Czy dynia kojarzy Ci się tylko z jesiennym kremem? Dzisiaj przełamiemy ten stereotyp! Poznaj wartości odżywcze dyni i spróbuj pysznych muffinek z orzechami włoskimi.
Spis treści:
- Dynia - wartości odżywcze
- Przepis na dyniowe muffinki
Dynia - wartości odżywcze
Dynia jest niskokaloryczna i niskowęglowodanowa, dlatego często gości w menu osób, które chcą zrzucić zbędne kilogramy. Ponadto jest cennym źródłem:
- potasu, który reguluje gospodarkę wodno-elektrolitową i uczestniczy w przewodzeniu impulsów nerwowych;
- antyoksydantów - przede wszystkim witaminy E, która chroni organizm przed działaniem wolnych rodników;
- wapnia, fosforu i magnezu, które pozwalają utrzymać prawidłową mineralizację kości;
- błonnika pokarmowego, który wspomaga perystaltykę jelit.
Delikatny smak dyni sprawia, że można wykorzystać ją w kuchni na wiele sposobów. Pokrojona w słupki i upieczona będzie doskonałym dodatkiem do obiadów. Purée z dyni można dodawać także do owsianek i omletów oraz używać jako farsz do naleśników.
Sprawdź także:
Dieta wysokobłonnikowa - zasady, przeciwwskazania, źródła błonnika
Przepis na dyniowe muffinki
Składniki:
- mąka pszenna pełnoziarnista - 220 g
- proszek do pieczenia - ¾ łyżeczki
- soda oczyszczona - ½ łyżeczki
- sól - szczypta
- erytrytol - 60 g
- miód - 2 łyżeczki
- cynamon, kardamon, suszony imbir i gałka muszkatołowa - ¼ łyżeczki
- jajka - 2 sztuki
- olej rzepakowy - ½ szklanki
- surowa tarta dynia - ¾ szklanki
- suszone owoce np. żurawina, rodzynki, daktyle - mała garść
- orzechy włoskie - mała garść
Przygotowanie:
1. Piekarnik nagrzać do 180 stopni (góra/dół) lub 170 stopni (termoobieg). Suszone owoce sparzyć wrzątkiem na sitku i pokroić na mniejsze kawałki. Orzechy posiekać.
2. Jajka w temperatitrze pokojowej ubić z erytrytolem, następnie powoli wlewać olej. W osobnej misce wymieszać razem suche składniki i dodać do masy jajecznej, wymieszać delikatnie szpatułką. Do ciasta dodać tartą dynię oraz bakalie i wymieszać delikatnie.
3. Foremki do muffinek wyłożyć papilotkami i wypełnić je ciastem do ok 2/3 wysokości.
4. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez około 18 minut lub do momentu, gdy wykałaczka wbita w ciasto będzie sucha.
5. Gotowe muffinki wyłożyć na kratkę i wystudzić, można dodatkowo opruszyć je pudrem z erytrytolu.
Smacznego!