Witamina C znana jest także pod nazwą kwasu askorbinowego. Uczestniczy w procesach lipolitycznych. Dzięki niej spalanie tłuszczu z ud, pośladków oraz brzucha może zachodzić szybciej. Jest niezbędnym składnikiem diety osób, które pragną zrzucić nadprogramowe kilogramy. Związek ten bierze udział w wielu procesach. Mowa między innymi o:
Spis treści:
- Witamina C – niezastąpiona w diecie odchudzającej
- Witamina D – w walce z otyłością
- Witaminy z grupy B – pomagają utrzymać prawidłową wagę
Witamina C – niezastąpiona w diecie odchudzającej
Witamina C znana jest także pod nazwą kwasu askorbinowego. Uczestniczy w procesach lipolitycznych. Dzięki niej spalanie tłuszczu z ud, pośladków oraz brzucha może zachodzić szybciej. Jest niezbędnym składnikiem diety osób, które pragną zrzucić nadprogramowe kilogramy. Związek ten bierze udział w wielu procesach. Mowa między innymi o:
- procesach przemiany tyrozyny, czyli hormonu stymulującego procesy spalania w organizmie,
- aktywowaniu żelaza, które pełni ważną funkcję – transportuje do komórek tlen niezbędny do spalania tłuszczu,
- pobudzaniu produkcji L-karnityny, która znana jest ze swych właściwości odchudzających,
- przeciwdziałaniu wychwytowi glukozy przez receptory komórek, dzięki czemu wątroba nie produkuje tzw. tłuszczu zapasowego,
- zapobieganiu magazynowaniu tłuszczu w organizmie.
Niedobór witaminy C może prowadzić do obniżenia wydolności fizycznej, co negatywnie wpływa na nasze samopoczucie oraz zapał do aktywności fizycznej. Najbogatszymi źródłami tego związku są: owoce aceroli, dzikiej róży, rokitnik, natka pietruszki i czarna porzeczka.
Sprawdź także:
Odchudzanie na wiosnę - jak skuteczne schudnąć?
Witamina D – w walce z otyłością
Jedno z badań przeprowadzonych w Stanach Zjednoczonych wykazało pewną prawidłowość. Otóż właściwy poziom witaminy D w organizmie przekłada się na spadek wagi już we wstępnej fazie odchudzania. Oto właściwości tego związku, które wspomagają zrzucanie nadprogramowych kilogramów:
- przyspieszanie spalania tkanki tłuszczowej, dzięki regulacji wydzielania kortyzolu (tzw. hormonu stresu) odpowiedzialnego za odkładanie się tkanki tłuszczowej,
- wpływ na wydzielanie leptyny, czyli hormonu, który odpowiada za uczucie sytości, tym samym zmniejsza nadmierny apetyt,
- niedobór związku oddziałuje na zwiększenie dwóch hormonów we krwi – parathormonu i kalcytriolu; te dwa związki w nadmiarze przyczyniają się do odkładania tłuszczu.
Zobacz też:
Tłuszcz w odchudzaniu
Witaminę D można dostarczać organizmowi z pożywieniem. Jej źródłem są jaja, ryby, mięso oraz produkty mleczne. Związek ten jest również produkowany w skórze pod wpływem promieni słonecznych. W naszych szerokościach geograficznych trudno jednak o pokrycie zapotrzebowania organizmu na ten składnik ze słońca. Często konieczne jest przyjmowanie suplementów diety łączących w sobie witaminę D3 oraz K2.
Dowiedz się więcej:
Sposoby na wypadające włosy – dieta i suplementy
Witaminy z grupy B – pomagają utrzymać prawidłową wagę
Witaminy z grupy B to związki, które biorą udział w procesie zamiany energii chemicznej (pozyskanej z pożywienia) na energię konieczną do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Wpływają one na pracę tarczycy, co pomaga przeciwdziałać niekontrolowanemu przyrostowi masy ciała. Ponadto pomagają w:
- utrzymaniu prawidłowej wagi,
- pobudzaniu przemiany materii,
- uczestniczą w procesie spalania węglowodanów (B1 i B2),
- uczestniczą w procesie przetwarzania kwasów tłuszczowych (B7),
- uczestniczą w metabolizmie białek (B12).
Niedobór witamin z grupy B może prowadzić do osłabienia mięśni, co negatywnie wpływa na efektywność treningów. Ich źródłem są w głównej mierze produkty pochodzenia roślinnego (m.in. nasiona roślin strączkowych, ryż, orzechy włoskie, szpinak), a także mięso i jaja.
A czy Twoja dieta jest bogata w witaminy?