroni komórki naszego organizmu przed szkodliwym działaniem wolnych rodników, a dzięki temu spowalnia procesy starzenia i zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób nowotworowych. Jej niedobór w diecie może powodować problemy skórne, zmniejszenie odporności na infekcje, zahamowanie wzrostu oraz może pośrednio wpływać na występowanie zaburzeń miesiączkowania u kobiet.
Do najbogatszych źródeł witaminy A należą pomarańczowe warzywa takie jak marchew, dynia i słodkie ziemniaki, a także zielone warzywa liściaste, takie jak szpinak, natka pietruszki, sałata i roszponka. Sporo znajdziemy jej też w melonach, papai, morelach i papryce.
Witamina E
Jest nazywana nie tylko witaminą piękna i młodości, lecz także płodności. Podobnie jak witamina A, zawiera mnóstwo antyoksydantów pomagających zwalczać wolne rodniki i na dłużej pozwala nam cieszyć się promienną cerą pozbawioną zmarszczek. Najczęstsze objawy niedoboru witaminy E to między innymi szara, wiotka skóra, częste uczucie zmęczenia i osłabienia, obniżona odporność i bóle mięśniowe.
Dowiedz się więcej:
Sposoby na wypadające włosy – dieta i suplementy
Źródłem tego mikroelementu są tłuszcze roślinne. Najwięcej znajdziemy jej w oleju z zarodków pszennych – wystarczy zaledwie jedna łyżka (10 gramów), by zaspokoić nasze dobowe zapotrzebowanie na tę witaminę. Witamina E występuje też w oliwie, oleju słonecznikowym, orzechach włoskich i laskowych, migdałach, natce pietruszki, szpinaku, cykorii, kiwi, jagodach i pomidorach.
Sprawdź także:
Przepis na kaszotto ze szpinakiem i pieczarkami
Zbilansowana dieta jest w stanie całkowicie zaspokoić zapotrzebowanie naszego organizmu na te witaminy i nie ma potrzeby dodatkowej suplementacji. Wcale nie jest to trudne – mnóstwo witaminy A i E dostarczymy sobie na przykład wypijając zdrowy warzywno-owocowy koktajl. Możesz zrobić go na przykład blendując:
- 2 garści szpinaku
- 2 kiwi
- Kawałek papai
- 0,5 szklanki jagód
- 1 łyżkę oleju z orzechów włoskich
- ¾ szklanki soku jabłkowego
Zobacz też:
Przewodnik po owocach egzotycznych
Takie smoothie to prawdziwa bomba witamin i minerałów. Orzeźwi, zaspokoi pragnienie i doda energii. Doskonale sprawdzi się jako drugie śniadanie.
Witaminy A i E pełnią wiele ważnych funkcji w naszym organizmie, a ich niedobór może skutkować poważnymi problemami ze zdrowiem. Warto zadbać o to, by w naszym codziennym jadłospisie nie zabrakło żółtych i pomarańczowych warzyw, zielonych warzyw liściastych, świeżych owoców, pestek, orzechów i olejów roślinnych. Komponując posiłki zwróć uwagę na to, by były jak najbardziej różnorodne i staraj się wybierać naturalne i jak najmniej przetworzone produkty.
Zobacz również:
Smoothie ze szpinakiem, awokado i siemieniem