Po niektórych operacjach postępowanie dietetyczne ma duże znaczenie dla prawidłowej rekonwalescencji. Tak jest w przypadku kolonoskopii. Kiedy można jeść po zabiegu i co jeść po kolonoskopii określa lekarz, ale istnieją też pewne ogólne zalecenia. Większość pacjentów powinna przestrzegać diety lekkostrawnej i przez pewien czas stosować specjalny jadłospis.
Spis treści:
- Dieta po kolonoskopii i wycięciu polipa – jak powinna wyglądać?
- Dieta po kolonoskopii i wycięciu polipa – co można jeść?
- Dieta po kolonoskopii i wycięciu polipa – czego nie jeść?
- Dieta po kolonoskopii i wycięciu polipa – jadłospis
Dieta po kolonoskopii i wycięciu polipa – jak powinna wyglądać?
Polipy jelita grubego to uwypuklenia, które powstały wskutek niewłaściwej regeneracji błony śluzowej jelita. Najczęstsze są polipy pod postacią gruczolaków i polipy hiperplastyczne. Są to zmiany będące prekursorem dla raka jelita grubego, dlatego zaleca się ich usuwanie. Powszechnie wykorzystywaną metodą do usunięcia polipów jest polipektomia endoskopowa.
Po kolonoskopii i usunięciu polipa zalecana jest dieta lekkostrawna. Spożywanie po kolonoskopii nieodpowiednio zbilansowanych posiłków może powodować wzdęcia, zaparcia czy uczucie przelewania w jelitach. Zaleca się spożywanie 4–5 posiłków mniejszych objętościowo, w równych odstępach czasowych, a kolacja powinno się jeść nie później niż na 2 godziny przed snem. Każdy organizm jest inny, dlatego dieta po kolonoskopii i wycięciu polipa powinna być dopasowana indywidualnie, w zależności od zapotrzebowania na energię, stanu zdrowia i potrzeb żywieniowych. Kiedy zalecany jest pierwszy posiłek po kolonoskopii? Zazwyczaj można go podać już po 2 h.
Jedzenie po kolonoskopii powinno być ubogie w błonnik pokarmowy. Zaleca się, aby ilość błonnika pokarmowego w diecie po kolonoskopii wynosiła do 25 g na dzień. Aby zmniejszyć ilość błonnika w diecie po kolonoskopii, zaleca się uwzględnienie w jadłospisie warzyw i dojrzałych owoców bez skóry oraz produktów z oczyszczonych zbóż. Ponadto zaleca się stosowanie odpowiednich technik kulinarnych. Najlepszymi metodami obróbki są: gotowanie, przecieranie przez sito, miksowanie. W diecie po kolonoskopii i wycięciu polipa należy też ograniczyć podaż tłuszczu.
![Przykładowe posiłki w diecie po kolonoskopii](/files/common/przykladowe-posilki-w-diecie-po-kolonoskopii.webp)
Dieta po kolonoskopii i wycięciu polipa – co można jeść?
W diecie po kolonoskopii i wycięciu polipa dozwolone są:
- pieczywo pszenne, bułki pszenne, biszkopty, pieczywo półcukiernicze, ryż, ziemniaki gotowane, makaron nitki,
- masło, chude twarogi, homogenizowane serki,
- delikatne zupy np.: rosół jarski, zupa jarzynowa, ziemniaczana, owocowa, krupnik,
- chude gatunki mięsa i chude ryby,
- tłuszcze dodawane na surowo np.: olej rzepakowy, oliwa z oliwek czy masło,
- młode i soczyste warzywa np.: marchewka, dynia, kabaczki, pomidory bez skórki, sałata zielona,
- niektóre owoce, np.: jagodowe, winogrona bez pestek, brzoskwinie, pieczone jabłka, morele, banany.
![Różne grupy jedzenia w diecie po kolonoskopii](/files/common/rozne-grupy-jedzenia-w-diecie-po-kolonoskopii.webp)
Dieta po kolonoskopii i wycięciu polipa – czego nie jeść?
Czego nie można po usunięciu polipa z jelita grubego? W diecie nie powinny znaleźć się:
- chleb żytni świeży, chleb razowy, pieczywo żytnie, pieczywo z ziarnami, otrębami, gruboziarniste kasze, produkty zbożowe z pełnego ziarna itp.,
- tłuste wędliny, konserwy, salceson, kiszki, pasztety, serki topione, sery typu feta, serki typu fromage,
- tłuste i zawiesiste zupy na wywarach mięsnych, kostnych czy grzybowych,
- tłuste gatunki mięs i ryb np.: wieprzowina, baranina, gęś, kaczka, makrela, węgorz, karp, sum,
- tłuszcze, np.: słonina, smalec, boczek, margaryny twarde,
- wszelkie potrawy smażone na tłuszczu, np. placki ziemniaczane, bliny, kotlety, krokiety,
- warzywa kapustne, cebulowe, nasiona roślin strączkowych, ogórki, brukiew, rzodkiewka, rzepa, kalarepa,
- niektóre owoce, np.: gruszki, daktyle, czereśnie, kawon, owoce suszone i marynowane.
Czego nie można pić po kolonoskopii i wycięciu polipa? Kawa po usunięciu polipa jelita grubego i kolonoskopii, a także: kakao, płynna czekolada, woda gazowana czy napoje gazowane zdecydowanie nie są wskazane. Zabronione w diecie lekkostrawnej jest także spożywanie alkoholu i stosowanie innych używek.
Sprawdź także: Antyoksydanty w żywności – czym są przeciwutleniacze?
Dieta po kolonoskopii i wycięciu polipa – jadłospis
Poniżej przedstawiamy, jak może wyglądać przykładowa dieta po kolonoskopii i wycięciu polipa, warto jednak dopasować ją do danego organizmu pod kątem zapotrzebowania na energię i składniki pokarmowe.
Przykładowa dieta po kolonoskopii i wycięciu polipa
Śniadanie: 2 kromki pieczywa pszennego z odrobiną masła, sałatą, chudą wędliną i pomidorem bez skórki i pestek
II śniadanie: pieczone jabłka z cynamonem
]
Obiad: potrawka z kurczaka z gotowaną marchewką i gotowaną cukinią
Kolacja: pieczony naleśnik z musem bananowo-borówkowym
![Pieczony naleśnik z musem](/files/common/pieczony-nalesnik-z-musem.webp)
Sprawdź także: Przepis na sałatkę z kuskusem, warzywami i granatem
Dieta po kolonoskopii i usunięciu polipów dla wielu osób może być wyzwaniem. Jeśli obawiasz się, że nie poradzisz sobie z przygotowaniem odpowiedniego jadłospisu, nie wiesz, jak wytrwać na diecie ani co jeść po usunięciu polipa z żołądka oraz co pić na diecie – skorzystaj z pomocy wykwalifikowanego dietetyka, który dokładnie poinstruuje Cię w kwestii tego, co można jeść po kolonoskopii. Dla wielu osób, szczególnie tych zabieganych lub nieprzepadających za gotowaniem, dobrym wyborem może być również lekkostrawny catering dietetyczny. Ułatwi on powrót do zdrowia i zainspiruje do przygotowywania odpowiednich dań.
Bibliografia:
- Kamiński M.F. i wsp., Wytyczne Polskiego Towarzystwa Gastroenterologii dotyczące nadzoru kolonoskopowego po polipektomii – adaptacja wytycznych europejskich, „Gastroenterologia Kliniczna” 2011, 3 (2), 55–62.