10.10.2019

Przepis na spaghetti grzybowe

przepis spaghetti grzybowe

Włoska kuchnia jest jedną z najpopularniejszych na świecie. Chyba wszyscy lubimy pizzę, risotto i makarony. Niestety są to dania powszechnie uznawane za kaloryczne, a osoby stosujące diety redukcyjne zazwyczaj ich sobie odmawiają. Jednak nie musisz zupełnie z nich rezygnować, nawet jeśli starasz się zgubić zbędne kilogramy. Wystarczy, że wybierzesz zdrowsze, bardziej wartościowe składniki. Jeśli lubisz włoskie pasty, razowe spaghetti z grzybami z pewnością przypadnie Ci do gustu, a dodatkowo dostarczy mnóstwa witamin i cennych substancji odżywczych.

Dlaczego warto wybrać makaron razowy?

Biała, wysoko oczyszczona mąka pszenna ciągle cieszy się dużą popularnością. Używana jest do produkcji chleba, bagietek, ciast, pizzy czy właśnie makaronów. Jest bardzo tania i łatwo dostępna. Jest to jednak produkt pozbawiony dobrych dla naszego zdrowia witamin i minerałów, a spożywana zbyt często może przyczynić się do gromadzenia tkanki tłuszczowej. Oczyszczona z błonnika mąka pszenna działa jak zapychacz: spowalnia ruchy perystaltyczne jelit, powoduje zaparcia i zatrzymuje wodę w organizmie. Może mieć również niekorzystny wpływ na pracę trzustki, ponieważ zaraz po jej spożyciu poziom glukozy we krwi gwałtownie wzrasta, a chwilę później równie szybko spada. Wahania poziomu cukru często bywają przyczyną problemów z koncentracją, senności i apatii.

Dowiedz się więcej:  Dieta redukcyjna - zasady, co jeść, a czego unikać?

Zdecydowanie lepszym wyborem będzie mąka pełnoziarnista. W przeciwieństwie do oczyszczonej, zawiera ona znaczne ilości błonnika, czyli substancji, która sprawia, że znacznie dłużej czujemy się nasyceni. Błonnik poprawia także pracę układu pokarmowego i zapobiega zaparciom. Mąka razowa to także świetne źródło witamin z grupy B, cynku, fosforu, magnezu i żelaza. Te mikroelementy są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego, pokarmowego, odpornościowego i hormonalnego. Warto wspomnieć również, że ma mniej kalorii niż tradycyjna mąka pszenna, dlatego będzie doskonałym wyborem dla osób stosujących dietę odchudzającą.

Sprawdź także:  Witaminy przyspieszające odchudzanie

spaghetti razowe

Składniki:

  • makaron spaghetti razowy: 120 g,
  • boczniaki: 360 g,
  • pieczarki: 120 g,
  • kurki: 120 g,
  • cebula: 45 g,
  • jogurt grecki 90 g,
  • pomidor: 120 g,
  • żółtko jajka: 1 szt.,
  • ser cheddar: 30 g,
  • rukola: 24 g,
  • przyprawy: sól, pieprz, bazylia, czosnek.

Wykonanie: Makaron gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie, zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. Pieczarki, kurki i boczniaki czyścimy i kroimy w paski, a cebulę siekamy w drobną kostkę. Następnie, na odrobinie oleju, podsmażamy cebulkę i grzyby przez około 10 minut, aż zmiękną i zarumienią się. Dodajemy śmietanę, żółtko jajka i ser cheddar oraz przyprawy i cały czas mieszając trzymamy na małym ogniu jeszcze przez kilka minut. Na sam koniec dodajemy pokrojonego w kostkę pomidora, a następnie do sosu wrzucamy ugotowane wcześniej spaghetti i wszystko delikatnie mieszamy. Przekładamy na talerz, dekorujemy liśćmi rukoli i gotowe!

 

Brązowe jajka ze słomą na drewnianym tle
Przepisy, Ciekawostki
24.10.2024

Dieta jajeczna 3-dniowa — na czym polega oraz jakie daje efekty?

Próbujesz różnych diet odchudzających i masz wrażenie, że żadna dieta nie działa? Popularnym sposobem na szybką utratę masy ciała jest 3-dniowa dieta jajeczna, w różnych wariantach. Dowiedz się, czy dieta jajeczna jest najskuteczniejsza w przypadku odchudzania i jakie są jej konsekwencje dla zdrowia.

Dieta jajeczna 3-dniowa — na czym polega oraz jakie daje efekty?
kasza jaglana na drewnianej łyżce
Przepisy, Ciekawostki
22.10.2024

Dieta jaglana – co to za rodzaj diety? Efekty oraz przykładowe menu

Dieta jaglana staje się coraz popularniejsza. Często stosowana jest jako detoks, który ma oczyścić organizm z toksyn. Sięgają po nią także osoby, które pragną zrzucić nadprogramowe kilogramy. Efekty diety jaglanej mogą być korzystne zarówno dla zdrowia, jak i sylwetki.

Dieta jaglana – co to za rodzaj diety? Efekty oraz przykładowe menu
Nóż i widelec związane miarką
Porady dietetyka
21.10.2024

Dieta głodówkowa – czy jest zdrowa? Efekty i skutki uboczne

Głodówki wywołują liczne kontrowersje. Niektórzy uznają je za skuteczną metodę na szybką utratę wagi, ale wpływ na zdrowie bywa kwestionowany. Dieta „głodówka” występuje w różnych wariantach zakładających stosowanie okien żywieniowych, kilkudniowych postów lub menu skrajnie niskokalorycznego. Dowiedz się więcej i przekonaj się, czy warto w ogóle interesować się tym, jakie są efekty głodówki po tygodniu.

Dieta głodówkowa – czy jest zdrowa? Efekty i skutki uboczne

Sprawdź, jak smaczne może być odchudzanie

Catering dietetyczny WygodnaDieta.pl pozwala nie tylko tracić zbędne kilogramy, ale też jeść smacznie i zdrowo.

Wygodnadieta.pl (my) korzystamy z cookies i innych podobnych technologii
Jeśli zaakceptujesz wszystkie cookies, zapiszemy w Twoim urządzeniu cookies i inne pliki (ogólnie cookies) analityczne i marketingowe... więcej (w celu profilowanego marketingu). Jeśli odrzucisz wszystkie - zapiszemy tylko cookies techniczne, niezbędne dla działania naszych stron. Cookies możesz też ustawić samodzielnie (Ustawienia). Używamy cookies zgodnie z Polityką prywatności,... więcej
Ustawienia
Akceptuję