Być może nazwy „dieta Daniela” i „głodówka Daniela” nic Ci nie mówią, ale czy znasz dietę dr Dąbrowskiej albo post warzywno-owocowy? Pewnie któraś z tych nazw obiła Ci się o uszy. Wszystkie te diety odnoszą się do jednego modelu żywienia, który charakteryzuje się specyficznymi restrykcjami. Jakie są zasady diety Daniela i czy można zdrowo zrzucić zbędne kilogramy, stosując post Daniela? Ile można schudnąć? Wszystkiego dowiesz się z poniższego artykułu.
Spis treści:
- Dieta Daniela – co to za rodzaj diety?
- Co można spożywać na diecie Daniela?
- Czego unikać podczas diety Daniela?
- Przeciwwskazania do stosowania diety Daniela
- Efekty stosowania diety Daniela
- Przykładowe menu w diecie Daniela
Dieta Daniela – co to za rodzaj diety?
Dieta Daniela jest formą kontrolowanej półgłodówki, która w teorii ma na celu oczyszczanie organizmu z toksyn i poprawę zdrowia poprzez mechanizm odżywiania wewnętrznego. Zasady postu Daniela wskazują, by spożywać tylko niektóre warzywa i owoce, wyeliminować mięso i pokarmy o stosunkowo wysokiej kaloryczności.
Dieta św. Daniela ogranicza dzienne spożycie kalorii do około 600–800 kcal, co w teorii ma prowadzić do uruchomienia w organizmie procesów autofagii, czyli oczyszczania się komórek z nieprawidłowo funkcjonujących organelli i zbędnych cząsteczek chemicznych. Według zaleceń zwolenników diety krótki, np. 7-dniowy, post Daniela nie przyniesie rezultatów. Zaleca się, by jadłospis diety Daniela stosować od 21 do maksymalnie 40 dni.
Historia diety sięga czasów biblijnych. Daniel na dworze Nabuchodonozora II miał odmawiać sobie spożywania wykwintnych pokarmów, mięsa i wina, co w efekcie podobno przyczyniło się do poprawy zdrowia i długowieczności. Ta forma diety została później rozwinięta przez dr Ewę Dąbrowską, która szczegółowo opisała jej zasady w swoich książkach.
Sprawdź także: Dieta Intermittent Fasting, czyli post przerywany. Czym jest i na czym polega?
Co można spożywać na diecie Daniela?
Niska kaloryczność to podstawowa, ale niejedyna zasada postu Daniela. Co można jeść na tego typu diecie? Zwolennicy tego modelu odżywiania zalecają spożywanie głównie warzyw i niewielkich ilości niektórych owoców.
W przepisach diety Daniela uwzględniane są:
- warzywa korzeniowe: marchew, burak, seler, pietruszka, chrzan, rzepa, rzodkiewki,
- warzywa kapustne: kapusta, kalafior, brokuły, jarmuż, brukselki, kalarepa,
- warzywa liściaste: różne rodzaje sałat, szpinak, botwinka, seler naciowy, natka pietruszki, mniszek, pokrzywa, szczaw, kiełki,
- zioła liściaste: bazylia, mięta, kolendra, majeranek,
- wegańskie źródła białka, czyli nasiona roślin strączkowych: ciecierzyca, soczewica, soja, groch, fasola,
- owoce: grejpfrut, jabłko, cytryna oraz niewielkie ilości owoców jagodowych.
Należy jednak zaznaczyć, że ze względu na ograniczenie spożycia tłuszczów w diecie, wchłanianie witamin rozpuszczalnych w tłuszczach (A, D, E i K) może być znacząco ograniczone. Z tego powodu konieczna może być zwiększona podaż tych składników lub włączenie suplementacji w odpowiedniej formie.
Podczas stosowania przepisów postu Daniela istotne jest uwzględnianie produktów dostarczających wszystkie niezbędne witaminy, w tym witaminy A i E. Witamina A ma istotne znaczenie dla wzrostu i różnicowania komórek nabłonków, prawidłowego widzenia oraz wspomagania układu odpornościowego. Witamina E jest z kolei znana jako „witamina młodości” – przeciwdziała utlenianiu tłuszczów, białek oraz uszkadzaniu DNA, co ma wpływ na opóźnienie procesu starzenia.
Sprawdź także: Dlaczego warto regularnie jeść marchew?
Czego unikać podczas diety Daniela?
Podczas stosowania diety Daniela kluczowe jest świadome unikanie pewnych grup produktów żywnościowych. Niedozwolone są:
- mięso,
- nabiał,
- ziemniaki,
- zboża i produkty zbożowe
- pieczywo,
- orzechy,
- tłuszcze ,
- wysokokaloryczne owoce, np. banany czy winogrona.
Ponadto należy unikać wszelkich przetworzonych produktów spożywczych, w tym gotowych przetworów, słodkich i słonych przekąsek, chleba i innego rodzaju wypieków, wegańskich zamienników, a także produktów z kategorii gotowej żywności. Dopuszczalne są potrawy roślinne np. domowe pasty warzywne, fasolowe brownie czy świeżo wyciskane soki. Nie zaleca się picia kawy, alkoholu oraz palenia papierosów.
Promotorzy diety Daniela zalecają eliminację określonych produktów, nie dlatego, że uważają je za niezdrowe czy mało odżywcze, jednak z uwagi na to, że mogą uruchamiać odżywianie zewnętrzne, które wzmacnia uczucie głodu i przeciwdziała efektom diety.
Dieta Daniela nie jest zbilansowana i pełnowartościowa i – chociaż jej niska kaloryczność może prowadzić do chudnięcia – nie zaleca się stosowania takich restrykcyjnych diet. Zdecydowanie lepszym pomysłem na poprawę zdrowia i sylwetki jest racjonalne odżywianie, w którym może pomóc catering dietetyczny.
Przeciwwskazania do stosowania diety Daniela
Przeciwskazaniem do stosowania diety Daniela są m.in.: nadczynność tarczycy, zaburzenia odżywiania, przyjmowanie leków immunosupresyjnych, choroby wyniszczające oraz inne choroby związane z przyspieszonym metabolizmem, ciąża oraz karmienie piersią.
Efekty stosowania diety Daniela
Dieta Daniela jest często promowana ze względów duchowych. Wśród głównych efektów postu Daniela można zauważyć utratę masy ciała (przy spożywaniu maksymalnie 800 kcal w ciągu dnia to nic nadzwyczajnego). Dodatkowo znacząca obecność błonnika w diecie sprzyja prawidłowej pracy układu pokarmowego i może się przyczyniać do obniżenia poziomu cholesterolu i stabilizacji poziomu glukozy we krwi.
Efekty diety Daniela, choć na pierwszy rzut oka mogą wydawać się pozytywne i bardzo zachęcające, nie rekompensują strat zdrowotnych, które są efektem skrajnie niskokalorycznego modelu odżywiania. Dieta Daniela ogranicza dzienną kaloryczność do zaledwie 600–800 kalorii, co stanowi jedynie około 1/3 standardowego dziennego zapotrzebowania organizmu. Taki deficyt energetyczny z pewnością będzie skutkować szybką utratą wagi, ale kosztem zdrowia. Dieta ta może prowadzić do utraty masy mięśniowej, co jest niezdrowe i niewskazane. Należy podkreślić, że długotrwałe stosowanie tak skrajnie niskokalorycznej i restrykcyjnej diety może prowadzić do poważnych niedoborów żywieniowych, zwłaszcza wapnia, żelaza, witamin rozpuszczalnych w tłuszczach i witamin z grupy B.
Długotrwałe stosowanie diety Daniela może prowadzić do zaburzeń w pracy układu sercowo-naczyniowego, wątroby, układu kostno-stawowego oraz nerwowego. Dodatkowo spowolnienie metabolizmu może skutkować szybkim powrotem do wagi wyjściowej po zakończeniu diety.
Już stosowanie postu Daniela 10 dni może prowadzić to odczuwania efektów ubocznych, które mogą wystąpić zwłaszcza na początku. Zaliczają się do nich między innymi: bóle głowy, ogólne osłabienie, uporczywy głód, problemy z koncentracją, znaczne pogorszenie samopoczucia oraz uczucie zimna. Te symptomy mogą negatywnie wpłynąć na codzienne funkcjonowanie, zwłaszcza w pierwszych dniach stosowania diety Daniela.
Przykładowe menu w diecie Daniela
Jak w praktyce wygląda dieta Daniela? Jadłospis może wyglądać następująco:
Śniadanie: zmiksowane mrożone jagody, jabłka i szpinak, posypane pokrojonym kiwi, zielona herbata lub napar ziołowy
II śniadanie: słupki marchewki i selera z fasolowo-brokułową pastą
Obiad: zapiekany bakłażan faszerowany fasolą, cukinią i pomidorami
Przekąska: sałatka ze szpinaku z kalafiorem, rzodkiewką, ogórkiem i papryką z dodatkiem ciecierzycy
Kolacja: soczewica z duszonymi warzywami, np. brokułami, kalafiorem, marchewką, zieloną fasolką i pomidorami; zielona herbata lub napar ziołowy