27.07.2020

Nuggetsy z ciecierzycy

nuggetsy z ciecierzycy

Zapewne każdy, kto próbował wykształcić nowe, zdrowsze nawyki żywieniowe lub przez dłuższy czas stosował dietę odchudzającą, zmagał się z nieodpartą ochotą na niezdrowe przekąski. Najczęściej tęsknimy za smakiem sklepowych słodyczy lub słonych fast-foodów. Niestety te dostępne w popularnych restauracjach z szybkim jedzeniem zawierają mnóstwo kalorii i niebezpiecznych dla naszego zdrowia tłuszczów trans. Na szczęście w bardzo prosty sposób możesz przygotować samodzielnie ich zdrowsze odpowiedniki. Nasza propozycja to nuggetsy z ciecierzycy. Są chrupiące, bardzo aromatyczne i niskokaloryczne. Doskonałe dla osób na diecie redukcyjnej, diecie bez nabiału i glutenu oraz dla wegetarian i wegan.

Ciecierzyca – królowa wśród warzyw strączkowych

Cieciorka, podobnie jak pozostałe warzywa strączkowe, ma mnóstwo nieocenionych dla naszego zdrowia właściwości. W aż 19% składa się z wartościowego białka, dlatego jak najczęściej powinna gościć na stole wegetarian, wegan i osób ograniczających spożywanie mięsa. Poza tym zawiera sporo węglowodanów złożonych i błonnika pokarmowego oraz niewiele tłuszczu. Ciecierzyca jest kopalnią witamin i minerałów. Znajdziemy w niej między innymi:

Regularne spożywanie potraw zawierających ciecierzycę obniży ciśnienie tętnicze i pomoże uregulować poziom cholesterolu we krwi, a tym samym zmniejszy ryzyko rozwoju chorób serca i miażdżycy. Dzięki wysokiej zawartości żelaza, polecana jest także jako element diety osób cierpiących na anemię, a błonnik pokarmowy sprawia, że jedzenie dań z ciecierzycą pomaga uregulować pracę przewodu pokarmowego, przyspiesza perystaltykę jelit i zapobiega zaparciom. Ciecierzyca ma też niski indeks glikemicznym (IG = 30), a zatem bezpiecznie mogą sięgać po nie diabetycy i osoby zmagające się z insulinoopornością.

Sprawdź także:  Właściwości warzyw strączkowych

nuggetsy z ciecierzycy

Ciecierzyca jest jednym z najbardziej uniwersalnych produktów spożywczych. Może stanowić bazę do wielu potraw jednogarnkowych, a także podstawę warzywnych past kanapkowych, kotlecików i burgerów. Nadaje się również idealnie do przygotowania zdrowych nuggetsów, które z pewnością przypadną do gustu nie tylko miłośnikom zdrowego odżywiania, lecz także najmłodszym łakomczuchom. Robi się je bardzo prosto, są pożywne, sycące i aromatyczne.

Składniki:

  • Ciecierzyca konserwowa lub gotowana – 280 g
  • Olej – 4 g
  • Czosnek – 4 g
  • Papryka słodka – 4 g
  • Majeranek – 4 g
  • Płatki owsiane – 48 g (panierka)
  • Sól, pieprz do smaku

Wykonanie: Ciecierzycę odsączamy na sitku, opłukujemy pod bieżącą wodą i osuszamy, a następnie przekładamy do dużej miski. Dodajemy olej oraz przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawiamy majerankiem, słodką papryką, solą i pieprzem. Całość blendujemy na gładką, jednolitą masę, z której następnie formułujemy nieduże kotleciki. Nuggetsy panierujemy w płatkach owsianych i układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Pieczemy w 180 stopni C około 25 minut.

 

Brązowe jajka ze słomą na drewnianym tle
Przepisy, Ciekawostki
24.10.2024

Dieta jajeczna 3-dniowa — na czym polega oraz jakie daje efekty?

Próbujesz różnych diet odchudzających i masz wrażenie, że żadna dieta nie działa? Popularnym sposobem na szybką utratę masy ciała jest 3-dniowa dieta jajeczna, w różnych wariantach. Dowiedz się, czy dieta jajeczna jest najskuteczniejsza w przypadku odchudzania i jakie są jej konsekwencje dla zdrowia.

Dieta jajeczna 3-dniowa — na czym polega oraz jakie daje efekty?
kasza jaglana na drewnianej łyżce
Przepisy, Ciekawostki
22.10.2024

Dieta jaglana – co to za rodzaj diety? Efekty oraz przykładowe menu

Dieta jaglana staje się coraz popularniejsza. Często stosowana jest jako detoks, który ma oczyścić organizm z toksyn. Sięgają po nią także osoby, które pragną zrzucić nadprogramowe kilogramy. Efekty diety jaglanej mogą być korzystne zarówno dla zdrowia, jak i sylwetki.

Dieta jaglana – co to za rodzaj diety? Efekty oraz przykładowe menu
Nóż i widelec związane miarką
Porady dietetyka
21.10.2024

Dieta głodówkowa – czy jest zdrowa? Efekty i skutki uboczne

Głodówki wywołują liczne kontrowersje. Niektórzy uznają je za skuteczną metodę na szybką utratę wagi, ale wpływ na zdrowie bywa kwestionowany. Dieta „głodówka” występuje w różnych wariantach zakładających stosowanie okien żywieniowych, kilkudniowych postów lub menu skrajnie niskokalorycznego. Dowiedz się więcej i przekonaj się, czy warto w ogóle interesować się tym, jakie są efekty głodówki po tygodniu.

Dieta głodówkowa – czy jest zdrowa? Efekty i skutki uboczne

Sprawdź, jak smaczne może być odchudzanie

Catering dietetyczny WygodnaDieta.pl pozwala nie tylko tracić zbędne kilogramy, ale też jeść smacznie i zdrowo.

Wygodnadieta.pl (my) korzystamy z cookies i innych podobnych technologii
Jeśli zaakceptujesz wszystkie cookies, zapiszemy w Twoim urządzeniu cookies i inne pliki (ogólnie cookies) analityczne i marketingowe... więcej (w celu profilowanego marketingu). Jeśli odrzucisz wszystkie - zapiszemy tylko cookies techniczne, niezbędne dla działania naszych stron. Cookies możesz też ustawić samodzielnie (Ustawienia). Używamy cookies zgodnie z Polityką prywatności,... więcej
Ustawienia
Akceptuję