Gotowanie na parze - doskonały sposób na dietetyczne posiłki

gotowanie na parze

Funkcja steam cooking staje się coraz bardziej popularna. Znajdziemy ją dziś w niektórych modelach mikrofalówek, jak i piekarników. Potrawy przygotowane w ten sposób nie muszą być kojarzone z kulinarną nudą i brakiem wyrazistego aromatu. Wręcz przeciwnie – para, zarówno z warzyw, mięs, jak i odpowiednio przygotowanego ciasta, potrafi wydobyć głębię smaku, nie obniżając tak znacznie ich wartości odżywczej, jak to ma miejsce w przypadku tradycyjnych metod obróbki. Należy pamiętać, że gotując na parze nie powinniśmy używać soli. Nie oznacza to jednak, że potrawy będą smakowały kiepsko. Para pozwala wydobyć z produktów naturalnie zawarte w nich olejki eteryczne oraz inne substancje odpowiadające za ich smak i aromat. Jeśli dodatkowo użyjemy różnych ziół i przypraw, możemy być pewni, że nawet uwielbiane przez dzieci frytki przegrają konkurencję z ziemniakami gotowanymi na parze!

Spis treści:

  1. Dlaczego właśnie para?
  2. Sprzęt przydatny do gotowania na parze
  3. Jak gotować na parze?

Dlaczego właśnie para?

Gotowanie z użyciem pary pozwala zachować największą ilość witamin (szczególnie witaminy C oraz witamin z grupy B). Gotując np. warzywa w sposób tradycyjny możemy stracić aż ok. 50 proc. witaminy C. Straty innych witamin i składników mineralnych również są wysokie – średnio jest to ok. kilkadziesiąt procent. Podczas zwykle krótszego procesu gotowania na parze, straty te mogą wynieść jedynie 15%. A co z walorami smakowymi oraz estetycznymi? Jeśli będziemy prawidłowo przygotowywać potrawy na parze, zachowamy nie tylko ich smak i aromat, ale również piękny kolor i apetyczną konsystencję. Warzywa powinno się gotować al dente! Rozgotowane nigdy nie smakują ani nie wyglądają zbyt dobrze. Za to przygotowane w sposób właściwy, zachęcają samym swoim wyglądem do tego, by się nimi zainteresować. Do gotowania na parze nadają się ziemniaki, kalafior, brokuły czy fasolka. Ale idealnie sprawdzą się też ryby oraz mięso. Nie powinny być jednak tłuste.
Ta technika kulinarna stosowana jest między innymi w lekkostrawnej diecie pudełkowej.

Zobacz też: Jakie warzywa i owoce jeść wiosną?

gotowanie na parze

Sprzęt przydatny do gotowania na parze

Aby przygotować zdrowe dania z użyciem pary, nie musimy posiadać specjalnego garnka wykonanego ze stali nierdzewnej. I choć jest to najpopularniejszy sprzęt do gotowania na parze, możemy użyć też zwykłego garnka i specjalnego sitka. Nakładka taka ma formę składanej harmonijki, którą otwiera się na garnku, dostosowując ją do jego średnicy. Do gotowania na parze (zwłaszcza w przypadku potraw orientalnych) stosuje się również specjalne bambusowe koszyczki. Można też nabyć papierowe torebki, w których umieszczamy produkty, dzięki czemu nie mają one bezpośredniego kontaktu z wodą. Oczywiście do gotowania na parze możemy użyć także parowaru, piekarnika czy mikrofalówki z funkcją „steam cooking”.

Zobacz również: Jakie warzywa jeść zimą?

Jak gotować na parze?

Nasi dietetycy przygotowali dla Państwa kilka wskazówek, które sprawią, że produkty gotowane na parze będą jeszcze smaczniejsze:

  1. Należy zadbać o to, by kawałki produktów miały podobną wielkość.
  2. Zachowajmy odległość między kawałkami, tak by para mogła swobodnie między nimi przepływać.
  3. Układajmy jak najcieńszą warstwę produktów.
  4. Mrożonki przed gotowaniem rozmrażajmy.
  5. Jeśli używamy parowaru z kilkoma poziomami i gotujemy w nim kilka produktów na raz, pamiętajmy żeby na najniższym „piętrze” umieszczać mięso lub ryby.
  6. Nie używajmy zbyt wiele lub wcale soli! Zastąpmy ją ulubionymi ziołami, czy też sokiem z cytryny (do ryb) lub odrobiną wytrawnego wina.

 

Brązowe jajka ze słomą na drewnianym tle
Przepisy, Ciekawostki
24.10.2024

Dieta jajeczna 3-dniowa — na czym polega oraz jakie daje efekty?

Próbujesz różnych diet odchudzających i masz wrażenie, że żadna dieta nie działa? Popularnym sposobem na szybką utratę masy ciała jest 3-dniowa dieta jajeczna, w różnych wariantach. Dowiedz się, czy dieta jajeczna jest najskuteczniejsza w przypadku odchudzania i jakie są jej konsekwencje dla zdrowia.

Dieta jajeczna 3-dniowa — na czym polega oraz jakie daje efekty?
kasza jaglana na drewnianej łyżce
Przepisy, Ciekawostki
22.10.2024

Dieta jaglana – co to za rodzaj diety? Efekty oraz przykładowe menu

Dieta jaglana staje się coraz popularniejsza. Często stosowana jest jako detoks, który ma oczyścić organizm z toksyn. Sięgają po nią także osoby, które pragną zrzucić nadprogramowe kilogramy. Efekty diety jaglanej mogą być korzystne zarówno dla zdrowia, jak i sylwetki.

Dieta jaglana – co to za rodzaj diety? Efekty oraz przykładowe menu
Nóż i widelec związane miarką
Porady dietetyka
21.10.2024

Dieta głodówkowa – czy jest zdrowa? Efekty i skutki uboczne

Głodówki wywołują liczne kontrowersje. Niektórzy uznają je za skuteczną metodę na szybką utratę wagi, ale wpływ na zdrowie bywa kwestionowany. Dieta „głodówka” występuje w różnych wariantach zakładających stosowanie okien żywieniowych, kilkudniowych postów lub menu skrajnie niskokalorycznego. Dowiedz się więcej i przekonaj się, czy warto w ogóle interesować się tym, jakie są efekty głodówki po tygodniu.

Dieta głodówkowa – czy jest zdrowa? Efekty i skutki uboczne

Sprawdź, jak smaczne może być odchudzanie

Catering dietetyczny WygodnaDieta.pl pozwala nie tylko tracić zbędne kilogramy, ale też jeść smacznie i zdrowo.

Wygodnadieta.pl (my) korzystamy z cookies i innych podobnych technologii
Jeśli zaakceptujesz wszystkie cookies, zapiszemy w Twoim urządzeniu cookies i inne pliki (ogólnie cookies) analityczne i marketingowe... więcej (w celu profilowanego marketingu). Jeśli odrzucisz wszystkie - zapiszemy tylko cookies techniczne, niezbędne dla działania naszych stron. Cookies możesz też ustawić samodzielnie (Ustawienia). Używamy cookies zgodnie z Polityką prywatności,... więcej
Ustawienia
Akceptuję