Rolady to dla wielu z nas obowiązkowy poczęstunek na przyjęciach. Zazwyczaj prezentują się dość efektownie, a jednocześnie są całkiem proste do wykonania. Niestety, te tradycyjne są często wysokokaloryczne i zawierają wiele niezdrowych dodatków, przez co osoby będące na diecie redukcyjnej lub po prostu dbające o formę nie mogą sobie na nie pozwolić. Nasza propozycja to znacznie zdrowsza i bardziej dietetyczna rolada marchewkowa. Będzie idealną propozycją dla wegetarian, dla osób stosujących dietę bezglutenową oraz dla tych, którzy chcą zdrowo się odżywiać.
Marchewka – jakie ma właściwości?
Marchewka to prawdziwa skarbnica cennych dla zdrowia składników. Stanowi jedno z najbogatszych źródeł -karotenu, czyli prowitaminy A. Zapewnia prawidłowe funkcjonowanie narządu wzroku, chroni nas przed tak zwaną „kurzą ślepotą”, wzmacnia odporność, poprawia wygląd cery i ujednolica jej koloryt, a także opóźnia pojawianie się zmarszczek i zmniejsza ryzyko rozwoju nowotworów. Dodatkowo marchew zawiera sporo witamin z grupy B, witaminy E i K, wapnia, magnezu, potasu i cynku. Warto spożywać ją szczególnie latem, ponieważ -karoten sprawia, że nasza opalenizna ma piękny, złocisty kolor i dłużej się utrzymuje. Pamiętaj, żeby do potraw z marchewką dodać odrobinę dowolnego tłuszczu – na przykład oliwy, oleju czy garści orzechów, żeby Twój organizm mógł w pełni przyswoić zawarte w niej witaminy.
Sprawdź także:
Witamina K w diecie: jakie ma znaczenie i skąd ją czerpać?
Składniki:
- Jajko – 2 szt.,
- Marchew – 90 g,
- Suszone pomidory – 45 g,
- Naturalny serek śmietankowy do smarowania – 60 g,
- Twaróg chudy – 30 g,
- Sałata karbowana – 30 g,
- Passata pomidorowa – 15 g,
- Sól, pieprz, kurkuma do smaku.
Wykonanie:
Marchewkę ścieramy na tarce o drobnych oczkach i lekko osuszamy za pomocą ręcznika papierowego i przekładamy do dużej miski. Żółtka oddzielamy od białek. Następnie żółtka dodajemy do startej marchewki, przyprawiamy solą i pieprzem i mieszamy. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Następnie bardzo ostrożnie przekładamy ubite białka do pozostałych składników i delikatnie mieszamy, starając się, by masa była jak najbardziej puszysta. Gotową masę przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i równomiernie rozprowadzamy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180C i pieczemy przez około 25 minut.
Zobacz również:
Właściwości marchwi - dlaczego warto ją jeść?
W tym czasie przygotowujemy nadzienie. Naturalny serek śmietankowy łączymy z twarogiem i passatą pomidorową. Dodajemy drobno pokrojone suszone pomidory oraz przyprawiamy solą, pieprzem i kurkumą. Wszystko dokładnie mieszamy. Upieczone ciasto zostawiamy do ostudzenia. Kiedy wystygnie, równomiernie smarujemy je przygotowanym wcześniej nadzieniem. Na wierzch układamy umyte i osuszone liście sałaty. Roladę zwijamy ciasno wzdłuż krótszej krawędzi, a następnie owijamy ją folią kuchenną i przekładamy do lodówki na co najmniej 2-3 godziny.
Smacznego!