Łosoś – bogactwo witaminy D i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3.
Główny składnik naszej pysznej sałatki to prawdziwa kopalnia składników mineralnych (takich jak potas, magnez, żelazo, fosfor, selen, cynk), witamin z grupy B, E i D. Zawiera również bardzo dużą ilość kawasów omega-3 (100 g łososia pokrywa ponad 100% zapotrzebowania na ten składnik).
Warto więc spożywać łososia nie tylko ze względu na jego smak ale również z powodu dobroczynnego wpływu na zdrowie. Więcej na ten temat przeczytasz we wpisie o roli ryby w diecie.
Składniki:
- łosoś wędzony: 40 g
- mix sałat: 25 g
- ogórek: 30 g
- groszek konserwowy: 25 g
- pestki dyni: 5 g
- pestki słonecznika: 5 g
- sok z cytryny: 2 ml
- oliwa z oliwek: 5 ml
- musztarda dijon: 3 g
- śmietana jogurtowa 9%: 2 g
- sok z limonki: 3 ml
Wykonanie: Ogórek obieramy i kroimy, groszek odcedzamy. Łososia kroimy na cienkie plasterki, a następnie na niewielkie kawałki. Pestki dyni i słonecznika prażymy na suchej patelni. Oliwę, musztardę, śmietanę, sok z limonki oraz cytryny łączymy przygotowując dressing. Mix sałat, ogórek oraz groszek wykładamy na talerz, dodajemy łososia. Polewamy powstałą sałatkę dressingiem i zasypujemy prażonymi nasionami.
Smacznego!