Tradycyjne potrawy kuchni Bliskiego Wschodu cieszą się coraz większą popularnością w Europie. Falafel, hummus, szakszuka czy kofta to nazwy, które często pojawiają się na blogach kulinarnych i w restauracyjnych menu. Bliskowschodnie specjały cechuje niepowtarzalny smak i aromat, które zawdzięczają chętnie wykorzystywanym przyprawom i składnikom najwyższej jakości. Są to dania sycące i proste do przygotowania, lecz mogą być wysokotłuszczowe. Poznaj kuchnie Bliskiego Wschodu jej najbardziej charakterystyczne produkty i potrawy
Spis treści:
- Kuchnia Bliskiego Wschodu to składniki najlepszej jakości
- Bogactwo przypraw w kuchni Bliskiego Wschodu
- Kuchnia Bliskiego wschodu – typowe orientalne produkty
Kuchnia Bliskiego Wschodu to składniki najlepszej jakości
Mieszkańcy państw Azji Mniejszej słyną ze swojego upodobania do świeżych produktów najwyższej jakości. Wiele typowych dla Bliskiego Wschodu potraw składa się z bardzo małej ilości składników, dlatego tak ważne jest to, by były one naturalne i nieprzetworzone. Jeśli masz zamiar przyrządzić specjał pochodzący z tego regionu, postaraj się przygotować wszystko od podstaw, bez sięgania po sklepowe gotowce. Bogaty smak i aromat dania, który zapewnią przyprawy i zioła, na pewno wynagrodzą Ci poświęcony czas!
Dowiedz się więcej:
Rozgrzewające przyprawy na odchudzanie
Bogactwo przypraw w kuchni Bliskiego Wschodu
Charakterystyczne, orientalne przyprawy kształtują smak i aromat potraw kuchni Bliskiego Wschodu. To za ich pomocą kilka prostych składników zamienia się w oryginalne regionalne danie. Falafel, który przygotowuje się z namoczonej, nieugotowanej ciecierzycy nie byłby tym samym bez kminu rzymskiego i czosnku, podobnie jak hummus. Ten z kolei powstaje z dobrze ugotowanej, wręcz rozpadającej się cieciorki, oliwy z oliwek i tahini. Z kolei sałatka tabbouleh nie mogłaby obyć się bez dużej ilości siekanej natki pietruszki lub mięty i soku z cytryny. W bliskowschodniej kuchni bardzo często wykorzystywane przyprawy to także:
• imbir,
• kardamon,
• cynamon,
• kurkuma,
• kolendra,
• tymianek,
• pieprz cayenne,
• ziele angielskie.
Przyglądając się tradycyjnym arabskim przyprawom można zauważyć także nieco bardziej egzotyczne nazwy, takie jak zatar czy sumak. Zatar dodaje ziołowego smaku, natomiast sumak jest słono-kwaśny i orzeźwiający. W kuchni Libanu, Izraela, Egiptu i państw Półwyspu Arabskiego nie może zabraknąć też ziaren sezamu i tahini.
Sprawdź także
Właściwości odżywcze i odchudzające imbiru
Kuchnia Bliskiego wschodu – typowe orientalne produkty
Kuchnia Bliskiego Wschodu bazuje na małej ilości podstawowych składników dostępnych regionalnie. Są to:
• bulgur – gruba kasza otrzymywana z pszenicy durum, czyli najzasobniejszej w cenne składniki odżywcze. Kaszę bulgur można podawać na słono lub słodko. Stanowi główny element sałatki tabbouleh, którą tworzą również pomidory, cebula, czosnek, ogórek i czerwona papryka, zioła, czosnek i sok cytrynowy. Ponieważ kasza bulgur jest bogata w potas wpływa pozytywnie na pracę serca, a ze względu na wysoką zawartość magnezu wspiera układ nerwowy i mięśniowy. Ma niski indeks glikemiczny, dlatego polecana jest osobom z insulinoopornością lub cukrzycą. To wysokobłonnikowa i wysokobiałkowa kasza, którą warto spożywać w ramach urozmaiconej diety.
Zobacz także:
Wegańskie źródła białka - białko roślinne w diecie wegańskiej
• kuskus – produkt zbożowy, który łączy cechy kaszy i makaronu. Ma postać drobnych kuleczek, które wystarczy zalać wrzątkiem i odstawić do wchłonięcia płynu, aby zmiękły i były gotowe do spożycia. Dla organizmu kuskus stanowi źródło potasu, magnezu i żelaza, ale zapewnia ich mniej niż omawiany wyżej bulgur. Najczęściej stanowi dodatek do mięs, ryb czy duszonych warzyw. Można przyrządzić go także na słodko z daktylami, orzechami i cynamonem.
• bakłażan – to charakterystyczne warzywo kuchni Bliskiego Wschodu. Najczęściej podawany jest smażony, grillowany lub faszerowany mięsem i warzywami. Często towarzyszy mu cukinia, cebula i sos pomidorowy. Bakłażan obok sezamu i solidnej ilości przypraw, stanowi podstawowy składnik baba ganoush. To popularna w Egipcie, Syrii i Libanie gęsta pasta podawana najczęściej z pitą, jako dodatek do mięs i warzyw.
• ciecierzyca – najchętniej wykorzystywany rodzaj rośliny strączkowej w kuchni Bliskiego Wschodu. Stanowi główny składnik kremowego hummusu i falafeli. Dodaje się ją do sałatek, dań jednogarnkowych np. zup, warzywnych sosów i dań z ryżem. Dużą popularnością cieszy się również mąka z ciecierzycy.
• tahini – kremowa pasta, którą przygotowuje się poprzez zmielenie podprażonych ziaren białego sezamu. Ma oryginalny smak i aromat. Tahini dodaje się do hummusu, sałatek, pieczonych lub grillowanych warzyw i dań na słodko.
• jagnięcina i baraniana – zgodnie z tradycją islamu to najczęściej wybierane w państwach bliskowschodnich mięsa. Grillowane, smażone, pieczone bądź duszone, stanowią najważniejszy składnik dań takich jak kebab, kofta czy tadżin. Mielonym mięsem z dodatkiem warzyw i ryżu faszeruje się liście winorośli.
Do przygotowywania potraw wykorzystywana jest również cukinia, pomidory, papryka, cebula, czosnek, a z owoców – granat, figi, daktyle i cytryny. Z kuchnią bliskowschodnią kojarzymy również placki z mąki, wody i oliwy np. pita lub chlebki naan z dodatkiem drożdży.
Odkrywanie nowych, nieznanych smaków może stanowić doskonałą zabawę. Ponieważ zależy nam na zróżnicowanym i ciekawym menu, komponując je nasz dietetyk inspiruje się kuchniami całego świata. W naszych dietach pojawiają się również potrawy charakterystyczne dla krajów Bliskiego Wschodu i nie tylko. Jeśli jesteś otwarty na kulinarne podróże zachęcamy do przetestowania naszej diety pudełkowej. Z pewnością trafimy w Twój gust smakowy, ponieważ oferujemy również dietę pudełkową z wyborem menu. Wówczas to Ty wybierasz swój jadłospis na każdy dzień z dostępnych propozycji.