Brownie to nazwa czekoladowego ciasta, typowego dla kuchni amerykańskiej. Jego nazwa wzięła się od charakterystycznego, ciemnobrązowego koloru. Klasyczne brownie przygotowywane jest z gorzkiej czekolady z dodatkiem jajek, cukru, masła i niewielkiej ilości mąki lub – w przepisach dietetycznych – kaszy jaglanej. Częstym dodatkiem są także orzechy. Dziś przedstawiamy Wam przepis na delikatne w smaku, lekkie i dietetyczne brownie z musem malinowym.
Sprawdź także:
Superfoods - co to takiego?
Składniki:
- kasza jaglana – 140 g
- mleko – 2 szklanki
- czekolada gorzka – 80 g
- cukier puder – 35 g
- jajko – 3 szt.
- masło – 15 g
- maliny – 320 g
Kaszę dokładnie płuczemy pod bieżącą wodą, przelewamy wrzątkiem, następnie zalewamy mlekiem i gotujemy na wolnym ogniu przez około 20 minut. Masło oraz czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej, jajko ucieramy z cukrem pudrem, całość dokładnie mieszamy. Do ugotowanej kaszy dodajemy masę czekoladową. Wszystkie składniki blendujemy. Masę przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy. Pieczemy około 35 minut w nagrzanym do 180 stopni piekarniku. W trakcie pieczenia ciasta, maliny rozdrabniamy na mus.
Zobacz też:
Fasolowe brownie bez mąki – Przepis
Smacznego!