Z pomocą mogą przyjść domowe słodycze, które nie tylko są znacznie mniej kaloryczne, lecz także dostarczą nam wielu cennych składników odżywczych. Nasza propozycja to batoniki kokosowe z twarogiem, które sprawdzą się doskonale również dla osób będących na diecie ketogenicznej, niskowęglowodanowej oraz dla diabetyków i sportowców jako szybka wysokobiałkowa przekąska.
Spis treści:
- Kokos – jakie ma właściwości?
- Dlaczego warto jeść twaróg?
- Batoniki twarogowe z kokosem
Kokos – jakie ma właściwości?
Kokosy to jedne z najzdrowszych orzechów. Stanowią doskonałe źródło błonnika, potasu, magnezu i fosforu, a także witaminy E oraz witamin z grupy B. Dzięki wysokiej zawartości potasu, kokos może przyczynić się do obniżenia ciśnienia tętniczego, a także pomaga zmniejszyć poziom cholesterolu frakcji LDL (tak zwanego „złego cholesterolu”) we krwi. Osoby, które regularnie sięgają po świeże kokosy lub ich przetwory, mają mniejsze prawdopodobieństwo zachorowania na miażdżycę i choroby serca.
Dlaczego warto jeść twaróg?
Twaróg, podobnie jak pozostałe produkty mleczne, jest bogatym źródłem pełnowartościowego białka, czyli jednego z trzech głównych makroskładników, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Poza tym dostarczy nam sporo fosforu, trochę potasu, magnezu i cynku, a także witaminy A, D i E oraz te z grupy B. Chudy twaróg jest też niskokaloryczny, sprawdzi się więc świetnie również jako element diety osób będących na diecie redukcyjnej.
Batoniki twarogowe z kokosem
Są bardzo proste do przygotowania i składają się jedynie z czterech składników. Takie batoniki nie tylko zaspokoją Twoją ochotę na słodycze, lecz także dostarczą Ci wielu cennych witamin i minerałów. Co więcej, mają niski indeks glikemiczny, dlatego bezpiecznie mogą spożywać je diabetycy, osoby, u których zdiagnozowano insulinooporność oraz te stosujące dietę Montignaca, dietę ketogeniczną, wysokobiałkową czy niskowęglowodanową. Możesz potraktować je jako drugie śniadanie, przekąska lub podwieczorek. Doskonale smakują też w towarzystwie owoców.
Składniki:
- twaróg chudy – 500 g,
- wiórki kokosowe – 30 g
- mleczko kokosowe – 60 g
- erytrytol – 12 g
Wykonanie: Twaróg, mleczko kokosowe i erytrol umieszczamy w blenderze i blendujemy do uzyskania gładkiej, jednolitej konsystencji. Następnie dodajemy wiórki kokosowe. Żeby ich smak był jeszcze bardziej intensywny, przed dodaniem ich do masy twarogowej, można uprażyć je na suchej patelni. Wszystko dokładnie mieszamy. Z masy formułujemy podłużne, lekko spłaszczone batoniki. Układamy je na tacy i wkładamy do lodówki na przynajmniej godzinę, żeby stężały. Smacznego!