28.12.2018

Rozgrzewające przyprawy

rozgrzewające przyprawy

To jedna z najstarszych znanych nam przypraw. Jego zapach jednoznacznie kojarzy się nam ze świętami Bożego Narodzenia, ale warto pamiętać o nim nie tylko w grudniu. Sproszkowana kora cynamonowca cejlońskiego dodana do potraw skutecznie rozgrzewa, a dodatkowo wykazuje działanie antynowotworowe, łagodzi dolegliwości żołądkowe, reguluje poziom cholesterolu i cukru we krwi oraz łagodzi objawy przeziębienia i grypy. Możesz dodawać go do owsianek, kawy, herbaty i domowych wypieków.

Spis treści:

  1. Cynamon
  2. Kurkuma
  3. Kardamon
  4. Tymianek
  5. Imbir
  6. Chili

Cynamon

To jedna z najstarszych znanych nam przypraw. Jego zapach jednoznacznie kojarzy się nam ze świętami Bożego Narodzenia, ale warto pamiętać o nim nie tylko w grudniu. Sproszkowana kora cynamonowca cejlońskiego dodana do potraw skutecznie rozgrzewa, a dodatkowo wykazuje działanie antynowotworowe, łagodzi dolegliwości żołądkowe, reguluje poziom cholesterolu i cukru we krwi oraz łagodzi objawy przeziębienia i grypy. Możesz dodawać go do owsianek, kawy, herbaty i domowych wypieków.

Sprawdź także:  Przepis na ciasto z gruszkami i orzechami

Kurkuma

To obowiązkowy składnik dań typowych dla kuchni Indii i Azji Południowo-Wschodniej. Nie tylko podnosi temperaturę ciała, lecz także ma silne działanie przeciwzapalne, przeciwbakteryjne, przeciwgrzybicze i oczyszczające. Zapobiega chorobom serca, chorobom zwyrodnieniowym i przyspiesza gojenie się ran. Aby w pełni wykorzystać zdrowotne właściwości kurkumy, warto spożywać ją w towarzystwie pieprzu lub chili.

Kardamon

Jest co prawda jedną z najdroższych przypraw świata, ale zdecydowanie warto znaleźć dla niego miejsce w naszych kuchniach. Właściwości lecznicze kardamonu znane były już przez starożytnych Chińczyków. Rozgrzewa, działa rozkurczająco na żołądek, łagodzi kaszel, udrażnia zatkany nos i wzmacnia odporność. Pobudza także wydzielanie soków trawiennych i przyspiesza przemianę materii, dzięki czemu może okazać się cennym narzędziem w walce z nadwagą. Szczypta kardamonu dodana do gorącej herbaty lub kawy wzmocni ich smak i aromat.

rozgrzewające przyprawy

Tymianek

To kolejna często niedoceniana przyprawa, której nie powinno zabraknąć w naszych potrawach jesienią i zimą. Tymianek ma silne działanie bakteriobójcze i przeciwzapalne. Wspomaga pracę układu oddechowego, łagodzi infekcje gardła i jamy ustnej, działa wykrztuśnie i rozkurczowo, a także reguluje pracę układu trawiennego.

Imbir

Znalazł zastosowanie w wielu kuchniach świata. Jego ostry, intensywny smak sprawia, że doskonale pasuje jako dodatek do delikatnych zup na bazie mleczka kokosowego, mięs, a także ciasteczek i pierników. Imbir poprawia krążenie krwi i działa rozgrzewająco. Ma również właściwości przeciwobrzękowe, ułatwia trawienie, przynosi ulgę w bólach mięśni i stawów, a także zwiększa koncentrację i wydajność umysłową.

Zobacz też:  Właściwości odżywcze i odchudzające imbiru

Chili

To doskonałe źródło kapsaicyny – substancji termogenicznej, która zwiększa wytwarzanie ciepła i przyspiesza metabolizm, przez co stymuluje spalanie tłuszczu. Regularne sięganie po tę pikantną przyprawę może przynieść ulgę w bólach głowy i migrenach, zadbać o zdrowie układu sercowo-naczyniowego i zmniejszyć ryzyko wystąpienia wielu nowotworów.

Dowiedz się więcej:  Właściwości papryczki chili

Przyprawy to nie tylko doskonały sposób na wzmocnienie i urozmaicenie smaku naszych ulubionych potraw, lecz także źródło cennych dla zdrowia składników. Należy jednak pamiętać, by jak we wszystkim zachować umiar i zdrowy rozsądek, ponieważ stosowane w nadmiarze mogą przynieść niekorzystne skutki.

 

Śniadanie w diecie przy boreliozie
Przepisy, Porady dietetyka
29.01.2025

Dieta przy boreliozie – co można jeść a czego lepiej unikać?

Borelioza jest groźną chorobą zakaźną przenoszoną przez kleszcze i może objawiać się na różne sposoby, a symptomy mogą zmieniać się w zależności od stadium. Oprócz stosowania leków na przebieg choroby może wpłynąć odżywianie. Sprawdź, jaka dieta przy boreliozie sprawdzi się najlepiej i co jeść przy boreliozie.

Dieta przy boreliozie – co można jeść a czego lepiej unikać?
Kanapki z hummusem jajkiem ogórkiem i papryką
Przepisy, Porady dietetyka
28.01.2025

Dieta przedcukrzycowa – z czego powinien składać się jadłospis osoby w stanie przedcukrzycowym?

Cukrzyca jest często określana pierwszą niezakaźną pandemią świata. Skala problemu jest bardzo duża. Już w momencie, kiedy pojawiają się pierwsze symptomy rozwoju schorzenia, warto zadbać o odpowiednie leczenie stanu przedcukrzycowego. Polega ono przede wszystkim na zmianie stylu życia. Dowiedz się, co jeść w stanie przedcukrzycowym i jaka dieta dla stanu przedcukrzycowego jest zalecana przez dietetyków.

Dieta przedcukrzycowa – z czego powinien składać się jadłospis osoby w stanie przedcukrzycowym?
Bułka wieloziarnista z ogórkiem i pomidorem
Porady dietetyka
27.01.2025

Dieta przed ciążą – czyli jak powinna odżywiać się przyszła mama?

Wiemy, iż styl życia obojga rodziców i ich nawyki żywieniowe w istotnym stopniu wpływają nie tylko na przebieg ciąży i połogu, ale i na zdrowie dziecka przez całe życie. Ważne jest zatem nie tylko odpowiednie żywienie i suplementacja w czasie ciąży, ale i dieta przed zajściem w ciąże. Poznaj porady dietetyka dotyczące tego, jak przygotować się na ciążę i sprawdź, jak powinna wyglądać dieta dla planujących ciążę kobiet.

Dieta przed ciążą – czyli jak powinna odżywiać się przyszła mama?

Sprawdź, jak smaczne może być odchudzanie

Catering dietetyczny WygodnaDieta.pl pozwala nie tylko tracić zbędne kilogramy, ale też jeść smacznie i zdrowo.

Wygodnadieta.pl (my) korzystamy z cookies i innych podobnych technologii
Jeśli zaakceptujesz wszystkie cookies, zapiszemy w Twoim urządzeniu cookies i inne pliki (ogólnie cookies) analityczne i marketingowe... więcej (w celu profilowanego marketingu). Jeśli odrzucisz wszystkie - zapiszemy tylko cookies techniczne, niezbędne dla działania naszych stron. Cookies możesz też ustawić samodzielnie (Ustawienia). Używamy cookies zgodnie z Polityką prywatności,... więcej
Ustawienia
Akceptuję