Bardzo częstym problemem układu pokarmowego jest nadkwasota żołądka, która sama w sobie nie jest chorobą, a objawem wynikającym np. z nieprawidłowej diety, stresu, jedzenia w pośpiechu czy niektórych chorób. Czy istnieją jakieś pokarmy zobojętniające kwas żołądkowy, co jeść przy nadkwasocie oraz jakich produktów unikać? Dowiedz się, jaka dieta na nadkwasotę jest polecana przez dietetyków.
Spis treści:
- Jaką dietę stosować przy nadkwasocie?
- Produkty przeciwwskazane przy nadkwasocie żołądka
- Dieta przy nadkwasocie – jadłospis
Jaką dietę stosować przy nadkwasocie?
Zdrowy styl życia jest coraz popularniejszy, a jednocześnie wciąż w internecie szerzone są mity na temat żywienia. Wiele osób szuka sposobów na oczyszczanie organizmu z toksyn i zastanawia się, jak odkwasić żołądek. Niestety większość porad, które można przeczytać na internetowych forach może przynieść więcej szkody niż pożytku. Szczególnie u osób z problemami przewodu pokarmowego dieta ma ogromne znaczenie i może znacznie poprawić bądź pogorszyć stan zdrowia i samopoczucie.

Przy nadkwasocie żołądka polecana jest dieta lekkostrawna z ograniczeniem substancji pobudzających wydzielanie soku żołądkowego. Nadkwasocie często towarzyszą inne dolegliwości, np. bóle brzucha, pieczenie w klatce piersiowej, zgaga, wzdęcia, zaparcia czy nudności. Odpowiednio zbilansowana dieta może korzystnie wpłynąć na funkcjonowanie organizmu i przyczynić się do poprawy samopoczucia.
W diecie na nadkwasotę warto zwrócić szczególną uwagę na częstsze spożywanie posiłków (4–5) o stałych porach. Należy jeść bez pośpiechu, na siedząco, powoli przeżuwając każdy kęs. Posiłki nie powinny być popijane dużą ilością płynów.
Ponadto białko w diecie przy nadkwasocie należy zwiększyć do 1,2 g/kg należnej masy ciała. Pełnowartościowe białko pochodzące z twarogu, jaj, drobiu, ryb wiąże bowiem nadmiar kwasu solnego. Co ważne, w większych ilościach jest niewskazane spożywanie mleka, gdyż początkowo osłania błonę śluzową przełyku i żołądka, ale po wchłonięciu (za sprawą zawartego w nim wapnia) pobudza wydzielanie gastryny i czynności wydzielnicze w żołądku.

Również tłuszcze wykazują zdolność do hamowania kwasu solnego i jednocześnie mają wpływ na zmniejszenie motoryki żołądka. Przy nadkwasocie warto w diecie uwzględnić tłuszcze łatwostrawne, w ilości do 30% dziennego zapotrzebowania na energię. Wskazane jest stosowanie tzw. diety na parze, czyli przygotowywanie dań bez dodatku tłuszczu.
Jeśli nie jesteś w stanie samodzielnie zadbać o swoje zdrowie, skonsultuj się z dietetykiem. Wsparciem w wykształcaniu zdrowych nawyków i w poprawie samopoczucia może być też catering dietetyczny.
Co pić przy nadkwasocie żołądka?
Dozwolone w diecie przy nadkwasocie są:
- woda niegazowana,
- kawa zbożowa z mlekiem,
- słaba herbata,
- słaba herbata z mlekiem,
- soki,
- napoje mleczno-owocowe,
- napoje mleczno-warzywne.

Ile wody dziennie warto pić? Aby dbać o prawidłowe nawodnienie, najlepiej pić 30 ml/kg mc.
Pomidory a nadkwasota
Pomidory, szczególnie te w postaci przetworzone pod postacią sosów pomidorowych czy ketchupów pomimo swoich wielu zalet, mogą nasilać objawy nadkwasoty u niektórych osób. Jednak świeże pomidory bez skórki, zazwyczaj są dobrze tolerowane i nie nasilają dolegliwości. Zawsze warto obserwować organizm i wykluczać z diety tylko te produkty, które powodują zaostrzenie objawów.

Produkty przeciwwskazane przy nadkwasocie żołądka
Czego nie jeść przy nadkwasocie? W diecie niewskazane są:
- pieczywo żytnie, razowe,
- tłuste mięsa i wędliny,
- pełnoziarniste produkty zbożowe,
- warzywa kapustne, czosnek, cebula, papryka, nasiona roślin strączkowych, ogórki, brukiew, rzodkiewka, rzepa,
- owoce takie jak: czereśnie, gruszki, agrest, wiśnie, śliwki, owoce suszone i marynowane,
- mocne rosoły, buliony, esencjonalne wywary warzywne, grzybowe, galarety,
- orzechy, nasiona, pestki,
- kwaśne napoje, woda gazowana, nierozcieńczone soki z owoców i warzyw, alkohol, kawa, mocna herbata,
- tłuste ciasta, desery z kremem i bitą śmietaną,
- produkty marynowane, produkty wędzone, potrawy pikantne, ostre przyprawy,
- dania słone, posiłki smażone i pieczone.
Sprawdź także: Siemię lniane – wartość odżywcza i właściwości. Zastosowania siemienia lnianego
Dieta przy nadkwasocie – jadłospis
Poniżej przedstawiamy przykładowy jadłospis przy nadkwasocie.
Śniadanie: Dwie kromki pieczywa pszennego z chudym twarogiem i plastrami banana, słaba herbata
II śniadanie: Bułka pszenna z chudą wędliną i pomidorem bez skórki, rozcieńczony sok owocowo-warzywny
Obiad: Ziemniaki purée z gotowanym mięsem z indyka i marchewką

Podwieczorek: Jogurt naturalny z bananem
Kolacja: Makaron pszenny z twarogiem i musem jabłkowym
Sprawdź także: Przepis na sałatkę z łososiem.