Gotowanie na parze - doskonały sposób na dietetyczne posiłki

gotowanie na parze

Funkcja steam cooking staje się coraz bardziej popularna. Znajdziemy ją dziś w niektórych modelach mikrofalówek, jak i piekarników. Potrawy przygotowane w ten sposób nie muszą być kojarzone z kulinarną nudą i brakiem wyrazistego aromatu. Wręcz przeciwnie – para, zarówno z warzyw, mięs, jak i odpowiednio przygotowanego ciasta, potrafi wydobyć głębię smaku, nie obniżając tak znacznie ich wartości odżywczej, jak to ma miejsce w przypadku tradycyjnych metod obróbki. Należy pamiętać, że gotując na parze nie powinniśmy używać soli. Nie oznacza to jednak, że potrawy będą smakowały kiepsko. Para pozwala wydobyć z produktów naturalnie zawarte w nich olejki eteryczne oraz inne substancje odpowiadające za ich smak i aromat. Jeśli dodatkowo użyjemy różnych ziół i przypraw, możemy być pewni, że nawet uwielbiane przez dzieci frytki przegrają konkurencję z ziemniakami gotowanymi na parze!

Spis treści:

  1. Dlaczego właśnie para?
  2. Sprzęt przydatny do gotowania na parze
  3. Jak gotować na parze?

Dlaczego właśnie para?

Gotowanie z użyciem pary pozwala zachować największą ilość witamin (szczególnie witaminy C oraz witamin z grupy B). Gotując np. warzywa w sposób tradycyjny możemy stracić aż ok. 50 proc. witaminy C. Straty innych witamin i składników mineralnych również są wysokie – średnio jest to ok. kilkadziesiąt procent. Podczas zwykle krótszego procesu gotowania na parze, straty te mogą wynieść jedynie 15%. A co z walorami smakowymi oraz estetycznymi? Jeśli będziemy prawidłowo przygotowywać potrawy na parze, zachowamy nie tylko ich smak i aromat, ale również piękny kolor i apetyczną konsystencję. Warzywa powinno się gotować al dente! Rozgotowane nigdy nie smakują ani nie wyglądają zbyt dobrze. Za to przygotowane w sposób właściwy, zachęcają samym swoim wyglądem do tego, by się nimi zainteresować. Do gotowania na parze nadają się ziemniaki, kalafior, brokuły czy fasolka. Ale idealnie sprawdzą się też ryby oraz mięso. Nie powinny być jednak tłuste.
Ta technika kulinarna stosowana jest między innymi w lekkostrawnej diecie pudełkowej.

Zobacz też: Jakie warzywa i owoce jeść wiosną?

gotowanie na parze

Sprzęt przydatny do gotowania na parze

Aby przygotować zdrowe dania z użyciem pary, nie musimy posiadać specjalnego garnka wykonanego ze stali nierdzewnej. I choć jest to najpopularniejszy sprzęt do gotowania na parze, możemy użyć też zwykłego garnka i specjalnego sitka. Nakładka taka ma formę składanej harmonijki, którą otwiera się na garnku, dostosowując ją do jego średnicy. Do gotowania na parze (zwłaszcza w przypadku potraw orientalnych) stosuje się również specjalne bambusowe koszyczki. Można też nabyć papierowe torebki, w których umieszczamy produkty, dzięki czemu nie mają one bezpośredniego kontaktu z wodą. Oczywiście do gotowania na parze możemy użyć także parowaru, piekarnika czy mikrofalówki z funkcją „steam cooking”.

Zobacz również: Jakie warzywa jeść zimą?

Jak gotować na parze?

Nasi dietetycy przygotowali dla Państwa kilka wskazówek, które sprawią, że produkty gotowane na parze będą jeszcze smaczniejsze:

  1. Należy zadbać o to, by kawałki produktów miały podobną wielkość.
  2. Zachowajmy odległość między kawałkami, tak by para mogła swobodnie między nimi przepływać.
  3. Układajmy jak najcieńszą warstwę produktów.
  4. Mrożonki przed gotowaniem rozmrażajmy.
  5. Jeśli używamy parowaru z kilkoma poziomami i gotujemy w nim kilka produktów na raz, pamiętajmy żeby na najniższym „piętrze” umieszczać mięso lub ryby.
  6. Nie używajmy zbyt wiele lub wcale soli! Zastąpmy ją ulubionymi ziołami, czy też sokiem z cytryny (do ryb) lub odrobiną wytrawnego wina.

 

Twarożek ze szczypiorkiem
Przepisy, Porady dietetyka
27.02.2025

Dieta przy zakrzepicy – założenia, wyłączenia i jadłospis

Zakrzepica – a właściwie żylna choroba zakrzepowo-zatorowa i powiązana z nią zatorowość płucna – występuje stosunkowo często. Choć choroba może dotyczyć osób w każdym wieku, z czasem ryzyko znacząco wzrasta. Aby je zmniejszyć, warto utrzymywać prawidłową masę ciała, dbać o regularną aktywność fizyczną i zdrowo się odżywiać. Dowiedz się, jaką dietę przy zakrzepicy żył polecają dietetycy.

Dieta przy zakrzepicy – założenia, wyłączenia i jadłospis
koktajl malinowy
Przepisy, Ciekawostki
26.02.2025

Dieta strukturalna – zasady, możliwe efekty oraz jadłospis

Dieta strukturalna to sposób żywienia mający na celu poprawę zdrowia, redukcję masy ciała i zwiększenie energii poprzez spożywanie odpowiednio skomponowanych posiłków. Jakie są jej dokładne zasady i czy rzeczywiście przynosi oczekiwane efekty?

Dieta strukturalna – zasady, możliwe efekty oraz jadłospis
kanapki z chleba żytniego na zakwasie z twarożkiem z rzodkiewką i szczypiorkiem
Przepisy, Ciekawostki
24.02.2025

Dieta ubogoenergetyczna – zasady, możliwe efekty oraz przykładowe menu

Dieta ubogoenergetyczna jest najczęściej stosowana przez osoby, których celem jest redukcja masy ciała. Często jest również wykorzystywana jako składowa terapii otyłości. Jednak aby przyniosła upragnione efekty, musi być odpowiednio zbilansowana i mieć właściwą kaloryczność. Dowiedz się, jakie są produkty zalecane i przeciwwskazane w diecie ubogoenergetycznej i jak skomponować jadłospis.

Dieta ubogoenergetyczna – zasady, możliwe efekty oraz przykładowe menu

Sprawdź, jak smaczne może być odchudzanie

Catering dietetyczny WygodnaDieta.pl pozwala nie tylko tracić zbędne kilogramy, ale też jeść smacznie i zdrowo.

Wygodnadieta.pl (my) korzystamy z cookies i innych podobnych technologii
Jeśli zaakceptujesz wszystkie cookies, zapiszemy w Twoim urządzeniu cookies i inne pliki (ogólnie cookies) analityczne i marketingowe... więcej (w celu profilowanego marketingu). Jeśli odrzucisz wszystkie - zapiszemy tylko cookies techniczne, niezbędne dla działania naszych stron. Cookies możesz też ustawić samodzielnie (Ustawienia). Używamy cookies zgodnie z Polityką prywatności,... więcej
Ustawienia
Akceptuję