Jej wartości odżywcze znane są już od ponad 4000 lat. Kasza Bulgur wyróżnia się swoimi właściwościami odżywczymi na tle innych kasz pszenicznych. Zawiera przede wszystkim duże ilości błonnika. Jest też z nich najmniej kaloryczna. Bulgur wyróżnia się dużą zawartością fosforu i potasu oraz magnezu. Dziś proponujemy Wam przepis na pyszną sałatkę z kaszą bulgur, wędzonym kurczakiem, jarmużem i pieczonym burakiem!
Sprawdź także:
Dieta wysokobłonnikowa - zasady, przeciwwskazania, źródła błonnika
Sałatka z kaszą bulgur, wędzonym kurczakiem, jarmużem i pieczonym burakiem
Składniki:
- kasza bulgur - 120 g,
- bulion warzywny - 300 ml,
- buraki - 220 g,
- kurczak wędzony - 150 g,
- szpinak baby - 80 g,
- jarmuż - 60 g,
- cebula - 40 g,
- szczypiorek - 10 g,
- czosnek - 5 g,
- olej rzepakowy - 3 g,
- sól, pieprz do smaku.
Zobacz również:
Buraki - właściwości i przepisy. Kto powinien jeść dużo buraków?
Wykonanie:
Buraki umyć, owinąć folią aluminiową i piec przez około 45 minut w temperaturze 200 st. C. Następnie ostudzić, obrać i pokroić w kostkę. Kaszę opłukać pod bieżącą wodą i odcedzić. Zalać bulionem i gotować bez przykrycia przez około 7-8 minut na wolnym ogniu. Wyłączyć i pozostawić kaszę pod przykryciem na kolejne 5 minut. Cebulę i czosnek obrać i pokroić w drobną kostkę. Liście jarmużu umyć, usunąć twarde elementy, porwać na mniejsze kawałki. Cebulę oraz czosnek smażyć na niewielkiej ilości oleju do chwili, gdy będą miękkie. Dodać jarmuż i smażyć przez kolejne 3 minuty. Wystudzić. Na koniec wszystkie składniki dokładnie wymieszać, dodać liście szpinaku, drobno posiekany szczypior oraz pokrojony w kostkę filet z kurczaka.
Dowiedz się więcej:
Jakie warzywa i owoce jeść wiosną?