Lekki sernik kokosowy z chia i musem mango to pyszne ciasto, które również łatwo samodzielnie przygotować. Nasza propozycja jest nie tylko niskokaloryczna, ale i bezglutenowa! Dlatego przepis z pewnością przypadnie do gustu osobom z celiakią, nietolerancją glutenu oraz na diecie odchudzającej.
Spis treści:
- Właściwości nasion chia
- Mleczko kokosowe
- Przepis na lekki sernik kokosowy z chia i musem mango
Właściwości nasion chia
Nasiona chia nie bez powodu zaliczane są do superfoods. Te drobne ciemne ziarenka skrywają w sobie mnóstwo cennych dla zdrowia składników odżywczych. Zawierają białko roślinne i błonnik pokarmowy, który reguluje pracę przewodu pokarmowego. Są źródłem zdrowych nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3, które należy dostarczać wraz z codzienną dietą. Ponadto zapewniają wapń niezbędny dla mocnych kości i żelazo. Jego główną funkcją jest transport tlenu po organizmie. Nasiona chia są także świetnym źródłem potasu, magnezu i cynku. Ich obecność w diecie zwiększy jej wartość odżywczą, a także sytość.
Sprawdź także:
Nasiona chia - czy warto jeść? Przepis na chia pudding
Mleczko kokosowe
Mleczko kokosowe wytwarzane jest z miąższu kokosa. Dlatego charakteryzuje się niepowtarzalnym, egzotycznym smakiem i aromatem. W zależności od zawartości tłuszczu w 100 ml może być bardziej lub mniej kaloryczne. Mleczko kokosowe jest źródłem potasu, magnezu i żelaza, a także witamin z grupy B. To produkt pochodzenia roślinnego, dlatego nie zawiera laktozy i kazeiny. Może stanowić zamiennik dla mleka krowiego, owczego lub koziego w diecie osób z nietolerancją laktozy lub białek mlecznych. Ponadto jest również wolny od glutenu, co z pewnością ucieszy osoby z celiakią lub nietolerancją laktozy. Więcej na ten temat przeczytasz we wpisie właściwościach kokosu.
Mleczko kokosowe to charakterystyczny element dań kuchni tajskiej, hinduskiej, indonezyjskiej czy azjatyckiej. Doskonale współgra z curry i będzie świetnym dodatkiem do zup i sosów. Sprawdzi się też jako składnik słodkich deserów, takich jak pudding, koktajl, muffinki czy sernik na zimno. Kokosowy zapach i aksamitna, kremowa konsystencja z pewnością przypadną do gustu wielbicielom egzotycznych smaków.
Mleczko kokosowe jest składnikiem naszego lekkiego sernika z chia i musem mango. Jeśli jesteś na diecie redukcyjnej i nie możesz powstrzymać się przed sięgnięciem po coś słodkiego, wypróbuj ten przepis!
Zobacz też:
Przewodnik po owocach egzotycznych
Przepis na lekki sernik kokosowy z chia i musem mango
Składniki na 8 porcji:
- 400 g mleczka kokosowego light,
- 500 g serka wiejskiego lekkiego,
- 50 g nasion chia,
- 50 g erytrytolu,
- 250 g pulpy mango bez cukru,
- 25 g żelatyny,
- 100 ml wrzątku.
Lekki sernik kokosowy z chia i musem mango – sposób przygotowania
- 20 g żelatyny rozpuść dokładnie w 70 ml wrzątku.
- Serek wiejski zblenduj na gładką masę z mleczkiem kokosowym. Dodaj do masy erytrytol, nasiona chia i żelatynę, a następnie wymieszaj.
- Masę przelej do szklanego naczynia. Odstaw na kilka godzin do lodówki, aby stężała.
- Gdy masa stężeje, przygotuj warstwę owocową. 5 g żelatyny rozpuść w 30 ml wrzątku i dodaj do pulpy mango. Wymieszaj i polej nią masę serową. Ponownie wstaw naczynie do lodówki, aby mus stężał.
- Deser smakuje najlepiej schłodzony.
Smacznego!