Magnez w ciele człowieka pełni rolę składnika mineralnego - czyli związku, którego organizm nie jest w stanie samodzielnie syntetyzować, dlatego należy dostarczać go z pożywieniem. Jest on niezbędny do prawidłowego funkcjonowania szeregu narządów i układów. Jego optymalna podaż uchroni Cię przed niedoborami i wynikającymi z nich konsekwencjami zdrowotnymi.
Spis treści:
- Rola magnezu w organizmie
- Magnez a ciśnienie krwi
- Niedobór magnezu w organizmie - objawy
- Nadmiar magnezu w organizmie - objawy
- Zapotrzebowanie na magnez
- Źródła magnezu w pożywieniu
- Wchłanianie magnezu
- Co wypłukuje magnez?
- Suplementacja magnezem
- Przedawkowanie magnezu
- Jadłospis bogaty w magnez
Rola magnezu w organizmie
Magnez pełni w organizmie wiele istotnych funkcji. Są to między innymi:
- regulacja pracy serca poprzez udział w jego skurczach,
- przeciwdziałanie niedotlenieniu,
- obniżenie ciśnienia tętniczego krwi,
- przewodzenie impulsów nerwowych,
- zmniejszenie ryzyka zespołu metabolicznego,
- poprawa tolerancji glukozy i zapobieganie insulinooporności,
- stabilizacja struktury DNA oraz naprawa błędów pojawiających się podczas jego powielania,
- udział w procesie uzyskiwania energii z ATP,
- działanie przeciwdepresyjne i przeciwlękowe u osób z niedoborem magnezu,
- zmniejszenie nasilenia i częstotliwości migren [1,2,3].
Magnez a ciśnienie krwi
Jeszcze kilka lat temu wpływ magnezu na ciśnienie krwi był kwestią sporną. Jednak w ostatnim czasie, udało się potwierdzić, że niskie spożycie magnezu w diecie wiązało się ze zwiększonym ryzykiem rozwoju nadciśnienia tętniczego. Co więcej, suplementacja magnezem może obniżać ciśnienie krwi [4]. Jest to pokrzepiający wniosek, ponieważ dbając o wystarczającą podaż tego pierwiastka, możesz zapobiec rozwojowi nadciśnienia tętniczego, zwiększającego ryzyko rozwoju innych chorób serca.
Niedobór magnezu w organizmie - objawy
Niedobór magnezu jest stosunkowo częstą dolegliwością. Może pojawić się u osób zdrowych w wyniku mało urozmaiconej i wysoko przetworzonej diety, ale bardziej narażone są na niego osoby przyjmujące leki moczopędne, przeciwrefluksowe, antykoncepcyjne, przeciwnowotworowe, antybiotyki (np. tetracykliny), neuroleptyki lub środki nasenne [3]. Jego objawy są zazwyczaj dość szybko zauważalne i łatwe do identyfikacji. Wśród nich można wymienić:
- zwiększoną pobudliwość nerwowo-mięśniowa, odczuwalną jako skurcze, spięcia i drżenia,
- osłabienie,
- łatwe męczenie się,
- zaburzenia koncentracji,
- nieprawidłowości w pracy serca (a w tym arytmie, uczucia kołatania),
- nadciśnienie tętnicze,
- bolesne skurcze łydek, szczególnie często odczuwane nocą,
- wzmożone wypadanie włosów,
- łamliwość paznokci,
- nocne poty,
- drżenia powiek i warg [3].
Ponadto niedobór magnezu może nieść za sobą wiele poważnych konsekwencji zdrowotnych. Zbyt niska jego podaż może być odpowiedzialna za występowanie chorób cywilizacyjnych, takich jak miażdżyca, choroba wieńcowa, a nawet nowotwory [2].
Sprawdź takżę:
Dieta na pamięć i koncentrację - co warto jeść?
Nadmiar magnezu w organizmie - objawy
Nie tylko niedobór, ale również nadmiar magnezu przyczynia się do negatywnych skutków zdrowotnych. Wśród nich możesz zaobserwować:
- zaburzenie przewodnictwa nerwowo-mięśniowego objawiające się osłabieniem odruchów ścięgnistych i porażeniem mięśni gładkich,
- zmiany w rytmie serca, obserwowane w EKG,
- spadek ciśnienia krwi,
- osłabienie,
- zaburzenia świadomości.
Przedawkowania nie są jednak powszechne u osób zdrowych, ponieważ nadmiar magnezu jest usuwany z organizmu z moczem i kałem. Może się jednak pojawić u pacjentów z niewydolnością nerek i kory nadnerczy lub niedoczynnością tarczycy [5]. Podwyższone stężenie magnezu w organizmie może również pojawić się w wyniku intensywnej suplementacji w formie dożylnej (np w postaci wlewów witaminowych). Przy przyjmowaniu preparatów doustnie przedawkowanie zdarza się stosunkowo rzadko.
Zapotrzebowanie na magnez
Według aktualnych Norm dla populacji Polski, zapotrzebowanie na magnez wynosi:
- dla dorosłych kobiet: 300 mg dziennie
- dla dorosłych mężczyzn: 400 mg dziennie.
Należy dodać, że zapotrzebowanie na ten składnik mineralny osiąga najwyższy poziom w okresie dojrzewania, kiedy na skutek zachodzących procesów wzrostu i rozwoju, wymagana dobowa podaż magnezu wynosi: 360 mg dla dziewcząt, oraz 410 mg dla chłopców.
Kolejnym kluczowym okresem wzrostu zapotrzebowania na magnez u kobiet jest czas ciąży. Wynosi ono wtedy 360-400 mg/ dobę [6].
Źródła magnezu w pożywieniu
Magnez jest składnikiem występującym przede wszystkim w produktach roślinnych. Szczególnie dużo znajdziesz go w pokarmach jak najmniej przetworzonych: pełnoziarnistych zbożach, orzechach, nasionach, strączkach oraz zielonych warzywach. Zatem, by wzbogacić dietę w magnez, powinieneś do niej włączyć:
- produkty zbożowe: otręby pszenne, kiełki pszenicy, kaszę gryczaną, jęczmienną, jaglaną, płatki owsiane,
- orzechy i pestki: pestki dyni, nasiona kakaowca (oraz kakao i czekolada), migdały, pistacje, orzechy nerkowca, brazylijskie,
- nasiona roślin strączkowy: fasolę, groch, groszek cukrowy, soję,
- warzywa: szpinak, jarmuż, natkę pietruszki, koper,
- owoce: banany, rodzynki, daktyle,
- ryby i owoce morza: ryby morskie: dorsza, łososia, halibuta, makrelę, śledzia, krewetki, kraby.
Zobacz również:
Ryby w diecie - rola ryb w codziennym odżywianiu
Dobrym źródłem są również wody średnio- i wysokozmineralizowane, które wśród jonów, zawierają również magnezowe. Szczególnie polecane są w trakcie intensywnego wysiłku fizycznego i w okresach wzmożonej potliwości, ponieważ składniki mineralne możesz tracić także z potem [7].
Sprawdź też:
Właściwości warzyw strączkowych
Wchłanianie magnezu
Proces wchłaniania magnezu zachodzi przede wszystkim w początkowym odcinku jelita cienkiego. Na jego wchłanianie ma wpływ ilość białka w racji pokarmowej oraz takie składniki mineralne jak fosfor i wapń. Warto wiedzieć, że zarówno za niska, jak i za wysoka podaż białka wpływa niekorzystnie na przyswajalność magnezu. Za optymalną ilość protein uznaje się 1-1,5g/ kg masy ciała dziennie. Kolejnymi czynnikami działającymi niekorzystnie na wchłanialność tego makroelementu z racji pokarmowej jest duża zawartość wapnia i fosforu [2]. Z tego powodu, by poprawić przyswajanie magnezu, warto w posiłkach bogatych w ten składnik ograniczyć ilość nabiału bogatego w wapń oraz produktów wysoko przetworzonych obfitujących w fosforany.
Natomiast czynniki takie jak: witaminy B6 i D3, laktoza, selen, czy środowisko o niskim pH poprawiają wchłanianie magnezu [3].
Co wypłukuje magnez?
Produktem najczęściej obwinianym o wypłukiwanie magnezu jest kawa. Chcemy Cię pozytywnie zaskoczyć - to mit. Wydalanie magnezu po spożyciu tego czarnego naparu jest niewielkie. Biorąc pod uwagę, że kawa dostarcza nam 12 mg tego pierwiastka w 100 ml, można przyjąć, że strata wyrównuje się z zyskiem. Bardzo podobnie wygląda ta kwestia w przypadku herbaty. Warto jednak zwrócić uwagę na fakt, że duże ilości kawy są najczęściej pochłaniane przez osoby zapracowane o stresującym trybie życia. A to już jest czynnik nasilający utratę magnezu. Dlatego, by jej zapobiegać, warto byś znalazł czas na czynności, które Cię relaksują oraz włączył techniki radzenia sobie ze stresem.
Zobacz również:
Kawa w trakcie odchudzania – pić czy nie pić?
Natomiast składnikiem realnie wypłukującym magnez jest alkohol. Dlatego nie należy spożywać go często, szczególnie w dużych ilościach.
Suplementacja magnezem
Poza uzupełnianiem niedoborów magnezu z dietą, w przypadku zwiększonego zapotrzebowania lub wydalania możesz zastosować także suplementację doustnymi preparatami. Niestety większość z nich jest dość słabo przyswajalna. Wśród wszystkich form magnezu najlepszym wchłanianiem charakteryzują się organiczne związki, takie jak cytrynian, asparaginian i mleczan [7,8]. By dodatkowo poprawić przyswajalność suplementu, warto:
- wybrać wariant wzbogacony o witaminę B6, która ułatwia transport magnezu do komórek organizmu oraz utrzymanie jego wewnątrzkomórkowego zapasu,
- zdecydować się na dojelitową postać tabletek, by ochronić składniki czynne przed działaniem soku żołądkowego,
- u osób starszych oraz mających nadciśnienie, sięgnąć po preparat wzbogacony o potas [8].
Przedawkowanie magnezu
Stosując magnez w postaci doustnej zgodnie z zaleceniami lekarza lub ulotką nie ponosisz ryzyka przedawkowania tego pierwiastka. U zdrowych osób nadmiar magnezu zostanie wydalony z moczem i kałem. Jeśli jednak chorujesz na niedoczynność tarczycy, niewydolność nerek lub kory nadnerczy powinieneś znacznie rozważniej wprowadzać suplementację. Decyduj się na nią jedynie w konsultacji z lekarzem, po oznaczeniu stężenia magnezu w surowicy krwi.
Jadłospis bogaty w magnez
W większości przypadków zapotrzebowanie na magnez najlepiej zaspokajać codzienną, dobrze skomponowaną dietą. Dzięki temu możesz być spokojny, że jego podaż będzie wystarczająco wysoka, a przyswajanie optymalne. Jak zatem powinien wyglądać taki jadłospis?
Śniadanie:
Kanapki z chleba pełnoziarnistego z pesto z natki pietruszki, wędliną drobiową i pestkami dyni, jajka sadzone z duszonym szpinakiem
II śniadanie:
Jogurt typu islandzkiego z granolą z płatków owsianych, migdałów oraz orzechów brazylijskich z gorzką czekoladą i bananem
Obiad:
Makaron z soczewicy z krewetkami, pomidorkami cherry, oliwą, natką pietruszki i parmezanem
Podwieczorek:
Zielony koktajl z gruszki, szpinaku, masła orzechowego, mleka owsianego i otrębów pszennych
Kolacja:
Sałatka z kaszą jaglaną, suszonymi pomidorami, fasolą czerwoną, rukolą i wędzonym łososiem
Innym, dobrym rozwiązaniem, jest wybór diety pudełkowej. Zamawiając posiłki z WygodnaDieta.pl możesz być spokojny o odpowiednią podaż witamin i składników mineralnych, bez ryzyka niedoborów pokarmowych.
Bibliografia:
1. Karmańska, Aleksandra, Andrzej Stańczak, and Bolesław Karwowski. "Magnez aktualny stan wiedzy." Bromatologia i Chemia Toksykologiczna 4 (2015): 677-689.
2. Bancerz, Bartłomiej, et al. "Wpływ magnezu na zdrowie człowieka." Przegl. Gastroenterol 7.6 (2012): 359-366.
3. Szymczyk, Halina. "Magnez–pierwiastek niezbędny do prawidłowego funkcjonowania organizmu Magnesium–essential trace element for the proper functioning of the body."
4. Schutten, Joëlle C., et al. "Magnesium and blood pressure: a physiology-based approach." Advances in chronic kidney disease 25.3 (2018): 244-250.
5. Krzykwa, Agnieszka, et al. "Zaburzenia gospodarki elektrolitowej jako potencjalna przyczyna nagłego zatrzymania krążenia–aktualny stan wiedzy." Kardiologia w Praktyce 13.1 (2019): 13-22.
6. Jarosz, Mirosław, et al. Normy żywienia dla populacji Polski i ich zastosowanie. Warszawa, Poland: Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego-Państwowy Zakład Higieny, 2020.
7. Pławska, Agata. "Rola magnezu w procesach biologicznych w organizmie człowieka ze szczególnym uwzględnieniem skóry." (2020).
8. Jabłecka, Anna, et al. "Preparaty magnezu Preparations of magnesium."