Dieta Montignaca - na czym polega?

dieta montignaca

Dieta Montignaca to metoda odżywiania opracowana przez francuskiego dietetyka Michela Montignaca w latach 80. ubiegłego stulecia. Zauważył on, że to nie ilość spożywanych kalorii, a jakość i rodzaj wybieranych produktów mają wpływ na to, że chudniemy. Dieta skutecznie pomaga w walce ze zbędnymi kilogramami i pozwala uniknąć efektu jo-jo.

Spis treści:

  1. Założenia diety Montignaca
  2. Czym jest indeks glikemiczny pokarmów?
  3. Najważniejsze zasady diety Montignaca
  4. Zalety metody Montignaca

Założenia diety Montignaca

Doktor Montignac, szukając najlepszego dla siebie sposobu na walkę z nadwagą dostrzegł powiązanie otyłości z pracą trzustki. To organ, który produkuje dwa niezwykle ważne hormony: insulinę i glukagon. Francuz doszedł do wniosku, że żeby pozbyć się zbędnych kilogramów należy spożywać naturalne produkty najwyższej jakości i o niskim indeksie glikemicznym, czyli takie, które nie powodują gwałtownych skoków cukru we krwi. W metodzie Montignaca bardzo ważne jest również to, żeby posiłki spożywać regularnie, w miarę możliwości o stałych porach. Dodatkowo należy pamiętać o odpowiednim komponowaniu ze sobą poszczególnych makroskładników. Zobacz przykładowe menu.

Czym jest indeks glikemiczny pokarmów?

Indeks glikemiczny (IG) to wskaźnik, który określa tempo wzrostu poziomu glukozy we krwi po spożyciu danego produktu. Zjedzenie posiłku o wysokim indeksie glikemicznym powoduje nagły skok cukru we krwi, co prowadzi do gwałtownego wyrzutu insuliny przez trzustkę. Stężenie cukru zmniejszy się równie szybko, lecz nie do poziomu wyjściowego, a znacznie niższego. Skutkiem tego może być zmęczenie, głód i ochota na coś słodkiego. Aby temu zapobiec, doktor Montignac zalecał spożywanie produktów, których indeks glikemiczny nie przekracza 50. Dzięki temu unikniemy napadów głodu i chęci na podjadanie pomiędzy posiłkami, co ma kluczowe znaczenie w walce z nadwagą.

Zobacz także: Przepis na muffinki o niskim indeksie glikemicznym

dieta montignaca

Najważniejsze zasady diety Montignaca

  1. Jedz regularnie i o stałych porach. Absolutne minimum to trzy główne posiłki dziennie, jednak najłatwiej będzie Ci uzyskać wymarzone efekty, jeśli postarasz się jeść regularnie, pięć razy w ciągu dnia. Podjadanie pomiędzy posiłkami jest zabronione.
  2. Śniadanie powinno składać się głównie z węglowodanów o niskim indeksie glikemicznym z niewielkim dodatkiem produktów białkowych. Na obiad wybierz danie białkowo-tłuszczowe. Kolacja powinna być lekkostrawna i jak najbardziej uboga w tłuszcz (wyjątkiem jest oliwa z oliwek i inne bogate źródła kwasów omega-3).
  3. Jedz śniadanie najpóźniej 1 godzinę po przebudzeniu i kolację około 3-4 godzin przed pójściem spać.
  4. Ogranicz tłuszcze nasycone, takie jak smalec czy masło. Zamiast nich wybieraj te nienasycone.
  5. Podczas stosowania diety Montignaca całkowicie zakazane są słodycze i alkohol.
  6. Ogranicz picie mocnej kawy i herbaty. Postaw na kawę zbożową, zieloną herbatę i zioła.
  7. Nie popijaj posiłków – nie pij też tuż przed i po jedzeniu. Pamiętaj jednak o odpowiednim nawodnieniu organizmu i spożywaj minimum 1,5 litra wody dziennie.
  8. Unikaj produktów zawierających oczyszczoną mąkę pszenną, takich jak białe pieczywo czy makarony.
  9. Sięgaj po warzywa bogate w błonnik, np. sałatę, pory, bakłażany.
  10. I najważniejsze: Zwracaj uwagę na indeks glikemiczny posiłków i zadbaj o to, by nie był on wyższy niż 50.

Zalety metody Montignaca

Udowodniono, że dieta opracowana przez Michela Montignaca pomaga trwale pozbyć się niechcianych kilogramów i wygrać walkę z otyłością. Warto zaznaczyć, że stosując ją dostarczymy naszemu organizmowi wszystkich niezbędnych makroelementów: węglowodanów, białek i tłuszczy oraz błonnika. Nie musimy drastycznie ograniczać kaloryczności ani porcji jedzenia. Nie mamy też ściśle narzuconej listy produktów: spośród tych o IG nie większym niż 50, możemy wybierać te, które najbardziej nam smakują. Oprócz tego dzięki niej wyrobimy sobie nawyk regularnego spożywania posiłków i odzwyczaimy się od sięgania po niezdrowe przekąski i używki, a to przyniesie wiele korzyści Twojemu zdrowiu. Na początku selekcja dozwolonych produktów może okazać się nieco czasochłonna, ale z pomocą tabeli IG szybko zapamiętasz po jakie składniki możesz sięgać. Jeśli jednak wydaje Ci się to zbyt skomplikowane, a marzysz o trwałej i skutecznej utracie wagi, pomyśl nad zamówieniem diety pudełkowej. Dzięki cateringowi dietetycznemu codziennie dostaniesz pyszne przygotowane specjalnie dla Ciebie dania, zrobione z produktów o niskim i średnim indeksie glikemicznym. W ten sposób zaoszczędzisz mnóstwo czasu, a jeśli będziesz stosować się do podanych zasad, w prosty sposób zyskasz wymarzoną, szczupłą sylwetkę.

 

Śniadanie w diecie przy boreliozie
Przepisy, Porady dietetyka
29.01.2025

Dieta przy boreliozie – co można jeść a czego lepiej unikać?

Borelioza jest groźną chorobą zakaźną przenoszoną przez kleszcze i może objawiać się na różne sposoby, a symptomy mogą zmieniać się w zależności od stadium. Oprócz stosowania leków na przebieg choroby może wpłynąć odżywianie. Sprawdź, jaka dieta przy boreliozie sprawdzi się najlepiej i co jeść przy boreliozie.

Dieta przy boreliozie – co można jeść a czego lepiej unikać?
Kanapki z hummusem jajkiem ogórkiem i papryką
Przepisy, Porady dietetyka
28.01.2025

Dieta przedcukrzycowa – z czego powinien składać się jadłospis osoby w stanie przedcukrzycowym?

Cukrzyca jest często określana pierwszą niezakaźną pandemią świata. Skala problemu jest bardzo duża. Już w momencie, kiedy pojawiają się pierwsze symptomy rozwoju schorzenia, warto zadbać o odpowiednie leczenie stanu przedcukrzycowego. Polega ono przede wszystkim na zmianie stylu życia. Dowiedz się, co jeść w stanie przedcukrzycowym i jaka dieta dla stanu przedcukrzycowego jest zalecana przez dietetyków.

Dieta przedcukrzycowa – z czego powinien składać się jadłospis osoby w stanie przedcukrzycowym?
Bułka wieloziarnista z ogórkiem i pomidorem
Porady dietetyka
27.01.2025

Dieta przed ciążą – czyli jak powinna odżywiać się przyszła mama?

Wiemy, iż styl życia obojga rodziców i ich nawyki żywieniowe w istotnym stopniu wpływają nie tylko na przebieg ciąży i połogu, ale i na zdrowie dziecka przez całe życie. Ważne jest zatem nie tylko odpowiednie żywienie i suplementacja w czasie ciąży, ale i dieta przed zajściem w ciąże. Poznaj porady dietetyka dotyczące tego, jak przygotować się na ciążę i sprawdź, jak powinna wyglądać dieta dla planujących ciążę kobiet.

Dieta przed ciążą – czyli jak powinna odżywiać się przyszła mama?

Sprawdź, jak smaczne może być odchudzanie

Catering dietetyczny WygodnaDieta.pl pozwala nie tylko tracić zbędne kilogramy, ale też jeść smacznie i zdrowo.

Wygodnadieta.pl (my) korzystamy z cookies i innych podobnych technologii
Jeśli zaakceptujesz wszystkie cookies, zapiszemy w Twoim urządzeniu cookies i inne pliki (ogólnie cookies) analityczne i marketingowe... więcej (w celu profilowanego marketingu). Jeśli odrzucisz wszystkie - zapiszemy tylko cookies techniczne, niezbędne dla działania naszych stron. Cookies możesz też ustawić samodzielnie (Ustawienia). Używamy cookies zgodnie z Polityką prywatności,... więcej
Ustawienia
Akceptuję