24.02.2025

Dieta ubogoenergetyczna – zasady, możliwe efekty oraz przykładowe menu

kanapki z chleba żytniego na zakwasie z twarożkiem z rzodkiewką i szczypiorkiem

Dieta ubogoenergetyczna jest najczęściej stosowana przez osoby, których celem jest redukcja masy ciała. Często jest również wykorzystywana jako składowa terapii otyłości. Jednak aby przyniosła upragnione efekty, musi być odpowiednio zbilansowana i mieć właściwą kaloryczność. Dowiedz się, jakie są produkty zalecane i przeciwwskazane w diecie ubogoenergetycznej i jak skomponować jadłospis.

Spis treści:

  1. Na czym polega dieta ubogoenergetyczna?
  2. Co jeść i czego unikać podczas diety ubogoenergetycznej?
    • Produkty zalecane
    • Produkty niezalecane
  3. Dieta ubogoenergetyczna – przykładowe menu

Na czym polega dieta ubogoenergetyczna?

Dieta ubogoenergetyczna to dieta o obniżonej kaloryczności, która ma doprowadzić do ujemnego bilansu kalorycznego warunkującego spadek masy ciała. Wartość energetyczna diety powinna zostać dopasowana indywidualnie. Należy ją określić, biorąc pod uwagę m.in. poziom aktywności fizycznej, wiek, płeć, masę ciała i wzrost. Zarówno zbyt wysoka, jak i zbyt niska liczba kalorii może spowodować zatrzymanie procesu redukcji.

Jeśli ilość energii przyjmowana z pożywieniem nie zabezpiecza podstawowych potrzeb, organizm w wyniku stresu uruchamia mechanizm obronny, którym będzie gromadzenie tkanki tłuszczowej. Z tego względu w walce z nadwagą i otyłością niewskazane są różnego rodzaju głodówki, które negatywnie wpływają na zdrowie. Zaleca się, aby deficyt wynosił około 500 kcal (10–15% całkowitej wartości energetycznej diety).

Odpowiednie proporcje makroskładników białka, tłuszczu i węglowodanów pozwolą na zdrowe chudnięcie. Ważna jest także odpowiednia podaż witamin i składników mineralnych, aby nie doprowadzić do niedoborów pokarmowych.

koktajl na kefirze z malinami i migdałami

Zaleceniem diety ubogoenergetycznej jest też ograniczenie tłuszczu. Jego udział nie powinien przekraczać 25%. Należy także zadbać o odpowiednią podaż białka w diecie, ponieważ jest to składnik, który zwiększa uczucie sytości, co przekłada się na mniejszą chęć do podjadania i działa pozytywnie na proces utraty kilogramów. Korzystne właściwości ma też błonnik pokarmowy, który pęcznieje w żołądku i pozytywnie wpływa na jelita, ponieważ reguluje rytm wypróżnień.

Zalecane techniki kulinarne to: gotowanie, parowanie, pieczenie w folii bez tłuszczu oraz duszenie bez uprzedniego obsmażania. Aby skorzystać z właściwości sezonowych warzyw, zaleca się spożywać je surowe. Latem można przyjmować je w postaci orzeźwiających chłodników i pysznych sałatek. A co jeść jesienią? Rozgrzewające potrawy z dodatkiem dyni lub przypraw korzennych.

Kluczowym aspektem jest też nawodnienie. Najlepsza będzie woda mineralna, która poza niezbędną porcją płynów dostarczy także ważnych składników mineralnych. Aby wzbogacić jej smak, możesz dorzucić ulubione owoce i miętę.

Jeśli celem jest utrata masy ciała, dobrze sprawdzi się również dieta Montignaca. Jest to sposób odżywiania, który bazuje na produktach o niskim indeksie glikemicznym. Będzie to idealny dla osób, które zmagają się z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej.

Sprawdź także: Dieta Dukana – na czym polega? Czy jest bezpieczna dla zdrowia?

Co jeść i czego unikać podczas diety ubogoenergetycznej?

Produkty zalecane

W każdym posiłku powinno pojawić się źródło białka, np. chude mięso: indycze, królicze, kurze lub cielęce albo ryby. W tygodniowym jadłospisie diety ubogoenergetycznej należy uwzględnić ryby tłuste (co najmniej dwa razy), aby zapewnić odpowiednią dawkę kwasów omega-3, witaminy D i jodu. Źródłem pełnowartościowych protein są jaja i niskotłuszczowy nabiał, np. mleko, twaróg oraz fermentowane produkty mleczne, oraz nasiona roślin strączkowych, np. fasola, soja, ciecierzyca, soczewica czy groch.

pieczona pierś z kurczaka z kaszą gryczaną i mizerią

Dietę ubogoenergetyczną można uzupełnić o zdrowe tłuszcze, najlepiej roślinne, które są bogate w nienasycone kwasy tłuszczowe, np.: olej rzepakowy, oliwę z oliwek, olej lniany. Masło zaleca się zastąpić miękką margaryną, rozgniecionym awokado lub kremową pastą warzywną np. na bazie orzechów.

W diecie nie powinno zabraknąć źródeł węglowodanów złożonych, z dużą zawartością błonnika, np. żytniego pieczywa, pełnoziarnistego makaronu, gruboziarnistych kasz lub brązowego ryżu.

Na talerzu powinny pojawić się również świeże warzywa i owoce, najlepiej sezonowe. Np. jesienią warto wykorzystać właściwości dyni, a latem borówek, truskawek czy malin.

Sprawdź także: Przepis na fit pizzę z kozim serem, gruszką, rukolą i orzechami włoskimi na spodzie z ciecierzycy i kalafiora

Produkty niezalecane

W przepisach diety ubogoenergetycznej nie uwzględnia się produktów przetworzonych, które zawierają znaczne ilości soli, cukru, izomerów trans oraz nasyconych kwasów tłuszczowych. Niezalecane są:

  • dania typu fast food,
  • gotowe sosy,
  • wędliny i inne przetwory mięsne
  • słone przekąski,
  • tłuste mięso, np. wieprzowina, skóra drobiowa, gęś i kaczka,
  • słodycze, zwłaszcza mocno przetworzone,
  • słodzone soki owocowe.

Ponadto należy ograniczyć potrawy smażone, zwłaszcza w głębokim tłuszczu, które często są wysokokaloryczne i są źródłem niebezpiecznych dla zdrowia związków, które przyczyniają się do rozwoju niektórych chorób.

Dieta ubogoenergetyczna – wady i zalety

sałatka z warzyw i owoców

Wady:

  • jeśli nie jest odpowiednio zbilansowana, może prowadzić do niedoborów składników pokarmowych, co przekłada się na osłabienie organizmu i zmniejszenie tempa redukcji;
  • aby utrzymać deficyt energetyczny, należy przestrzegać ustalonej kaloryczności. Codzienne liczenie kalorii może prowadzić do frustracji i pojawienia się zaburzeń odżywiania związanych z odchudzaniem;
  • stwarza ryzyko efektu jo-jo, jeśli będzie traktowana jako chwilowy epizod w drodze do wymarzonej sylwetki. Powrót do przyzwyczajeń żywieniowych sprzed procesu odchudzania może oznaczać przyrost wagi. Korzystniejsze jest budowanie zdrowych nawyków żywieniowych na całe życie.

Zalety:

  • właściwie zaplanowana dieta ubogoenergetyczna może przyczynić się do znacznego spadku masy ciała. Jeśli bazuje na zasadach zdrowej, racjonalnej diety i nie wprowadza znacznych restrykcji żywieniowych, może być stosowana przez długi czas w procesie odchudzania osób otyłych. Należy jednak pamiętać o korygowaniu kaloryczności przy utracie większej ilości kilogramów;
  • ma bardzo dobry wpływ na organizm, ponieważ spadek wagi zmniejsza ryzyko rozwoju chorób cywilizacyjnych, m.in. cukrzycy typu II, chorób sercowo-naczyniowych czy nowotworów. Oprócz tego wpływa także na odciążanie układu kostno-stawowego.

Dieta ubogoenergetyczna – przykładowe menu

Poniżej przedstawiamy przykładowy jadłospis diety ubogoenergetycznej. Możesz zainspirować się pomysłami na odżywcze, zbilansowane posiłki. Jeśli nie masz czasu na codzienne liczenie kalorii oraz przygotowywanie posiłków, z pomocą może przyjść catering dietetyczny. W przypadku każdej diety najważniejsze jest bowiem dopasowanie jej do indywidualnych potrzeb organizmu i celów, a taką możliwość oferujemy w cateringu Wygodna Dieta. W ramach wykupionego planu zapewniamy Ci bezpłatne konsultacje z doświadczonym dietetykiem i profesjonalne wsparcie w doborze jadłospisu pudełkowego i spersonalizowaniu go do Twoich osobistych wymagań.

Śniadanie: kanapki z chleba żytniego na zakwasie z twarożkiem z rzodkiewką i szczypiorkiem

II śniadanie: owsianka na mleku z prażonym jabłkiem z cynamonem i orzechami włoskimi

owsianka na mleku z prażonym jabłkiem

Obiad: pieczona pierś z kurczaka z kaszą gryczaną i mizerią

Podwieczorek: koktajl na kefirze z malinami i migdałami

Kolacja: zupa krem z soczewicy i marchewki z grzankami

 

ciastka twarogowe
Przepisy, Porady dietetyka
01.04.2025

Co powinno się jeść na diecie wysokobiałkowej?

Dieta wysokobiałkowa cieszy się rosnącą popularnością zarówno wśród osób pragnących zredukować masę ciała, jak i tych dążących do budowy masy mięśniowej. W tym artykule zastanowimy się, na czym polega dieta wysokobiałkowa oraz co jeść na diecie wysokobiałkowej, aby maksymalizować efekty zdrowotne i dietetyczne. Dodatkowo przedstawiamy przykładowy jadłospis wysokobiałkowy.

Co powinno się jeść na diecie wysokobiałkowej?
jajecznica z chlebem razowym
Przepisy, Porady dietetyka, Odchudzanie
31.03.2025

Czy dieta 1500 kcal jest zdrowa? Fakty i ograniczenia

Diety niskokaloryczne obiecują szybką redukcję kilogramów i często są stosowane przez osoby żyjące w ciągłym pędzie. Dyskusyjny jest fakt, czy są zdrowe i jak wpływają na organizm. Sprawdzamy, czy dieta 1500 kcal jest skuteczna w redukcji masy ciała i podpowiadamy, kto może stosować ją bez obaw.

Czy dieta 1500 kcal jest zdrowa? Fakty i ograniczenia
Młoda kobieta z bielactwem
Przepisy, Porady dietetyka
29.03.2025

Bielactwo a dieta bezglutenowa – czy gluten wpływa na rozwój i przebieg tej choroby?

Bielactwo to ogólnoustrojowa choroba skóry, która objawia się powstawaniem białych plam. Przyczyny są wciąż niezbadane, a zainteresowanie tym tematem rośnie, szczególnie w kontekście diety, a konkretnie wpływu glutenu na bielactwo. Sprawdzamy, czy eliminacja glutenu z diety może mieć wpływ na bielactwo i analizujemy dostępne badania oraz opinie ekspertów na ten temat. Dowiedz się, czy celiakia i bielactwo mają wspólny mianownik.

Bielactwo a dieta bezglutenowa – czy gluten wpływa na rozwój i przebieg tej choroby?

Sprawdź, jak smaczne może być odchudzanie

Catering dietetyczny WygodnaDieta.pl pozwala nie tylko tracić zbędne kilogramy, ale też jeść smacznie i zdrowo.

Wygodnadieta.pl (my) korzystamy z cookies i innych podobnych technologii
Jeśli zaakceptujesz wszystkie cookies, zapiszemy w Twoim urządzeniu cookies i inne pliki (ogólnie cookies) analityczne i marketingowe... więcej (w celu profilowanego marketingu). Jeśli odrzucisz wszystkie - zapiszemy tylko cookies techniczne, niezbędne dla działania naszych stron. Cookies możesz też ustawić samodzielnie (Ustawienia). Używamy cookies zgodnie z Polityką prywatności,... więcej
Ustawienia
Akceptuję