Owsianki często kojarzą się nam z mdłym, mało urozmaiconym smakiem. Utożsamiamy je z obowiązkowym śniadaniem osób na diecie redukcyjnej i nie sięgamy po nie zbyt chętnie. Bardzo niesłusznie! Danie to można przygotować na wiele ciekawych sposobów, a za pomocą ulubionych dodatków sprawić, by smakowało jak najlepszy deser. Sekret tkwi w odpowiednio dobranych składnikach. Owsianka wzbogacona o świeże owoce, orzechy, nasiona czy bakalie nie tylko pysznie smakuje, ale też stanowi pożywne, sycące na długo śniadanie, które dostarczy nam wielu cennych witamin i minerałów. Poznaj nasz przepis na owsiankę z bakaliami.
Spis treści:
- Dlaczego warto jeść owsiankę?
- Co można dodać do owsianki?
- Przepis na owsiankę z bakaliami
Dlaczego warto jeść owsiankę?
Płatki owsiane to bogate źródło witamin z grupy B, witaminy E, magnezu, fosforu, wapnia, selenu, cynku, żelaza i miedzi. Zawierają także mnóstwo błonnika pokarmowego, który pęczniejąc w żołądku sprawia, że przez dłuższy czas czujemy się najedzeni. Ponadto reguluje perystaltykę jelit i usprawnia pracę przewodu pokarmowego. Badania pokazują, że regularne spożywanie płatków owsianych obniża ryzyko rozwoju miażdżycy, chroni przed udarem mózgu i zawałem serca, wspiera pracę mózgu.
Sprawdź także:
Płatki owsiane - dlaczego warto je jeść?
Co można dodać do owsianki?
Owsianka nie musi być nudna i mdła! Smak ugotowanych płatków owsianych jest dość neutralny, dlatego wszystko zależy od tego, z czym ją zaserwujesz. Płatki można ugotować no wodzie lub z dodatkiem mleka, bądź napoju roślinnego co wpływa na smak owsianki.
Zdrowe i sprawdzone dodatki, po które warto sięgać to:
- orzechy np. włoskie, laskowe, makadamia, nerkowce, migdały, a także masła orzechowe – to bogate źródło białka, błonnika i zdrowych nienasyconych kwasów tłuszczowych. Orzechy to także źródło składników mineralnych, takich jak potas, magnez, żelazo, cynk i witaminy E. Spożywane regularnie orzechy mają pozytywny wpływ na pracę mózgu, zwiększają odporność organizmu na stres, poprawiają pamięć i koncentrację, pomagają uregulować poziom cholesterolu we krwi oraz zapewniają młody wygląd cery, lśniące włosy i mocne paznokcie;
- kakao lub gorzka czekolada – miłośnicy czekolady pokochają owsianki z dodatkiem gorzkiego kakao lub czekoladowych wiórek. Te składniki nie tylko zapewnią niepowtarzalny smak owsiance, lecz także dostarczają wielu cennych dla zdrowia substancji odżywczych. Kakao to bogactwo antyoksydantów, które zmniejszają ryzyko wystąpienia chorób nowotworowych i spowalniają procesy starzenia organizmu. Zapewniają też mnóstwo magnezu, który zwiększa wytrzymałość organizmu na stres;
- pestki i nasiona np. pestki dyni, nasiona słonecznika, siemię lniane, sezam – stanowią źródło zdrowych tłuszczów, białka i błonnika pokarmowego. Zapewniają witaminy A i E, które działają antyoksydacyjnie. Dostarczają również składniki mineralne, m.in. potas, żelazo, wapń, cynk, magnez i selen. Substancje odżywcze zawarte w nasiona i pestkach wspomagają pracę mózgu i funkcjonowanie tarczycy, a także pomagają obniżyć poziom cholesterolu we krwi;
- świeże i suszone owoce – są cennym źródłem witamin, składników mineralnych i błonnika pokarmowego. Dodając je do porannej owsianki w łatwy sposób urozmaicisz jej smak. Stawiaj na świeże owoce sezonowe, a jeśli nie masz do nich dostępu wybierz te suszone bez dodatku cukru (np. morele, śliwki czy rodzynki);
- superfoods – jeśli szukasz nietypowych smaków i chcesz sprawić, żeby Twoja owsianka była jeszcze bardziej odżywcza, możesz dodać do niej też tak zwane superfoods. Doskonale sprawdzą się suszone jagody goji, sproszkowany korzeń maca czy nasiona chia.
Dowiedz się więcej:
Owsianka - dlaczego warto ją jeść?
Przepis na owsiankę z bakaliami
Składniki na 1 porcję:
- 5 łyżek płatków owsianych (50 g),
- ¾ szklanki mleka roślinnego lub krowiego (150 ml),
- łyżeczka nasion słonecznika (5 g),
- łyżeczka siemienia lnianego (5 g),
- 1-2 suszone śliwki,
- 4 łyżki naturalnego jogurtu (80g),
- 2 świeże śliwki.
Wykonanie:
Mleko zagotuj w rondelku z płatkami, pokrojonymi suszonymi śliwkami, a następnie zdejmij z gazu i odstaw na kilka minut, aby owsianka zgęstniała. Przełóż owsiankę do miseczki, dodaj jogurt, nasiona i pokrojone świeże śliwki.
Smacznego!