Dieta wegańska zyskuje coraz większą popularność. Osoby, które rezygnują ze spożywania produktów odzwierzęcych, swoją decyzję motywują najczęściej względami etycznymi, zdrowotnymi lub chęcią dbania o środowisko naturalne. Sceptycy uważają jednak ten sposób odżywiania za niedoborowy i ubogi w białko. W diecie wegańskiej bardzo ważna jest różnorodność posiłków. Odpowiednio zbilansowany roślinny jadłospis dostarczy niezbędnych makroskładników, czyli białka, węglowodanów i tłuszczów w odpowiednich proporcjach. Poznaj wegańskie źródła białka, a także dowiedz się, dlaczego warto włączyć je do swojej codziennej diety, nie tylko roślinnej.
Spis treści:
- Dieta wegańska - bez produktów pochodzenia zwierzęcego, oparta o produkty roślinne
- Dlaczego białko jest ważne? Jak zapewnić podaż białka z roślinnych źródeł. Jak uniknąć niedoboru białka
- Najlepsze roślinne źródła białka - nie tylko rośliny strączkowe - różne źródła białka
- Soja i produkty sojowe - wegańskie źródło białka
- Ciecierzyca - źródło białka roślinnego
- Fasola - zastosowanie w diecie wegetariańskiej i wegańskiej
- Soczewica - białko z roślinnego źródła
- Orzeszki ziemne (arachidowe) - dobre źródło białka roślinnego
- Pestki dyni w diecie roślinnej
Dieta wegańska - bez produktów pochodzenia zwierzęcego, oparta o produkty roślinne
Dieta wegańska charakteryzuje się wykluczeniem z jadłospisu wszelkich pokarmów pochodzenia zwierzęcego. Należą do nich:
- mięso i jego przetwory np. wędliny,
- podroby np. wątroba,
- ryby,
- owoce morza,
- mleko i przetwory mleczne,
- jaja
- oraz miód.
Jadłospis tej diety bazuje na pokarmach roślinnych. Są to różnorodne warzywa i owoce, rozmaite kasze, makarony, pieczywo, ryż, kolorowa fasola i soczewica, ciecierzyca, soja i jej przetwory, a także orzechy, pestki i oleje roślinne. Choć dieta wegańska obfituje w żywność o wysokiej wartości odżywczej, jej prawidłowe zbilansowanie może być problematyczne. Nieprawidłowo skomponowany jadłospis tej diety najczęściej dostarcza zbyt mało protein. Dlatego podpowiadamy najlepsze źródła białka roślinnego.
![buddha bowl z tofu - dieta wegańska](//www.wygodnadieta.pl/files/common/buddha bowl z tofu - dieta wegańska.jpg)
Dlaczego białko jest ważne? Jak zapewnić podaż białka z roślinnych źródeł. Jak uniknąć niedoboru białka
Białko to podstawowy składnik odżywczy, którego organizm potrzebuje, aby prawidłowo funkcjonować. Białka wchodzą w skład budowy wielu enzymów i hormonów zapewniając prawidłowy przebieg licznych procesów metabolicznych. Odgrywają ważne role w pracy układu odpornościowego, ponieważ są budulcem przeciwciał, a także transporcie tlenu i substancji odżywczych po całym organizmie. Są wykorzystywane do regeneracji tkanek i komórek, a także budowy mięśni. Ponadto dieta zapewniająca optymalną ilość białka również pochodzenia roślinnego charakteryzuje się wyższą sytością.
Zobacz też:
Egipska pasta z bobu - przepis na egipski ful
Najlepsze roślinne źródła białka - nie tylko rośliny strączkowe - różne źródła białka
W diecie roślinnej w łatwy sposób możemy wprowadzić białko roślinne. Jego wartościowym źródłem są nasiona roślin strączkowych, takie jak fasola, ciecierzyca, groch, soja i jej przetwory, orzechy, migdały, masło orzechowe, pestki dyni i rozmaite zboża. Poniżej przedstawiamy charakterystykę wybranych produktów będących zasobnym źródłem roślinnego białka.
Sprawdź także:
Właściwości warzyw strączkowych
Soja i produkty sojowe - wegańskie źródło białka
Nasiona soi wyróżniają się spośród innych strączków wysoką zawartością białka roślinnego (34 g białka na 100 g suchych nasion), zdrowych nienasyconych kwasów tłuszczowych (19,6 g na 100 g suchych) i błonnika pokarmowego (15,7 g na 100 g suchych). Zapewniają również cenne witaminy z grupy B oraz składniki mineralne tj. wapń, żelazo, magnez, fosfor i potas. Białko sojowe ma zbliżoną wartość odżywczą, co proteiny obecne w produktach pochodzenia zwierzęcego. Dlatego soja i jej przetwory mogą stanowić dobre roślinne źródło pełnowartościowego białka w diecie wegańskiej.
Soja ma szerokie zastosowanie w przetwórstwie spożywczym. Najpopularniejszym przetworem sojowym jest serek tofu, czyli roślinna alternatywa dla twarogu. Tofu dostępne jest o smaku naturalnym, a także wędzone i z różnymi dodatkami np. bazylią, chili, czosnkiem czy czarnuszką. Z soi produkuje się także napoje sojowe będącą dobrą alternatywną dla mleka krowiego i jogurty sojowe, które zastąpią jogurt krowi. Ponadto dostępne są fermentowane nasiona soi w postaci tempehu, sosu sojowego i pasty miso. Z nasion pozyskuje się także mąkę sojową, z której wytwarza się makarony, granulat sojowy i najpopularniejsze kotlety sojowe stanowiące zamiennik dla mięsa. Osoby aktywne fizycznie mogą skorzystać z odżywki białkowej na bazie soi. Na sklepowych półkach znajdziemy też wegańskie „parówki” lub „wędliny” sojowe, natomiast niejednokrotnie są to produkty o niskiej wartości odżywczej. Często są bogate w nasycone kwasy tłuszczowe i sól, które zdrowa dieta powinna ograniczać.
Dowiedz się więcej:
Tofu w pięciu smakach - przepis
Ciecierzyca - źródło białka roślinnego
Ciecierzyca nazywana też cieciorką lub grochem włoskim charakteryzuje się lekko orzechowym smakiem i stanowi dobre roślinne źródło białka. W 100 g suchych nasion cieciorki znajdziemy ok 20 g białka o dużej wartości odżywczej oraz niewiele tłuszczu – ok 6,5 g. Ciecierzyca jest również zasobna w węglowodany złożone i sycący błonnik pokarmowy. Jej nasiona to także źródło cennych dla zachowania zdrowia witamin i składników mineralnych. Włączając ją do jadłospisu wzbogacimy go o potas, magnez, żelazo i wapń oraz witaminy z grupy B – również kwas foliowy, szczególnie ważny w diecie przyszłych mam.
Ciecierzyca sprawdzi się doskonale jako składnik potraw jednogarnkowych, dodatek do leczo i curry oraz jako baza past na kanapki. Najpopularniejszą jest hummus, który wykonamy ze zblendowanych na gładką masę, ugotowanych nasion cieciorki, pasty tahini, oliwy z oliwek, soku cytrynowego, wody i czosnku z dodatkiem soli i kminu. Ciecierzyca stanowi również bazę do popularnych kotlecików falafel podawanych z hummusem w krajach Bliskiego Wschodu. Z powiedzeniem można wzbogacać nią sałatki, przygotować w piekarniku jako chrupką przekąskę zamiast chipsów.
![falafel i hummus - źródła białka w diecie wegańskiej](//www.wygodnadieta.pl/files/common/falafel i hummus - źródła białka w diecie wegańskiej.jpg)
Fasola - zastosowanie w diecie wegetariańskiej i wegańskiej
Wartościowym źródłem białka roślinnego są nasiona kolorowej fasoli. Do wyboru mamy wiele jej odmian, spośród których najpopularniejsze to fasola czerwona, czarna, biała, mung, adzuki i pinto. W 100 gramach suchych nasion fasola zapewnia ok 20 g białka, a dodatkowo jest niskotłuszczowa i stanowi dobre źródło błonnika pokarmowego. Regularne spożywanie fasoli może pomóc obniżyć poziom cholesterolu i cukru we krwi, a także wspomóc pracę układu pokarmowego przeciwdziałając zaparciom. W kuchni jej nasiona można wykorzystać do przygotowania wegańskiego pasztetu, past kanapkowych, zup, a nawet ciast i deserów, jak np. brownie fasolowe lub fasolowy krem czekoladowy.
Soczewica - białko z roślinnego źródła
Soczewica to strączek bogaty w roślinne białko. Jej suche nasiona zapewniają od 20 do 25 gramów protein, a ponadto są zasobne w błonnik pokarmowy oraz węglowodany złożone. Dostarczają też cenne witaminy z grupy B, a także niezbędne składniki mineralne jak potas, żelazo, cynk i magnez.
Do wyboru mamy kilka różnych kolorów nasion soczewicy, które różnią się przede wszystkim smakiem i czasem gotowania. Najdelikatniejszą i najszybciej gotującą się jest soczewica czerwona, którą można wykorzystać do przygotowania zupy, pasty kanapkowej lub pasztetu. Soczewica brązowa i zielona odznaczają się wyrazistym smakiem i są bardziej odporne na rozgotowanie. Mogą stanowić bazę do pasztetu, past kanapkowych lub wegańskich kotletów. Czarna soczewica przypomina wyglądem kawior. Świetnie pasuje do pikantnych przekąsek i zup, ponieważ ma wyraźny smak. Najmniej popularna jest soczewica żółta o delikatnym i łagodnym smaku. Sprawdzi się do dań jednogarnkowych i pasztetów.
Orzeszki ziemne (arachidowe) - dobre źródło białka roślinnego
Orzeszki ziemne nie tylko pysznie smakują, lecz także posiadają mnóstwo dobroczynnych wartości odżywczych. To jedne z roślin o wyższej zawartości białka, gdyż w 100 g zapewniają go ok 26 gramów. Ponadto zawierają też nienasycone kwasy tłuszczowe, błonnik pokarmowy, a także cenne mikroelementy i witaminy. Można chrupać je same lub dodać do porannej owsianki czy ciasta. Z fistaszków wytwarza się także masło orzechowe, które doskonale sprawdza się jako składnik zdrowych deserów i koktajli. Wybierając je warto postawić na produkt bez dodatku soli, cukru i olejów utwardzanych.
Pestki dyni w diecie roślinnej
To szczególnie ważny produkt w diecie wegańskiej. Pestki dyni zawierają bowiem nie tylko sporo wartościowego białka (ok 19 g na 100 g) i zdrowych tłuszczów, lecz także dużo cynku, żelaza i wapnia. Włączenie ich do jadłospisu może korzystnie wpłynąć na poprawę pamięci i koncentrację, wzmocnienie kości, zmniejszenie ryzyka rozwoju chorób nowotworowych, a także pozytywnie wpłynie na samopoczucie. Pestki dyni można dodawać do owsianek, jaglanek i sałatek, a także używać ich do wypieku domowego pieczywa.
Jeśli rozważasz przejście na dietę wegańską, zadbaj o to, aby Twoje posiłki były jak najbardziej urozmaicone i żeby nie zabrakło w nich produktów bogatych w białko roślinne. Na początku pomocna może okazać się wegańska dieta pudełkowa, która pozwoli Ci cieszyć się pełnowartościowymi i różnorodnymi potrawami każdego dnia, a także da możliwość odkrywania nowych smaków.
Bibliografia:
1. Bondyra-Wiśniewska B., Kaczorek M., Pacyna S., Wedziuk A., Nagel P., Pawluk I.: Strączkowe są zdrowe. NCEŻ, NIZP PZH, 2019.