Spirulina należy do tzw. super foods, czyli pokarmów, dostarczających mnóstwa składników odżywczych i witamin w niewielkich porcjach. Sproszkowana spirulina może być dodawana do deserów, koktajli czy właśnie naleśników. Jej niewielka ilość nie zmienia smaku dań, ale sprawia, że potrawa staje się pełna niezbędnych składników mineralnych. Spirulina zawiera:
Spis treści:
- Spirulina – doskonały dodatek do wielu dań
- Przepis na zielone naleśniki z kurczakiem i serem
Spirulina – doskonały dodatek do wielu dań
Spirulina należy do tzw. super foods, czyli pokarmów, dostarczających mnóstwa składników odżywczych i witamin w niewielkich porcjach. Sproszkowana spirulina może być dodawana do deserów, koktajli czy właśnie naleśników. Jej niewielka ilość nie zmienia smaku dań, ale sprawia, że potrawa staje się pełna niezbędnych składników mineralnych. Spirulina zawiera:
- białko,
- fenyloalaninę, która hamuje poczucie głodu,
- kwasy tłuszczowe, stymulujące odporność,
- karoten – źródło witaminy A,
- witaminę B12, wspierającą układ nerwowy,
- witaminę E, chroniącą organizm przed starzeniem się,
- fikocyjaninę, która pozytywnie wpływa na poziom cukru we krwi,
- wapń, wpływający na poziom cholesterolu oraz kondycję kości,
- jod, wpierający pracę tarczycy.
Sprawdź także:
Witaminy przyspieszające odchudzanie
Przepis na zielone naleśniki z kurczakiem i serem
Naleśniki z kurczakiem i serem to doskonała przekąska, która sprawdzi się zarówno w roli II śniadania, jak i podwieczorku czy nawet kolacji. Wszystko zależy oczywiście od wielkości porcji, którą zaserwujemy. Poniżej przedstawiamy składniki na 6 zielonych naleśników. Zachęcamy do wypróbowania naszego przepisu!
Zobacz również:
Wegańskie źródła białka - białko roślinne w diecie wegańskiej
Składniki:
- mąka pszenna – 72 g
- spirulina – 0,3 g
- mleko – 150 ml
- woda – 120 ml
- jajko – 1 szt.
- olej – 3 g
- szpinak -120 g
- cebula – 30 g
- czosnek – 3 g
- pierś z kurczaka – 120 g
- lazur – 30 g
- gruszka marynowana – 45 g
- rukola – 15 g
Sposób przygotowania: Na początku przygotuj pierś z kurczaka. Obmyte i osuszone mięso pokrój w drobną kostkę, rzuć do miski i przypraw do smaku czosnkiem oraz ulubionymi przyprawami. Mięso odstaw na co najmniej 30 minut, a następnie podsmaż je na odrobinie oleju. Do miseczki wlej mleko, wodę, wbij jajko i zmiksuj, dodając przesianą mąkę. Następnie dosyp spirulinę i zmieszaj tak, by nie było grudek. Z tak przygotowanego ciasta usmaż placki na naleśniki. Następnie obierz cebulę, pokrój w kostkę i podsmaż na patelni. Kiedy cebula będzie już rumiana, dodaj szpinak i odczekaj, aż nieco się podsmaży. Później dodaj pokrojony w kostkę ser lazur i dopraw do smaku. Na koniec połącz przygotowany farsz z kurczakiem oraz pokrojoną w kostkę gruszką. Farsz rozsmaruj na przygotowanych plackach i zawiń według uznania. Naleśniki podawaj z odrobiną rukoli. Smacznego!