Brownie na zdrowie! Pyszny deser pełen cennych wartości odżywczych.
Bataty to prawdziwe bogactwo witamin i składników mineralnych. Nie bez znaczenia, a wręcz kluczowe dla diety jest to, że mają niski indeks glikemiczny. W jakie witaminy obfitują słodkie ziemniaki? Między innymi w witaminy z grupy B, witaminę E, K, C, A ale również w kwas foliowy, polifenole i betakaroten. Jeżeli chodzi o składniki mineralne to nie braknie w nich potasu, magnezu, fosforu, wapnia, jodu, żelaza, manganu, selenu i wielu innych.
Karob zwany też mączką chleba świętojańskiego jest zdrowszym odpowiednikiem kakao. Nie zawiera bowiem teobrominy i kwasu szczawiowego, które ograniczają wchłanianie wapnia do organizmu. Karob ceniony jest za wysoką zawartość magnezu, żelaza, wapnia i fosforu oraz kwasu galusowego – związku o działaniu przeciwbakteryjnym, przeciwwirusowym i przeciwzapalnym.
Mączka chleba świętojańskiego regularnie spożywana pozytywnie wpływa na układ nerwowy, odpornościowy i kostny. Wspomaga też przemianę materii i łagodzi objawy choroby wrzodowej żołądka.
Mąka kokosowa to z kolei bogactwo błonnika i białka, przy niskiej zawartości węglowodanów prostych. Poza niskim indeksem glikemicznym zawiera średniołańcuchowe kwasy tłuszczowe (MTC), które poza działaniem przeciwwirusowym i przeciwbakteryjnym przyspieszają tempo metabolizmu.
Nie pozostaje więc nic innego, jak zamienić te dobroczynne składniki na pyszny, zdrowy i dietetyczny deser. A więc do dzieła!
Składniki:
- Batat: 150 g
- Jajko: 1 szt.
- Mleko kokosowe: 85 g
- Karob: 20g
- Miód: 50g
- Mąka kokosowa: 20g
- Soda oczyszczona: 3 g
- Aromat waniliowy: 2 g
Wykonanie:Bataty obieramy i kroimy na równe części. Pieczemy w 140°C przez ok 25 minut (do miękkości). Pozostawiamy do ostygnięcia, następnie przeciskamy przez praskę. Piekarnik nagrzewamy do 180°C. Blaszkę o wymiarach ok. 26/8 cm wykładamy papierem do pieczenia. Łączymy suche składniki, następnie dodajemy jajko, miód, mleko kokosowe i aromat waniliowy. Mieszamy do uzyskania gładkiej, jednolitej konsystencji. Powstałą masę wlewamy do wyłożonej pergaminem blaszki, pieczemy przez ok. 45 minut.Ciasto kroimy po całkowitym ostygnięciu.
Smacznego i dajcie znać jak Wam poszło!
Sprawdź także: Fasolowe brownie bez mąki – Przepis