Dieta wysokobiałkowa dla chorych – zrównoważony jadłospis dla siły i zdrowia

Grillowana pierś z kurczaka z brązowym ryżem

Dieta wysokobiałkowa u chorych jest stosowana w celu wspomagania procesu budowy mięśni i regeneracji organizmu. Jakie są efekty diety wysokobiałkowej? Pacjenci spożywający więcej protein szybciej odzyskują siły, a procesy regeneracyjne organizmu i odbudowa uszkodzonych tkanek np. po operacji, przebiegają sprawniej. Sprawdź, jak może wyglądać zrównoważony jadłospis diety bogatej w białko.

Spis treści:

  1. Podstawy diety wysokobiałkowej dla chorych
    • Dieta wysokobiałkowa – dla kogo jest polecana?
  2. Przepisy na białkowe śniadania
  3. Obiady bogate w białko
  4. Kolacje wspomagające regenerację
  5. Przekąski białkowe dla chorych
  6. Rola białka w diecie osób chorych

Podstawy diety wysokobiałkowej dla chorych

Białko to podstawowy składnik odżywczy, który w diecie wysokobiałkowej należy dostarczać w większych ilościach. Produkty białkowe są źródłem wielu niezbędnych aminokwasów i biorą udział w przemianach metabolicznych. Białko spełnia również wiele innych funkcji zapewniających prawidłową pracę i regenerację organizmu.

domowe lody na bazie owoców i wysokobiałkowego skyra

Dieta wysokobiałkowa – dla kogo jest polecana?

Zwiększenie podaży białek zaleca się u osób chorych, w okresie rekonwalescencji po zabiegach oraz u pacjentów w stanach okołooperacyjnych (aby prawidłowo przebiegał proces gojenia ran). Specyficzną odmianą tego modelu żywienia jest dieta wysokobiałkowa dla chorych na raka. Terapia przeciwnowotworowa i chemioterapia powodują duże szkody w organizmie i w tym okresie bardzo ważne jest dbanie o wysoką podaż białka, które będzie rekompensować straty powstałe podczas choroby i wspierać mechanizmy regeneracyjne.

posiłek wysokobiałkowy

W jakich chorobach dieta wysokobiałkowa jest stosowana? Najczęściej wskazaniem są:

  • choroby nowotworowe oraz okres radio- i chemioterapii,
  • okres rekonwalescencji po operacjach i zabiegach chirurgicznych,
  • oparzenia ciała,
  • urazy, skręcenia stawów i złamania kości,
  • anoreksja.

Dieta w przebiegu leczenia chorób powinna być nie tylko bogatobiałkowa, ale również lekkostrawna. Przepisy diety lekkostrawnej wysokobiałkowej bazują na produktach dostarczających dużą ilość białka i niewiele błonnika, co ma służyć odciążeniu przewodu pokarmowego. Układ trawienny jest szczególnie wrażliwy na rodzaj spożywanej żywności. Po operacji odcinków przewodu pokarmowego dodatkowa ilość błonnika, który na dłużej pozostaje w świetle jelit, może spowodować szereg komplikacji. Z kolei choroby nowotworowe mogą powodować dolegliwości trawienne w postaci nudności, wymiotów, bólu brzucha oraz biegunek, dlatego w ich przypadku również ważne jest stosowanie lekkostrawnej diety wysokobiałkowej.

Lekkostrawna dieta bogatobiałkowa powinna uwzględniać produkty zawierające pełnowartościowe białko bogate w aminokwasy egzogenne, których organizm sam nie może wyprodukować. Białko w diecie chorych można dostarczyć, wykorzystując w posiłkach:

  • chude mięso, takie jak: kurczak, indyk, cielęcina, polędwica wołowa i wieprzowa, schab wieprzowy,
  • ryby morskie, takie jak: łosoś, dorsz, halibut, tuńczyk, śledź,
  • owoce morza,
  • jaja kurze,
  • mleko i przetwory mleczne.

Ważne jest, aby każdy posiłek diety łatwostrawnej bogatobiałkowej nie tylko opierał się na produktach z wysoką zawartością pełnowartościowego białka, ale i niskobłonnikowych. Potrawy najlepiej przygotowywać, stosując specjalne techniki obróbki termicznej, takie jak: gotowanie, gotowanie na parze, duszenie bez wcześniejszego obsmażania oraz pieczenie w folii lub w pergaminie. Jeżeli komponowanie posiłków białkowych i przyrządzanie ich są dla Ciebie wyzwaniem, dobrym rozwiązaniem może okazać się dieta pudełkowa przygotowana przez profesjonalnych kucharzy przy współpracy z dietetykiem.

Sprawdź także: Dieta białkowo-tłuszczowa – zasady, możliwe efekty i jadłospis

Przepisy na białkowe śniadania

Pełnowartościowe białko można dostarczyć w śniadaniach w postaci: mleka, jogurtów wysokobiałkowych, jaj oraz chudych wędlin drobiowych. Źródłem węglowodanów mogą być: produkty zbożowe z pszenicy (chleb pszenny, bułki pszenne), płatki owsiane błyskawiczne, płatki jaglane oraz płatki ryżowe. Poniżej podajemy kilka przepisów diety lekkostrawnej bogatobiałkowej.

Kanapki z twarożkiem i pomidorem

Składniki:

  • 2 kromki chleba pszennego
  • 60 g chudego sera twarogowego
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego
  • 1 pomidor
  • 1 łyżeczka oleju lnianego

Sposób wykonania:

Twaróg wymieszaj z jogurtem. Pomidora sparz wrzątkiem, obierz ze skórki i pokrój w kostkę. Kromki chleba posmaruj pastą twarogową, a na wierzch połóż plastry pomidora. Skrop kanapki olejem lnianym.

Ryżanka na mleku z jabłkiem i mielonymi migdałami

Ryżanka na mleku z jabłkiem i mielonymi migdałami

Składniki:

  • 3 łyżki płatków ryżowych
  • 1 szklanka mleka 2% tłuszczu
  • pół jabłka bez skórki
  • 4 migdały

Sposób wykonania:

Ugotuj płatki na mleku, co chwilę mieszając, aż będą miękkie. Jabłko obierz ze skórki i zetrzyj na tarce na grubych oczkach. Migdały zmiel w młynku. Na ugotowany ryż połóż starte jabłko i posyp całość zmielonymi migdałami.

Sprawdź także: Białko w diecie budulec nie tylko dla mięśni

Obiady bogate w białko

Pieczona pierś z kurczaka w ziołach z ziemniakami i brokułem

Pieczona pierś z kurczaka w ziołach z ziemniakami i brokułem

Składniki:

  • pół piersi z kurczaka
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • pół łyżeczki ziół prowansalskich
  • 4 ziemniaki
  • 100 g brokułów

Sposób wykonania:

Kurczaka dokładnie umyj, posyp ziołami i upiecz w folii (25 minut w 180°C). Ziemniaki obierz ze skórki i gotuj w lekko osolonej wodzie (ok. 20 minut). Brokuły umyj, pokrój w mniejsze kawałki i ugotuj we wrzącej wodzie (ok. 15 minut). Upieczoną pierś polej oliwą.

Dorsz w pieprzu cytrynowym ze szpinakiem i pomidorami z kaszą jaglaną

Dorsz w pieprzu cytrynowym ze szpinakiem i pomidorami z kaszą jaglaną

Składniki:

  • filet z dorsza bez ości
  • 2 garści szpinaku
  • 1 pomidor
  • 1/3 łyżeczki pieprzu cytrynowego
  • szczypta soli
  • pół woreczka kaszy jaglanej

Sposób wykonania:

Filet z dorsza umyj, osusz i wyłóż na folię do pieczenia. Rybę posyp solą i pieprzem, dodaj szpinak oraz pomidora obranego ze skórki. Zawiń folię i piecz przez ok. 25 minut w 180 stopniach. Kaszę przygotuj według instrukcji na opakowaniu.

Kolacje wspomagające regenerację

W procesie rekonwalescencji bardzo ważne jest dostarczanie organizmowi wszystkich niezbędnych witamin i składników mineralnych, które wspomagają powrót do zdrowia. Przedstawiamy pomysły na pełnowartościowe kolacje w diecie wysokobiałkowej.

Sałatka makaronowa z gotowaną piersią z kurczaka i pomidorkami

Sałatka makaronowa z gotowaną piersią z kurczaka i pomidorkami

Składniki:

  • 50 g makaronu pszennego typu penne lub świderki
  • pół piersi z kurczaka
  • 1 garść pomidorków koktajlowych bez skórki
  • 1 garść roszponki
  • 2 łyżeczki oliwy z oliwek
  • pół łyżeczki papryki słodkiej
  • pół łyżeczki czosnku granulowanego

Sposób wykonania:

Pierś z kurczaka umyj, a następnie wrzuć do garnka z wodą i ugotuj (ok. 1 godzinę). Makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu. Gotowego kurczaka wyciągnij z wody, rozdrobnij widelcem na mniejsze kawałki, polej 1 łyżeczką oliwy z oliwek i posyp ziołami, a następnie wymieszaj. Pomidorki koktajlowe obierz ze skórki (wpłynie to na strawność posiłku). W misce wymieszaj wszystkie składniki i skrop sałatkę pozostałą oliwą.

Kanapki z jajkiem i blanszowanym szpinakiem

Kanapki z jajkiem i blanszowanym szpinakiem

Składniki:

  • 2 kromki chleba pszennego
  • 2 jajka kurze
  • 3 garście szpinaku
  • 1 pomidor bez skórki
  • 1 łyżka oliwy z oliwek

Sposób wykonania:

Jajka zalej wodą i ugotuj na twardo (ok. 8 minut). Ugotowane jajka pokrój w plastry. W małym garnku do wrzącej wody włóż sitko z liśćmi szpinaku na ok. 30 sekund, a następnie zalej zimną wodą. Pomidora obierz ze skórki i pokrój w plastry. Na kromki chleba wyłóż szpinak, pomidora i jajko. Całość skrop oliwą z oliwek.

Przekąski białkowe dla chorych

Dieta wysokobiałkowa to nie tylko śniadania, obiady i kolacje. Aby ją urozmaicić, możesz śmiało wplatać w swoje menu również zdrowe przekąski i desery bazujące na naturalnych produktach proteinowych.

Oto ciekawe pomysły na przekąski wysokobiałkowe:

  • baton twarogowy przepis możesz modyfikować, np. podmieniając kokos na sezam lub zmielone orzechy i dodając aromaty;
  • domowe lody na bazie owoców i wysokobiałkowego skyra;
  • pudding z tapioki na mleku krowim z musem z truskawek i migdałami;
  • smoothie jagodowo-bananowe na skyrze – koktajle możesz przygotowywać z różnych ulubionych owoców, najlepiej o niskim indeksie glikemicznym;
  • budyń waniliowy na mleku ze skyrem wymieszanym z kakao i kruszonymi orzechami laskowymi.

Rola białka w diecie osób chorych

Zwiększony udział białka w diecie chorych jest konieczny ze względu na konieczność dostarczenia organizmowi niezbędnych aminokwasów, które mają za zadanie syntetyzować białka organizmu. Enzymy, hormony i komórki odpornościowe są niezwykle istotne w procesie rekonwalescencji. Dodatkowa podaż białka u chorych na raka zapobiega tzw. katabolizmowi, czyli zwiększonemu rozpadowi białek organizmu.

 

ciastka twarogowe
Przepisy, Porady dietetyka
01.04.2025

Co powinno się jeść na diecie wysokobiałkowej?

Dieta wysokobiałkowa cieszy się rosnącą popularnością zarówno wśród osób pragnących zredukować masę ciała, jak i tych dążących do budowy masy mięśniowej. W tym artykule zastanowimy się, na czym polega dieta wysokobiałkowa oraz co jeść na diecie wysokobiałkowej, aby maksymalizować efekty zdrowotne i dietetyczne. Dodatkowo przedstawiamy przykładowy jadłospis wysokobiałkowy.

Co powinno się jeść na diecie wysokobiałkowej?
jajecznica z chlebem razowym
Przepisy, Porady dietetyka, Odchudzanie
31.03.2025

Czy dieta 1500 kcal jest zdrowa? Fakty i ograniczenia

Diety niskokaloryczne obiecują szybką redukcję kilogramów i często są stosowane przez osoby żyjące w ciągłym pędzie. Dyskusyjny jest fakt, czy są zdrowe i jak wpływają na organizm. Sprawdzamy, czy dieta 1500 kcal jest skuteczna w redukcji masy ciała i podpowiadamy, kto może stosować ją bez obaw.

Czy dieta 1500 kcal jest zdrowa? Fakty i ograniczenia
Młoda kobieta z bielactwem
Przepisy, Porady dietetyka
29.03.2025

Bielactwo a dieta bezglutenowa – czy gluten wpływa na rozwój i przebieg tej choroby?

Bielactwo to ogólnoustrojowa choroba skóry, która objawia się powstawaniem białych plam. Przyczyny są wciąż niezbadane, a zainteresowanie tym tematem rośnie, szczególnie w kontekście diety, a konkretnie wpływu glutenu na bielactwo. Sprawdzamy, czy eliminacja glutenu z diety może mieć wpływ na bielactwo i analizujemy dostępne badania oraz opinie ekspertów na ten temat. Dowiedz się, czy celiakia i bielactwo mają wspólny mianownik.

Bielactwo a dieta bezglutenowa – czy gluten wpływa na rozwój i przebieg tej choroby?

Sprawdź, jak smaczne może być odchudzanie

Catering dietetyczny WygodnaDieta.pl pozwala nie tylko tracić zbędne kilogramy, ale też jeść smacznie i zdrowo.

Wygodnadieta.pl (my) korzystamy z cookies i innych podobnych technologii
Jeśli zaakceptujesz wszystkie cookies, zapiszemy w Twoim urządzeniu cookies i inne pliki (ogólnie cookies) analityczne i marketingowe... więcej (w celu profilowanego marketingu). Jeśli odrzucisz wszystkie - zapiszemy tylko cookies techniczne, niezbędne dla działania naszych stron. Cookies możesz też ustawić samodzielnie (Ustawienia). Używamy cookies zgodnie z Polityką prywatności,... więcej
Ustawienia
Akceptuję