10.07.2024

Dieta przy uchyłkach jelita grubego – nawyki żywieniowe wspierające komfort jelit

Różne grupy jedzenia widok z góry

U chorych zmagających się z uchyłkowatością jelita grubego nieodpowiednia dieta na uchyłki esicy lub tendencja do zaostrzeń mogą prowadzić do zapaleń błony śluzowej. W poprawie pracy jelit i łagodzeniu nieprzyjemnych dolegliwości kluczową rolę odgrywają jadłospis bogaty w błonnik i właściwe nawodnienie organizmu. Chorym zaleca się wykluczyć z diety produkty ciężkostrawne, przetworzone i ostre. Ważne jest także dbanie o aktywność fizyczną.

Spis treści:

  1. Jakie znaczenie ma dieta przy uchyłkach jelita grubego?
  2. Dieta przy uchyłkach jelita grubego – produkty wskazane
  3. Dieta przy uchyłkach jelita grubego – produkty przeciwwskazane
  4. Jak długo stosować dietę przy uchyłkach jelita grubego?

Jakie znaczenie ma dieta przy uchyłkach jelita grubego?

Jedną z przyczyn choroby uchyłkowej jest nieprawidłowa dieta – uboga w błonnik. Do najpopularniejszych dolegliwości należą:

  • bóle brzucha,
  • wzdęcia,
  • naprzemienne zaparcia i biegunki.

Jednym z powikłań może być również krwawienie z uchyłków. Wiedza o tym, jaka dieta przy uchyłkach jelita grubego jest wskazana, jest zatem kluczowa. Należy mieć świadomość, że odpowiednio skomponowany jadłospis może być pomocny w zapobieganiu rozwojowi zapalenia w obrębie okrężnicy. Niezwykle ważnym składnikiem jest błonnik pokarmowy, który reguluje pracę jelit, co wpływa na prawidłowy rytm wypróżnień. Dieta bogatoresztkowa może zapobiegać zapaleniu uchyłków, które objawia się bólem, silnym dyskomfortem i zaburzeniami wypróżniania. W takim przypadku zalecana jest dieta lekkostrawna z niewielką zawartością błonnika, która pomoże odciążyć przewód pokarmowy. W przypadku zapalenia o ciężkim przebiegu konieczna może okazać się dieta płynna.

Mężczyzna trzyma się z bólu za brzuch

Sprawdź także: Rola błonnika w diecie

Należy zauważyć, że to, jak powinna wyglądać dieta na uchyłki jelita grubego, zależy od postaci i stanu zaostrzenia choroby. W przypadku nawracających problemów zawsze warto skorzystać z porady dietetyka klinicznego, który indywidualnie dopasuje najlepszą dietę. Dobrym pomysłem jest też odpowiednio dobrana dieta pudełkowa.

Dieta przy uchyłkach jelita grubego – produkty wskazane

W obawie przed objawami ze strony układu pokarmowego pacjenci często zastanawiają się co jeść przy uchyłkach jelita grubego. W przypadku występowania niepowikłanej choroby uchyłkowej zalecana jest dieta bogatoresztkowa, która zawiera duże ilości błonnika.

Warto wprowadzić do jadłospisu produkty zbożowe z pełnego przemiału, np. chleb żytni razowy, makaron pełnoziarnisty, ryż brązowy oraz gruboziarniste kasze (gryczaną, pęczak i kaszę jaglaną), a uchyłki jelita grubego dzięki temu będą znacznie mniej narażone na stan zapalny. Na obiad idealnie sprawdzi się np. przepis na kaszotto z pieczarkami. Częścią każdego posiłku powinny być też owoce lub warzywa.

Cennym uzupełnieniem diety są suszone owoce, np. figi, daktyle, śliwki i morele, które oprócz błonnika zawierają mnóstwo witamin i minerałów. Wskazane są również orzechy, nasiona i pestki.

W przypadku występowania stanu zapalnego w jelitach należy ograniczyć wyżej wymienione składniki. Dieta powinna opierać się na lekkostrawnych produktach ubogich w błonnik. Do tej grupy zaliczamy: białe pieczywo pszenne, makaron z pszenicy durum, ryż biały oraz kasze drobnoziarniste np. kuskus, mannę oraz jęczmienną perłową.

Zaleca się, aby owoce i warzywa były obrane ze skórki i dojrzałe bądź ugotowane i przetarte. Posiłki powinny być przygotowywane z wykorzystaniem odpowiednich technik kulinarnych:

  • gotowane,
  • gotowane na parze,
  • duszone bez obsmażania,
  • pieczone w folii bez dodatku tłuszczu.

Naczynie do gotowania na parze

Jadłospis przy uchyłkach jelita grubego powinien być dopasowany indywidualnie, aby zaspokoić zapotrzebowanie na wszystkie składniki odżywcze, a przy tym nie wywoływać dolegliwości bólowych.

Oprócz diety kluczowe znaczenie ma odpowiednie nawodnienie organizmu, które zapobiega zaparciom. Wskazane jest wypijanie około 2 litrów płynów na dzień. Podstawowym napojem powinna być woda, ale warto pić również herbaty, które obfitują w składniki przeciwzapalne.

Sprawdź także: Biała herbata – kto i dlaczego powinien ją pić?

Dieta przy uchyłkach jelita grubego – produkty przeciwwskazane

Osoby w trakcie diagnostyki problemów z układem pokarmowym powinny wiedzieć, czego nie jeść przy uchyłkach jelita grubego. Przede wszystkim należy wykluczyć produkty ciężkostrawne, do których należą: cebula, czosnek, kapusta, warzywa kapustne, nasiona roślin strączkowych oraz grzyby. Ponadto zaleca się ograniczyć tłuste potrawy, które obciążają okrężnicę np. tłuste sosy czy panierowane mięsa. Należy zrezygnować z dań smażonych, pieczonych z dużą ilością tłuszczu, wędzonych i grillowanych. Niezalecane są również posiłki ostro przyprawione, długo zalegające w

żołądku oraz powodujące wzdęcia. Potrawy nie powinny być ani za gorące, ani za zimne, aby uniknąć termicznego pobudzenia jelit.

W przypadku stanu zapalnego ważne jest też, aby unikać składników o wysokiej zawartości błonnika, ale nie eliminować z jadłospisu wszystkich produktów zbożowych. Są one bowiem ważnym źródłem węglowodanów, a rola węglowodanów w diecie jest kluczowa w kontekście prawidłowego funkcjonowania całego organizmu.

Nawet jeśli zapalenie minie, należy unikać przetworzonych artykułów spożywczych np. chipsów, ciast czy słodyczy. Lepiej przygotowywać domowe przekąski, np. owsiane batoniki – przepis jest niezwykle prosty.

Rezygnacja z przetworzonych produktów pozwoli zminimalizować ryzyko wzdęć, bólu oraz poczucia dyskomfortu w przewodzie pokarmowym.

A czy można pić kawę przy uchyłkach jelita grubego? Niestety kawa może pobudzać perystaltykę przewodu pokarmowego, a co za tym idzie podrażniać jelita i wzmagać objawy ze strony uchyłków. Picie kawy przy chorobie uchyłkowej może nie powodować dolegliwości, ale jest to kwestia indywidualna. Należy zatem przede wszystkim obserwować reakcje organizmu.

Męzczyzna trzyma miskę chipsów i pokazuje kciuk w dół

Jak długo stosować dietę przy uchyłkach jelita grubego?

W przypadku zapalenia zaleca się przestrzegać zasad diety ubogoresztkowej przynajmniej przez 2 tygodnie lub dłużej (jeśli wciąż występują objawy). Pozwoli to odciążyć układ pokarmowy i usprawnić jego pracę. Gdy stan zapalny ustąpi, należy stopniowo wprowadzać do jadłospisu coraz większą ilość błonnika.

Warto pamiętać, że aby uniknąć w przyszłości nawrotu stanu zapalnego, należy kontrolować codzienną podaż błonnika i poziom nawodnienia. Dzięki temu można znacznie zmniejszyć ryzyko nawrotu stanu zapalnego. Oprócz tego warto również wprowadzić umiarkowaną aktywność fizyczną i ograniczyć stres.

 

Brązowe jajka ze słomą na drewnianym tle
Przepisy, Ciekawostki
24.10.2024

Dieta jajeczna 3-dniowa — na czym polega oraz jakie daje efekty?

Próbujesz różnych diet odchudzających i masz wrażenie, że żadna dieta nie działa? Popularnym sposobem na szybką utratę masy ciała jest 3-dniowa dieta jajeczna, w różnych wariantach. Dowiedz się, czy dieta jajeczna jest najskuteczniejsza w przypadku odchudzania i jakie są jej konsekwencje dla zdrowia.

Dieta jajeczna 3-dniowa — na czym polega oraz jakie daje efekty?
kasza jaglana na drewnianej łyżce
Przepisy, Ciekawostki
22.10.2024

Dieta jaglana – co to za rodzaj diety? Efekty oraz przykładowe menu

Dieta jaglana staje się coraz popularniejsza. Często stosowana jest jako detoks, który ma oczyścić organizm z toksyn. Sięgają po nią także osoby, które pragną zrzucić nadprogramowe kilogramy. Efekty diety jaglanej mogą być korzystne zarówno dla zdrowia, jak i sylwetki.

Dieta jaglana – co to za rodzaj diety? Efekty oraz przykładowe menu
Nóż i widelec związane miarką
Porady dietetyka
21.10.2024

Dieta głodówkowa – czy jest zdrowa? Efekty i skutki uboczne

Głodówki wywołują liczne kontrowersje. Niektórzy uznają je za skuteczną metodę na szybką utratę wagi, ale wpływ na zdrowie bywa kwestionowany. Dieta „głodówka” występuje w różnych wariantach zakładających stosowanie okien żywieniowych, kilkudniowych postów lub menu skrajnie niskokalorycznego. Dowiedz się więcej i przekonaj się, czy warto w ogóle interesować się tym, jakie są efekty głodówki po tygodniu.

Dieta głodówkowa – czy jest zdrowa? Efekty i skutki uboczne

Sprawdź, jak smaczne może być odchudzanie

Catering dietetyczny WygodnaDieta.pl pozwala nie tylko tracić zbędne kilogramy, ale też jeść smacznie i zdrowo.

Wygodnadieta.pl (my) korzystamy z cookies i innych podobnych technologii
Jeśli zaakceptujesz wszystkie cookies, zapiszemy w Twoim urządzeniu cookies i inne pliki (ogólnie cookies) analityczne i marketingowe... więcej (w celu profilowanego marketingu). Jeśli odrzucisz wszystkie - zapiszemy tylko cookies techniczne, niezbędne dla działania naszych stron. Cookies możesz też ustawić samodzielnie (Ustawienia). Używamy cookies zgodnie z Polityką prywatności,... więcej
Ustawienia
Akceptuję