06.05.2021

Przepis na fasolowe brownie bez mąki

fasolowe brownie z migdałami i mandarynki

Fasolowe brownie bez mąki to przepyszne i wilgotne ciasto, które jednocześnie dostarcza wielu cennych składników odżywczych. Jeśli więc myślisz, że przechodząc na dietę, musisz zrezygnować ze słodkości to jesteś w błędzie! Zamiast kupionych w sklepie wypieków pełnych cukru, tłuszczu i białej mąki wypróbuj domowe wypieki z bogatych w błonnik mąk pełnoziarnistych lub strączków, a zamiast cukru dodaj erytrytol. Takie ciasto będzie smaczne, zdrowe i odżywcze. 

Spis treści:

  1. Fasola – właściwości
  2. Fasolowe brownie bez mąki – składniki
  3. Jak przygotować fasolowe brownie bez mąki?

Fasola – właściwości

Czy wiesz, że 100 g ugotowanej fasoli dostarcza ok. 127 kalorii i aż około 8,5 g białka? Dodatkowo zapewnia sycący błonnik pokarmowy, kwas foliowy, witaminy z grupy B, a także składniki mineralne – potas, żelazo, cynk i wapń. Co istotne, to warzywo z rodziny roślin strączkowych nie zawiera sodu, a ilość cukrów prostych w nim zawarta jest znikoma.

Fasola czerwona pomaga regulować poziom cukru i cholesterolu we krwi, a ponadto wpływa na obniżenie ciśnienia tętniczego krwi. Dzięki zawartości witamin z grupy B ma pozytywny wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Z uwagi na wysoką zawartość błonnika pokarmowego reguluje pracę przewodu pokarmowego, przeciwdziała zaparciom i zwiększa uczucie sytości, dzięki czemu pomaga w odchudzaniu. Warzywo jest źródłem rzadkich minerałów – miedzi, która uczestniczy w procesach wchłaniania żelaza, jednocześnie będąc jego źródłem. Dostarcza też mangan, który uczestniczy w przemianach tłuszczów. 

Warto wiedzieć, że fasola ma różnorodne zastosowanie w kuchni. Nadaje się do potraw na słono oraz do wypieku ciast. Dzięki niej uzyskują przyjemną konsystencję, a także są wilgotne.

Fasolowe brownie - jak zrobić?

Fasolowe brownie bez mąki – składniki

Do przygotowania pysznego fasolowego brownie bez mąki potrzebujesz następujących składników:

  •  2 puszki fasoli czerwonej konserwowej po 240 g każda (jest to masa fasoli po odsączeniu z zalewy),
  •  40 g orzechów laskowych,
  •  40 g gorzkiej czekolady,
  •  2 jaja,
  •  2 dojrzałe banany,
  •  2 łyżki kakao bez cukru,
  •  ½ łyżeczki aromatu waniliowego,
  •  4 łyżki erytrytolu,
  •  1 łyżeczka proszku do pieczenia
  •  2 łyżki oleju rzepakowego.

Jeśli chcesz, aby fasolowe brownie było bezpieczne dla osób na diecie bezglutenowej, wykorzystaj składniki, które mają znak przekreślonego kłosa np. proszek do pieczenia bez glutenu.

Sprawdź także: Przepis na jaglane brownie

Jak przygotować fasolowe brownie bez mąki?

  1.  Zacznij od dokładnego opłukania fasoli, a następnie pozostawienia jej do odsączenia. W tym czasie możesz przygotować pozostałe składniki oraz włączyć piekarnik i rozgrzać go do 180 stopni Celsjusza z opcją termoobiegu. Brownie najlepiej piec w większej blaszce lub tortownicy, ponieważ ciasto nie powinno być za grube.
     
  2.  Posiekaj orzechy na mniejsze kawałki. Do małej szklanej miski wrzuć gorzką czekoladę, połóż ją na garnku lub rondelku z wrzącą wodą i mieszaj aż do roztopienia. Przed dodaniem jej do pozostałych składników upewnij się, że jest przestudzona. Czekoladę możesz również pokroić na mniejsze kawałki i dodać do ciasta.
     
  3.  Przygotuj dużą miskę i zacznij od zblendowania opłukanej fasoli z bananami, jajkami i olejem. Gdy uzyskasz już gładką masę, dodaj kolejne składniki – posiekane orzechy laskowe, czekoladę, kakao, aromat waniliowy, erytrytol oraz proszek do pieczenia. Składniki dokładnie wymieszaj.
     
  4.  Ciasto przelej do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Papierem do pieczenia, który ochroni ciasto przed przywieraniem, a ponadto sprawia, że nie trzeba korzystać z dodatkowego tłuszczu do wysmarowania naczynia.
     
  5.  Blaszkę wstaw do piekarnika, umieszczając ją na środkowym poziomie. Czas pieczenia wynosi około 50 minut. Przed wyjęciem brownie włóż do niego wykałaczkę i sprawdź, czy jest lekko wilgotna. Jeśli tak, to pieczenie dobiegło końca.

Zobacz również: Przepis na karobowe brownie z batatów

Gotowe fasolowe brownie możesz posypać zmielonym na puder erytrytolem i podawać z cząstkami ulubionych owoców. Smacznego!

 

Śniadanie w diecie przy boreliozie
Przepisy, Porady dietetyka
29.01.2025

Dieta przy boreliozie – co można jeść a czego lepiej unikać?

Borelioza jest groźną chorobą zakaźną przenoszoną przez kleszcze i może objawiać się na różne sposoby, a symptomy mogą zmieniać się w zależności od stadium. Oprócz stosowania leków na przebieg choroby może wpłynąć odżywianie. Sprawdź, jaka dieta przy boreliozie sprawdzi się najlepiej i co jeść przy boreliozie.

Dieta przy boreliozie – co można jeść a czego lepiej unikać?
Kanapki z hummusem jajkiem ogórkiem i papryką
Przepisy, Porady dietetyka
28.01.2025

Dieta przedcukrzycowa – z czego powinien składać się jadłospis osoby w stanie przedcukrzycowym?

Cukrzyca jest często określana pierwszą niezakaźną pandemią świata. Skala problemu jest bardzo duża. Już w momencie, kiedy pojawiają się pierwsze symptomy rozwoju schorzenia, warto zadbać o odpowiednie leczenie stanu przedcukrzycowego. Polega ono przede wszystkim na zmianie stylu życia. Dowiedz się, co jeść w stanie przedcukrzycowym i jaka dieta dla stanu przedcukrzycowego jest zalecana przez dietetyków.

Dieta przedcukrzycowa – z czego powinien składać się jadłospis osoby w stanie przedcukrzycowym?
Bułka wieloziarnista z ogórkiem i pomidorem
Porady dietetyka
27.01.2025

Dieta przed ciążą – czyli jak powinna odżywiać się przyszła mama?

Wiemy, iż styl życia obojga rodziców i ich nawyki żywieniowe w istotnym stopniu wpływają nie tylko na przebieg ciąży i połogu, ale i na zdrowie dziecka przez całe życie. Ważne jest zatem nie tylko odpowiednie żywienie i suplementacja w czasie ciąży, ale i dieta przed zajściem w ciąże. Poznaj porady dietetyka dotyczące tego, jak przygotować się na ciążę i sprawdź, jak powinna wyglądać dieta dla planujących ciążę kobiet.

Dieta przed ciążą – czyli jak powinna odżywiać się przyszła mama?

Sprawdź, jak smaczne może być odchudzanie

Catering dietetyczny WygodnaDieta.pl pozwala nie tylko tracić zbędne kilogramy, ale też jeść smacznie i zdrowo.

Wygodnadieta.pl (my) korzystamy z cookies i innych podobnych technologii
Jeśli zaakceptujesz wszystkie cookies, zapiszemy w Twoim urządzeniu cookies i inne pliki (ogólnie cookies) analityczne i marketingowe... więcej (w celu profilowanego marketingu). Jeśli odrzucisz wszystkie - zapiszemy tylko cookies techniczne, niezbędne dla działania naszych stron. Cookies możesz też ustawić samodzielnie (Ustawienia). Używamy cookies zgodnie z Polityką prywatności,... więcej
Ustawienia
Akceptuję