Zapewne każdy, kto próbował wykształcić nowe, zdrowsze nawyki żywieniowe lub przez dłuższy czas stosował dietę odchudzającą, zmagał się z nieodpartą ochotą na niezdrowe przekąski. Najczęściej tęsknimy za smakiem sklepowych słodyczy lub słonych fast-foodów. Niestety te dostępne w popularnych restauracjach z szybkim jedzeniem zawierają mnóstwo kalorii i niebezpiecznych dla naszego zdrowia tłuszczów trans. Na szczęście w bardzo prosty sposób możesz przygotować samodzielnie ich zdrowsze odpowiedniki. Nasza propozycja to nuggetsy z ciecierzycy. Są chrupiące, bardzo aromatyczne i niskokaloryczne. Doskonałe dla osób na diecie redukcyjnej, diecie bez nabiału i glutenu oraz dla wegetarian i wegan.
Ciecierzyca – królowa wśród warzyw strączkowych
Cieciorka, podobnie jak pozostałe warzywa strączkowe, ma mnóstwo nieocenionych dla naszego zdrowia właściwości. W aż 19% składa się z wartościowego białka, dlatego jak najczęściej powinna gościć na stole wegetarian, wegan i osób ograniczających spożywanie mięsa. Poza tym zawiera sporo węglowodanów złożonych i błonnika pokarmowego oraz niewiele tłuszczu. Ciecierzyca jest kopalnią witamin i minerałów. Znajdziemy w niej między innymi:
Regularne spożywanie potraw zawierających ciecierzycę obniży ciśnienie tętnicze i pomoże uregulować poziom cholesterolu we krwi, a tym samym zmniejszy ryzyko rozwoju chorób serca i miażdżycy. Dzięki wysokiej zawartości żelaza, polecana jest także jako element diety osób cierpiących na anemię, a błonnik pokarmowy sprawia, że jedzenie dań z ciecierzycą pomaga uregulować pracę przewodu pokarmowego, przyspiesza perystaltykę jelit i zapobiega zaparciom. Ciecierzyca ma też niski indeks glikemicznym (IG = 30), a zatem bezpiecznie mogą sięgać po nie diabetycy i osoby zmagające się z insulinoopornością.
Sprawdź także:
Właściwości warzyw strączkowych
Ciecierzyca jest jednym z najbardziej uniwersalnych produktów spożywczych. Może stanowić bazę do wielu potraw jednogarnkowych, a także podstawę warzywnych past kanapkowych, kotlecików i burgerów. Nadaje się również idealnie do przygotowania zdrowych nuggetsów, które z pewnością przypadną do gustu nie tylko miłośnikom zdrowego odżywiania, lecz także najmłodszym łakomczuchom. Robi się je bardzo prosto, są pożywne, sycące i aromatyczne.
Składniki:
- Ciecierzyca konserwowa lub gotowana – 280 g
- Olej – 4 g
- Czosnek – 4 g
- Papryka słodka – 4 g
- Majeranek – 4 g
- Płatki owsiane – 48 g (panierka)
- Sól, pieprz do smaku
Wykonanie: Ciecierzycę odsączamy na sitku, opłukujemy pod bieżącą wodą i osuszamy, a następnie przekładamy do dużej miski. Dodajemy olej oraz przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawiamy majerankiem, słodką papryką, solą i pieprzem. Całość blendujemy na gładką, jednolitą masę, z której następnie formułujemy nieduże kotleciki. Nuggetsy panierujemy w płatkach owsianych i układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Pieczemy w 180 stopni C około 25 minut.