Udar mózgu może mieć poważne i długotrwałe konsekwencje dla zdrowia. Jest jednym z najczęstszych powodów zgonów w Polsce. Statystyki pokazują także, że udar mózgu jest w czołówce – zajmuje niehonorowe pierwsze miejsce – przyczyn niepełnosprawności wśród populacji osób dorosłych.
Spis treści:
- Jak powinna wyglądać dieta po udarze mózgu?
- Przykładowy jadłospis dla osoby po udarze niedokrwiennym mózgu
- Dieta po udarze – przepisy
- Czekoladowy mus z kaszy gryczanej
- Zupa krem z pomidorów
Jak powinna wyglądać dieta po udarze mózgu?
W rehabilitacji i zapobieganiu kolejnym zdarzeniom ogromne znaczenie ma odżywcza i dobrze zbilansowana dieta, która powinna być dostosowana do stanu pacjenta. Jak powinna wyglądać dieta po udarze niedokrwiennym mózgu? Zarówno dieta po udarze krwotocznym, jak i niedokrwiennym powinna wspierać regenerację organizmu i pomagać w zapobieganiu kolejnym incydentom. Istotne jest zastosowanie diety:
- z ograniczeniem tłuszczów nasyconych – z wyłączeniem tłuszczów zwierzęcych i tłustego nabiału;
- z odpowiednią ilością chudych źródeł białka, np. drobiu, ryb, chudego nabiału, nasion strączkowych, tofu;
- z uwzględnieniem produktów przeciwzapalnych — przeciwutleniacze w żywności znajdują się przede wszystkim w owocach, warzywach, orzechach, nasionach, pestkach, herbacie i przyprawach (np. imbirze, kurkumie, czosnku). Właściwości imbiru i niektórych przypraw korzennych są nieocenione dla zdrowia układu krążenia i w redukowaniu tworzenia się nowych blaszek miażdżycowych.
Sprawdź także: Dieta Mind i inne brain boostery – pobudź swój mózg do pracy!
Ponadto pacjentom zaleca się spożywanie posiłków, które są łatwe do strawienia, aby nie obciążać układu pokarmowego. Gotowanie na parze to doskonała metoda przyrządzania warzyw i mięsa, która pozwala zachować większość składników odżywczych i nie uwzględnia dodatku zbędnych tłuszczów. Posiłki powinny być serwowane w formie, która ułatwia jedzenie, szczególnie jeśli pacjent ma trudności z połykaniem. Polecane są kremowe zupy, gładkie purée lub delikatnie gotowane, rozdrobnione pokarmy. Należy regularnie podawać małe porcje kilka razy dziennie (5–6 posiłków). W ofertach cateringów dietetycznych warto szukać płynnej diety pudełkowej, przeciwzapalnej lub lekkostrawnej.
Przykładowy jadłospis dla osoby po udarze niedokrwiennym mózgu
Poniżej proponujemy przykładowy jadłospis diety po udarze mózgu, którym możesz się zainspirować podczas tworzenia menu.
Śniadanie: Budyń ze zmiksowanej kaszy bulgur, twarogu i mleka, z dodatkiem musu z truskawek i masła orzechowego
II Śniadanie: Jogurt naturalny z nasionami chia i pulpą z mango
Obiad: Zupa krem z białych warzyw z dodatkiem oliwy, podana z szarpaną piersią z kurczaka gotowaną na parze
Podwieczorek: Kisiel z malin z namoczonymi płatkami migdałów
Kolacja: Ryż z sosem ze zmiksowanych warzyw (pomidorów, marchwi i cukinii) z kruszonką z twarogu
Pamiętaj, że to tylko inspiracja do tego, jak może wyglądać dobrze zbilansowana dieta po udarze. Przepisy można modyfikować, by dopasować dania do preferencji pacjenta. Pamiętaj jedynie, by uwzględniać składniki wskazane przez lekarza wśród tego, co jeść po udarze i unikać produktów niezalecanych.
Sprawdź także: Zielone naleśniki z kurczakiem, szpinakiem i serem
Dieta po udarze – przepisy
Przepisy kulinarne po udarze mózgu nie muszą być skomplikowane i czasochłonne. Poniżej przedstawiamy propozycje smacznych i prostych do przygotowania dań.
Czekoladowy mus z kaszy gryczanej
Składniki:
- 1/2 szklanki kaszy gryczanej
- 1/2 szklanki mleka 1,5%
- 30 g chudego twarogu
- 1 łyżeczka kakao
- 1 łyżka orzechów laskowych
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- banan
Sposób wykonania:
Kaszę gryczaną ugotuj i zmiksuj na gładki mus z mlekiem, twarogiem, kakao, orzechami i połową banana. Pozostałą część owocu rozgnieć widelcem i wymieszaj z jogurtem. Mus podaj z jogurtowo-bananowym sosem.
Zupa krem z pomidorów
Składniki:
- puszka pomidorów
- marchew
- ząbek czosnku
- udko z kurczaka
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- szczypta imbiru
- szczypta tymianku
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
Sposób wykonania:
Udko kurczaka obierz ze skóry i pozbądź się kości. Mięso włóż do garnka, dodaj pomidory, marchew pokrojoną w kostkę i przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Całość duś pod przykryciem, aż mięso będzie ugotowane (ok. 15 minut). Wyjmij mięso z garnka, a do wywaru i warzyw dodaj przyprawy i całość zmiksuj na gładki krem. Mięso poszarp lub pokrój na małe kawałki. Zupę podawaj polaną oliwą, z kleksem jogurtu i mięsem.