Potas jest jednym z najważniejszych makroelementów pełniących wiele funkcji w naszym organizmie. Utrzymanie prawidłowego poziomu potasu jest niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu, ponieważ zarówno niedobór, jak i nadmiar, niosą za sobą negatywne skutki.
Spis treści:
- Potas w organizmie
- Źródła potasu w diecie
- Niedobór potasu - przyczyny i skutki
- Nadmiar potasu - przyczyny i skutki
- Potas z ziół
- Produkty wypłukujące potas
Potas w organizmie
Potas jest niezbędny do regulacji wielu procesów w organizmie, a także – podobnie jak przeciwutleniacze – ogranicza produkcję wolnych rodników, zmniejszając ryzyko udaru mózgu [1].
Funkcje potasu
Do głównych zadań potasu należą [1]:
- regulacja gospodarki wodnej (czyli objętości i ciśnienia osmotycznego wewnątrz komórek),
- regulacja pracy mięśni i nerwów,
- zachowanie równowagi kwasowo-zasadowej.
Regulacja poziomu potasu w organizmie
Optymalne stężenie potasu w organizmie jest regulowane przez:
- nerki – podczas filtracji kłębuszkowej usuwany jest nadmiar potasu,
- przewód pokarmowy – podczas wypróżniania usuwane jest około 5-10% nadmiaru potasu,
- przepuszczalność błon komórkowych – transport potasu pomiędzy komórkami uzależniony jest między innymi od: aldosteronu inuliny oraz aktywności układu współczulnego.
Aby ocenić stężenie potasu we krwi należy wykonać badnie z oznaczniem tego pierwiastka. Optymalne stężnie potasu w surowicy krwi wynosi 3,5 – 5,0 mmol/l.
Sprawdź także:
Przepis na sałatkę z jarmużem i kurczakiem
Zapotrzebowanie na potas
Zapotrzebowanie na potas dla osób dorosłych wynosi 4700 mg dziennie. Pomimo tego, że potas powszechnie występuje w żywności, to nadal wśród naszej społeczności jego spożycie jest niewystarczające [2].
Zapotrzebowanie na potas w ciąży
Zapotrzebowanie na potas w ciąży jest takie same jak dla wszystkich osób dorosłych. Natomiast podczas laktacji ta wartość wzrasta do 5100 mg potasu dziennie [2].
Potas a stres
Stres prowadzi do usuwania potasu z organizmu. W wyniku napięcia uruchamia się mechanizm przysadka-podwzgórze-nadnercza, co doprowadza do wyrzucenia do krwioobiegu ogromnych ilości kortyzolu, aldosteronu i adrenaliny (hormonów nadnerczy). Długotrwale podwyższony poziom kortyzolu przyczynia się do wypłukiwania potasu z naszego organizmu [3]. W przypadku osób cierpiących na bulimię w wyniku przyjmowania leków przeczyszczających i moczopędnych również dochodzi do nadmiernego usuwania potasu [10].
Potas a puls
Potas wpływa na pracę układu sercowo-naczyniowego. Niedobór potasu może powodować m.in.: nieregularną pracę serca, zaburzenia rytmu serca oraz przyspieszone tętno. Niedobór tego pierwiastka powoduje zaburzenia przesyłania impulsów elektrycznych między komórkami odpowiedzialnymi za pobudzanie mięśnia sercowego do skurczu [9].
Potas a ciśnienie krwi
Badania naukowe dowodzą, że rekomendowane spożycie potasu wywiera ochronny wpływ na układ sercowo-naczyniowy. Już w latach 80 ubiegłego wieku dowiedziono, że suplementacja potasu w ilości 60-120 mmol/ dobę powoduje obniżenie ciśnienia tętniczego u osób z nadciśnieniem. Nadciśnienie tętnicze jest główną przyczyną chorób sercowo-naczyniowych i głównym czynnikiem ryzyka wystąpienia udaru mózgu, choroby wieńcowej serca, zawału mięśnia sercowego, niewydolności serca i schyłkowej choroby nerek. Uważa się również, że nieprawidłowy stosunek sodu do potasu może przyczyniać się do rozwoju nadciśnienia tętniczego [4,5].
Źródła potasu w diecie
Potas jest obecny prawie we wszystkich grupach produktów. Bogate w potas są:
- owoce i warzywa,
- nasiona roślin strączkowych,
- orzechy,
- ryby i owoce morza.
Zobacz również:
Przepis na sałatkę z łososiem
W czym jest potas?
Dzienne zapotrzebowanie na potas powinno przede wszystkim być spełnione odpowiednią dietą, bogatą w ten pierwiastek.
W tabeli poniżej prezentujemy główne źródła potasu w diecie [1]:
Produkt |
Wartość potasu na 100 g produktu |
Soja |
2132 mg |
Morela suszona |
1666 mg |
Soczewica czerwona |
874 mg |
Awokado |
840 mg |
Biała fasola |
829 mg |
Komosa ryżowa |
674 mg |
Nasiona słonecznika |
645mg |
Szpinak |
540 mg |
Czekolada gorzka |
581 mg |
Pomidory |
479 mg |
Banan |
474 mg |
Halibut |
446 mg |
Ziemniaki |
310 mg |
Sok pomidorowy |
229 mg |
Jak szybko uzupełnić potas?
Aby uzupełnić dzienne zapotrzebowanie na potas, należy zjeść:
- kubeczek jogurtu naturalnego,
- 3 ziemniaki,
- kubeczek soi,
- jednego pomidora oraz jednego banana.
Postaraj się zbilansować swój jadłospis tak, aby nie sięgać po dodatkową suplementację!
Dowiedz się więcej:
Bataty: przepis na wytrawne placuszki z batatów
Straty potasu podczas obróbki termicznej
W celu zapobiegania stratom potasu przygotowując posiłek należy pamiętać, aby:
- nie moczyć w wodzie obranych warzyw i owoców,
- warzywa i owoce przeznaczone do gotowania wkładać od razu do wrzącej wody,
- surówki przygotowywać krótko przed podaniem i nie solić ich,
- doprawiać do smaku naturalnymi przyprawami lub ziołami,
- wywar po ugotowaniu warzyw i ziemniaków można wykorzystać do przygotowania zup i sosów – znajdują się w nim cenne składniki mineralne.
Pamiętajcie, że wywar ze starych ziemniaków w okresie wiosennym oraz z młodych ziemniaków należy wylać z uwagi na obecność w nim solanin (szkodliwego związku organicznego występującego w pędach ziemniaków).
Niedobór potasu - przyczyny i skutki
Jakie są przyczyny niedoboru potasu?
Niedobór potasu – czyli hipokaliemia – występuje rzadko u osób, które stosują zdrową i zbilansowaną dietę. Najczęstszymi przyczynami niedoboru potasu są między innymi [6]:
- niedostateczna podaż potasu z diety,
- zwiększony napływ potasu do komórek, spowodowany min. insulinoterapią, intensywnym odżywianiem osób uprzednio niedożywionych,
- nadmierna utrata potasu przez nerki,
- nadmierna utrata potasu przez przewód pokarmowy – spowodowana przez biegunkę, wymioty lub przez skórę poprzez oparzenia albo nadmierną potliwość.
Jakie są skutki niedoboru potasu?
Objawy kliniczne niedoboru potasu mogą być różne – od łagodnego przebiegu hipokaliemi do zaburzeń rytmu serca a w konsekwencji zgonu. Hipokaliemia objawia się [6]:
- osłabieniem,
- zaburzeniami pracy serca,
- zaparciami,
- niedrożnością jelit,
- upośledzeniem pracy nerek,
- osłabieniem mięśni,
- nadpobudliwością mięśniową,
- upośledzeniem funkcji obwodowego i ośrodkowego układu nerwowego.
Suplementacja potasu
Zdrowa i zbilansowana dieta, składająca się z 4 porcji owoców i warzyw w ciągu dnia, powinna spełnić dzienne zapotrzebowanie na potas. Nie ma więc konieczności suplementacji tego pierwiastka. U pacjentów z chorobami sercowo-naczyniowymi zasadne jest kontrolowanie potasu w surowicy krwi co 6 miesięcy – na jego podstawie lekarz może zadecydować o włączeniu suplementacji.
Zobacz też:
Przepis na kotleciki z kurczaka z mozzarellą
Nadmiar potasu - przyczyny i skutki
Jakie są przyczyny nadmiaru potasu?
Nadmiar tego pierwiastka (czyli hiperkaliemia) najczęściej związana jest z nieprawidłowym wydalaniem przez nerki. Najczęstszymi przyczynami hiperkaliemii są [8]:
- leczenie inhibitorami konwertazy angiotensyny (ACE) osób z niewydolnością serca,
- stosowanie leków z grup: diuretyki oszczędzające potas, Qblokery, niesterydowe leki przeciwzapalne, digoksyna, sukcynylocholina,
- niewydolność nerek,
- kwasica metaboliczna,
- zaburzenia gruczołów wydzielania wewnętrznego (choroba Addisona),
- urazy oparzeniowe,
- przetaczanie krwi, kiedy ilość przetaczanej krwi przeważa ilość krwi pacjenta,
- hiperkaliemia rzekoma, która może być spowodowana błędem podczas pobierania próbki krwi.
Jakie są skutki nadmiaru potasu?
Do najczęstszych dolegliwości zaliczamy [8]:
- objawy ze strony układu nerwowego (apatia, lub splątanie),
- objawy ze strony układu mięśniowego (zmniejszenie siły mięśniowej, zmęczenie, znużenie, skurcze mięśni i drżenie mięśni),
- objawy ze strony układu krążenia (bradykardia i zmiany w EKG).
Nadmiar potasu a EKG
Zdarzają się przypadki, kiedy pacjent nie odczuwa żadnych charakterystycznych objawów dla hiperkaliemii. Wówczas bardzo pomocne w diagnostyce może być badanie elektrokardiograficzne. Odchylenia w EKG są uzależnione od ilości jonów potasu oraz szybkości zachodzących zmian. U większości pacjentów zmiany w zapisie EKG obserwuje się przy poziomie potasu powyżej 6.7 mmol/l [11].
Wysoki potas – jak obniżyć poziom potasu?
Osoby cierpiące z powodu chorób nerek powinny obniżyć spożycie potasu aż o połowę w stosunku do rekomendowanego spożycia dla osób zdrowych. Wysokie stężenie tego pierwiastka jest bardzo niebezpieczne i może zagrażać życiu. Dieta ubogopotasowa polega na ograniczeniu lub wyeliminowaniu produktów bogatych w potas.
W tabeli poniżej prezentujemy produkty ubogie w potas.
Produkt |
Zawartość potasu na 100 g produktu |
Mleko |
150 mg |
Kefir |
150 mg |
Ser twarogowy |
104 mg |
Drób |
104 mg |
Jabłko |
107 mg |
Maliny |
151 mg |
Truskawki |
153 mg |
Potas z ziół
Zioła również mogą być bogatym źródłem potasu. Przechodzenie potasu z ziół do wyciągów wodnych zależy od rodzaju surowca roślinnego, a w przypadku mieszanek ziołowych, od ich składu. Wyciągi wodne z ziół (napary lub odwary), mogą uzupełniać dzienne zapotrzebowanie na ten pierwiastek.
W tabeli poniżej prezentujemy zawartość potasu w poszczególnych ziołach [12]:
Produkt |
Zawartość potasu na 100 g produktu |
Trybula |
4740 mg |
Estragon |
3020 mg |
Kurkuma |
2525 mg |
Oregano |
1669 mg |
Majeranek |
1522 mg |
Cząber |
1051 mg |
Koper |
738 mg |
Trawa cytrynowa |
723 mg |
Rozmaryn |
668 mg |
Produkty wypłukujące potas
Potas a alkohol
Nie ma dowodów naukowych, aby spożywanie alkoholu w znaczący sposób wpływało na wypłukiwanie potasu z organizmu. Jednak może to być powiązane z moczopędnym działaniem alkoholu.
Sprawdź nasz artykuł, w którym odpowiadamy na pytanie: Czy można pić alkohol na diecie?
Potas a kawa
Istnieją doniesienia, że nadmierne picie napojów zawierających kofeinę (np. Coca-Coli, herbaty lub kawy) może powodować niedobór potasu. Chociaż szczegółowo mechanizm ten nie został jeszcze wyjaśniony, podejrzewa się zwiększoną utratę potasu z moczem spowodowaną moczopędnym działaniem kofeiny [13].
Jeśli chcesz dowiedzieć się, jaki wpływ na zdrowie ma picie kawy, zapraszamy do tekstu: Kawa w trakcie odchudzania – pić czy nie pić?
Potas jest niezbędnym składnikiem diety, a jego niedobór może negatywnie wpływać na samopoczucie. Zanim sięgniemy po dodatkową suplementację potasem, warto pomyśleć o zdrowej i zbilansowanej diecie pudełkowej – a my w swojej ofercie mamy aż 15 różnych diet!
Bibliografia:
- Gawęcki J. " Żywienie człowieka. Podstawy nauki o żywieniu" Warszawa: WN PWN, 2010
- Jarosz M., Rychlik E., Stoś K., Charzewskie J., "Normy żywienia dla populacji Polski i ich zastosowanie", 2020
- "Referaty Seminariów Naukowych 2010 Kwidzyn – Sztum – Prabuty – Malbork" 2010 ISBN: 978-83- 919028-7-5
- Titler R.V., Curry P. "Chemical analysis of major constituents and trace contaminants of rock salt." Pennsylvania Department of Environmental Protection. 2011
- Kamień M., Martyn L., Weaver C. "Potassium Intake, Bioavailability, Hypertension, and Glucose Control." (2016), doi: 10.3390/nu8070444.
- Franek E., Kokot F., "Hipokaliemia", Choroby Serca i Naczyń 2006, tom 3, nr 4, 203–206
- Wyskida K., Chudek J., "Suplementacja doustna potasu – wskazania, przeciwwskazania, sytuacje niejednoznaczne " Zakład Promocji Zdrowia i Leczenia Otyłości Katedry Patofizjologii Wydziału Lekarskiego w Katowicach, Śląski Uniwersytet Medyczny w Katowicach 2 Zakład Patofizjologii Katedry Patofizjologii Wydziału Lekarskiego w Katowicach, Śląski Uniwersytet Medyczny w Katowicach, 2015
- Zaremba M., Franek E., Rydzewski A., "Hiperkaliemia", Choroby Serca i Naczyń 2006, tom 3, nr 1, 36–40,
- Rybakowski M., Witt M., Juskowiak M., Małkiewicz T., Baranowski M., Ślósarek R., "Hiperkaliemia jako bezpośredni stan zagrożenia życia. Wczesne postępowanie lecznicze w oparciu o wytyczne europejskiej i polskiej rady resuscytacji" 2010 – Nowiny Lekarskie 2012, 81, 6, 658–663
- Franczak-Young A., Jezierska-Kazberuk M., "Niektóre zmiany neuropsychologiczne i somatyczne występujące w bulimii oraz podstawy strategii leczenia somatycznego", Specjalistyczne Centrum Diagnostyczno-Zabiegowe, 2011 Via Medica ISSN 2081–2450
- Suliburska J., " Rola składników mineralnych w rozwoju i prewencji nadciśnienia tętniczego", Katedra Higieny Żywienia Człowieka, Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu, 2010, ISSN 2081–2450
- Zaręba S, Błoniarz J., "Ocena poziomu soku i potasu w ziołach oraz preparatach ziołowych stosowanych w terapii wątroby i dróg żółciowych" Katedra i Zakład Bromatologii Akademii Medycznej im. prof. F. Skubiszewskiego w Lublinie Kierownik: prof. dr hab. S. Zaręba, 2008
- Tajima Y., "Coffee-induced Hypokalaemia" Clin Med Insights Case Rep. 2010; 3: 9–13.