17.08.2018

Dlaczego warto jeść paprykę?

papryka właściwości

Warzywo to, choć powszechnie znane, często bywa niedoceniane. Wyróżnia się ponad 40 gatunków papryki, które znacznie różnią się od siebie smakiem, kształtem i kolorem. Dlaczego warto sięgać po nią jak najczęściej?

Spis treści:

  1. Właściwości papryki
  2. Papryka na dobre samopoczucie
  3. Którą wybrać i jak przygotować?
  4. Wszystko z umiarem!

Właściwości papryki

Papryka to kopalnia niezbędnych dla naszego zdrowia witamin i minerałów. Zawiera więcej witaminy C niż cytryna, dlatego zaleca się chrupanie surowej papryki podczas przeziębienia i grypy. To także bogate źródło witaminy E, nazywanej witaminą młodości, która hamuje procesy starzenia i ma korzystny wpływ na wygląd skóry. W papryce znajdziemy także β-Karoten, czyli prowitaminę A, która wspomaga działanie narządu wzroku, wzmacnia odporność i zapobiega powstawaniu zmarszczek. Dostarcza również sporo witamin z grupy B. Już starożytni Aztekowie zauważyli, że spożywanie papryki zapewnia młody wygląd skóry. To warzywo jest bowiem nieocenionym źródłem przeciwutleniaczy, które chronią organizm przed niszczącym działaniem wolnych rodników. Sięgaj po nią jak najczęściej, jeśli chcesz wyglądać i czuć się młodo!

Oprócz licznych witamin, w papryce znajdziemy też cenne sole mineralne. Zawiera między innymi:

  • Potas – niezbędny dla prawidłowej pracy serca i układu krwionośnego, pomaga zapobiegać obrzękom i zapewnia odpowiednią gospodarkę kwasowo-zasadową organizmu. Więcej na ten temat przeczytasz w naszym wpisie o roli potasu w diecie.
  • Fosfor – odpowiada za zdrowe i mocne kości, jest konieczny dla prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego.
  • Żelazo – niezbędne do prawidłowego wzrostu i rozwoju oraz regeneracji tkanek, wspomaga odporność i redukuje uczucie zmęczenia.
  • Magnez – wspomaga koncentrację, zmniejsza ryzyko wystąpienia nadciśnienia tętniczego oraz niedokrwiennej choroby serca, bierze udział w budowie kości i zębów. Więcej na ten temat przeczytasz w naszym wpisie o roli magnezu w organizmie człowieka.

Papryka na dobre samopoczucie

Papryka uznawana jest za naturalny i dietetyczny afrodyzjak. Zwiększa libido zarówno u kobiet, jak i u mężczyzn. Ponadto ma działanie delikatnie rozrzedzające krew, przez co wpływa korzystnie na koncentrację i może przynieść ulgę w bólach głowy. Dodatkowo, zawarte w niej substancje pomagają zniwelować zakwasy w mięśniach i mają działanie przeciwzapalne.

właściwości papryki

Którą wybrać i jak przygotować?

Właściwości papryki, w zależności od koloru nieco się różnią, dlatego warto sięgać po wszystkie. Najpopularniejsza, czerwona jest najbogatsza w witaminę C oraz β-Karoten, żółta zawiera najwięcej witaminy E, natomiast zielona to najlepsze źródło kwasu foliowego, dlatego szczególną uwagę powinny zwrócić na nią przyszłe mamy.

To bardzo uniwersalne warzywo, doskonale sprawdza się jako dodatek do wielu potraw. Poza witaminą C, która w wysokiej temperaturze ulega rozpadowi, właściwości papryki nie zmieniają się podczas obróbki termicznej. Możesz przygotowywać z niej sosy, węgierskie leczo i gulasze. Świetnym pomysłem na obiad jest papryka nadziewana i zapiekana w piekarniku. Surową dodawaj do sałatek lub chrup pokrojoną w słupki z dodatkiem hummusu.

Wszystko z umiarem!

Papryka, choć niskokaloryczna, jest warzywem ciężkostrawnym, dlatego nie należy spożywać jej w nadmiarze. Umiar należy zachować także w przypadku papryczek chilli i innych pikantnych odmian, ponieważ mogą one działać drażniąco na układ pokarmowy, a w szczególności na delikatną błonę śluzową żołądka.

 

Śniadanie w diecie przy boreliozie
Przepisy, Porady dietetyka
29.01.2025

Dieta przy boreliozie – co można jeść a czego lepiej unikać?

Borelioza jest groźną chorobą zakaźną przenoszoną przez kleszcze i może objawiać się na różne sposoby, a symptomy mogą zmieniać się w zależności od stadium. Oprócz stosowania leków na przebieg choroby może wpłynąć odżywianie. Sprawdź, jaka dieta przy boreliozie sprawdzi się najlepiej i co jeść przy boreliozie.

Dieta przy boreliozie – co można jeść a czego lepiej unikać?
Kanapki z hummusem jajkiem ogórkiem i papryką
Przepisy, Porady dietetyka
28.01.2025

Dieta przedcukrzycowa – z czego powinien składać się jadłospis osoby w stanie przedcukrzycowym?

Cukrzyca jest często określana pierwszą niezakaźną pandemią świata. Skala problemu jest bardzo duża. Już w momencie, kiedy pojawiają się pierwsze symptomy rozwoju schorzenia, warto zadbać o odpowiednie leczenie stanu przedcukrzycowego. Polega ono przede wszystkim na zmianie stylu życia. Dowiedz się, co jeść w stanie przedcukrzycowym i jaka dieta dla stanu przedcukrzycowego jest zalecana przez dietetyków.

Dieta przedcukrzycowa – z czego powinien składać się jadłospis osoby w stanie przedcukrzycowym?
Bułka wieloziarnista z ogórkiem i pomidorem
Porady dietetyka
27.01.2025

Dieta przed ciążą – czyli jak powinna odżywiać się przyszła mama?

Wiemy, iż styl życia obojga rodziców i ich nawyki żywieniowe w istotnym stopniu wpływają nie tylko na przebieg ciąży i połogu, ale i na zdrowie dziecka przez całe życie. Ważne jest zatem nie tylko odpowiednie żywienie i suplementacja w czasie ciąży, ale i dieta przed zajściem w ciąże. Poznaj porady dietetyka dotyczące tego, jak przygotować się na ciążę i sprawdź, jak powinna wyglądać dieta dla planujących ciążę kobiet.

Dieta przed ciążą – czyli jak powinna odżywiać się przyszła mama?

Sprawdź, jak smaczne może być odchudzanie

Catering dietetyczny WygodnaDieta.pl pozwala nie tylko tracić zbędne kilogramy, ale też jeść smacznie i zdrowo.

Wygodnadieta.pl (my) korzystamy z cookies i innych podobnych technologii
Jeśli zaakceptujesz wszystkie cookies, zapiszemy w Twoim urządzeniu cookies i inne pliki (ogólnie cookies) analityczne i marketingowe... więcej (w celu profilowanego marketingu). Jeśli odrzucisz wszystkie - zapiszemy tylko cookies techniczne, niezbędne dla działania naszych stron. Cookies możesz też ustawić samodzielnie (Ustawienia). Używamy cookies zgodnie z Polityką prywatności,... więcej
Ustawienia
Akceptuję