Moda na różnego rodzaju diety odchudzające nie mija – szczególnie te obiecujące szybkie efekty. 3-dniowa dieta grejpfrutowa to właśnie tego typu propozycja. Jakie są jej zalecenia? Czy grejpfrut w diecie faktycznie może spowodować utratę masę ciała? Ile jeść grejpfrutów dziennie, żeby stracić na wadze i czy taki sposób na odchudzanie jest zdrowy? Na wszystkie pytania odpowiadamy w poniższym artykule.
Spis treści:
- Dieta grejpfrutowa — zasady
- Przykładowy jadłospis w diecie grejpfrutowej
- Jakich efektów można oczekiwać po zastosowaniu diety grejpfrutowej?
- Wady i zalety diety grejpfrutowej
Dieta grejpfrutowa — zasady
Dieta z grejpfrutem w roli głównej została spopularyzowana w Stanach Zjednoczonych w latach 30. Jest też znana pod nazwą „dieta Hollywoodzka”. Jej geneza wiąże się z przekonaniem o specyficznych właściwościach tego owocu, które mają nasilać i przyspieszać proces glikolizy, czyli spalania tkanki tłuszczowej. Warto jednak podkreślić, że istnieje niewiele badań potwierdzających tę teorię, a te, które zostały opublikowane, są dość wątpliwej jakości.
Jak nietrudno się domyślić, podstawową zasadą diety grejpfrutowej jest uwzględnienie grejpfruta lub jego soku w każdym posiłku. To, ile można zjeść grejpfrutów dziennie, nie zostało sprecyzowane.
Dieta ta jest niskokaloryczna i ogranicza się w niej węglowodany, więc efektem może być utrata wagi, ale bez wątpienia proces chudnięcia nie przebiega zdrowo. Dokładne zasady diety są dość zróżnicowane, w zależności od źródła informacji, jednak najczęściej zaleca się, by spożywać:
- niskotłuszczowe źródła białka, np. drób, białe ryby, chudy nabiał, strączki, tofu;
- warzywa w dużej ilości (zaleca się unikanie jedynie tych skrobiowych np. ziemniaków czy batatów);
- produkty niskowęglowodanowe – należy ograniczyć podaż węglowodanów złożonych (obecnych np. w: pieczywie razowym, grubych kaszach, makaronach pełnoziarnistych), jak i prostych (znajdujących się np. w: pieczywie pszennym, mące pszennej, białych makaronach, ryżu).
Dzienne spożycie kalorii ma wynosić 800–1000 kcal, a w każdym posiłku powinno się uwzględnić grejpfrut.
Sprawdź także: Jak oszukać głód?
Przykładowy jadłospis w diecie grejpfrutowej
Co jeść, aby schudnąć na diecie grejpfrutowej? Przykładowy jadłospis przedstawiamy poniżej.
- Śniadanie: chudy twarożek z jogurtem, grejpfrutem i pistacjami (ok. 250 kcal)
- Obiad: sałatka z kurczakiem i grejpfrutem na rukoli, z pomidorem, ogórkiem i dressingiem z octu balsamicznego (ok. 300 kcal)
- Podwieczorek: smoothie na wodzie z grejpfrutem, malinami i szpinakiem (ok. 100 kcal)
- Kolacja: pieczony dorsz z brokułami i sosem jogurtowym + szklanka soku grejpfrutowego (ok. 250 kcal)
Choć dieta grejpfrutowa może wydawać się atrakcyjna ze względu na obietnicę szybkiej utraty masy ciała, to w rzeczywistości jej efekty są okupione zdrowiem. Dieta odchudzająca oparta na rygorystycznym ograniczeniu kalorii będzie prowadzić do krótkoterminowej utraty wagi, jednak niesie ze sobą ogromne ryzyko niedoborów energetycznych i odżywczych, szczególnie jeśli jest stosowana przez dłuższy czas. Jadłospis diety grejpfrutowej kładzie nacisk na ograniczenie spożycia węglowodanów, co może prowadzić do ograniczenia błonnika pokarmowego, witamin i składników mineralnych niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu.
Jakich efektów można oczekiwać po zastosowaniu diety grejpfrutowej?
Jak już wspominaliśmy, efekty diety grejpfrutowej początkowo mogą być widoczne w postaci szybkiej utraty masy ciała, głównie ze względu na znaczne – niezdrowe i niezalecane – ograniczenie dziennej liczby kalorii. To, ile można schudnąć na diecie grejpfrutowej, nie ma jednak znaczenia, ponieważ tego rodzaju redukcja wagi często wiąże się z utratą wody i masy mięśniowej, a nie tkanki tłuszczowej.
Zdrowym i skutecznym sposobem na utratę masy ciała jest przestrzeganie zasad zrównoważonego żywienia lub zbilansowany catering dietetyczny. Tylko pełnowartościowy sposób żywienia, dopasowany do zapotrzebowania energetycznego, gwarantuje dostarczenie wszystkich niezbędnych makro- i mikroelementów, jednocześnie umożliwiając bezpieczną i zdrową redukcję masy ciała.
Sprawdź także: Jak zacząć odchudzanie?
Wady i zalety diety grejpfrutowej
Dieta grejpfrutowa, mimo że jest popularna wśród osób dążących do szybkiej utraty wagi, posiada szereg wad, które koniecznie należy uwzględnić przy ocenie jej skuteczności i bezpieczeństwa.
Sam grejpfrut jest bogaty w mikro- i makroelementy oraz pektyny, przez co działa m.in. na regulację pracy jelit. Stymulacja procesów metabolicznych to powód, dlaczego warto jeść jabłka, grejpfruty czy cytryny, jednak nie oznacza to, że którykolwiek z tych produktów powinien dominować w jadłospisie i że przyczyni się do zdrowej utraty masy ciała.
Ani stosowana przez 3, ani 7 czy 12 dni dieta grejpfrutowa nie tylko nie przyniesie korzyści zdrowotnych, ale może też przyczynić się do nieprawidłowego funkcjonowania organizmu. Niska kaloryczność i ubogość w składniki odżywcze mogą prowadzić do niedoborów, osłabienia układu odpornościowego, spowolnienia metabolizmu, zaburzeń cyklu menstruacyjnego i problemów z układem trawiennym. Dieta grejpfrutowa nie promuje zrównoważonego podejścia do odżywiania ani nie uczy zdrowych nawyków żywieniowych, które są kluczowe dla długoterminowego utrzymania masy ciała i ogólnego stanu zdrowia.
Warto też podkreślić, że grejpfrut może wchodzić w interakcje z niektórymi lekami, zaburzając ich prawidłowe działanie, więc jego spożywanie może być w niektórych przypadkach przeciwwskazane.