Gastroskopia, zwana też endoskopią górnego odcinka przewodu pokarmowego, jest bezpiecznym i często wykonywanym badaniem profilaktycznym i terapeutycznym. Wiele osób nie wie jednak, jakie są zalecenia po gastroskopii, czy po gastroskopii można jeść i czy należy stosować jakąś specjalną dietę. Tymczasem wiedząc, co można jeść po gastroskopii, a czego unikać, można poprawić swoje samopoczucie i szybciej odzyskać siły po zabiegu.
Spis treści:
- Kiedy można jeść po gastroskopii?
- Na czym polega dieta po gastroskopii?
- Jak długo dieta po gastroskopii powinna być stosowana?
- Co można jeść, a czego unikać podczas diety po gastroskopii?
Kiedy można jeść po gastroskopii?
Endoskopia górnego odcinka przewodu pokarmowego polega na wprowadzeniu endoskopu (czyli elastycznej rurki z kamerą) o średnicy ok. 9,3 mm do przewodu pokarmowego pacjenta. Wskazaniami do wykonania badania są między innymi:
- krwawienie z górnego odcinka przewodu pokarmowego (wymioty świeżą krwią, wymioty fusowate czy smoliste stolce),
- uporczywe wymioty,
- niedokrwistość,
- podejrzenie obecności ciał obcych,
- usuwanie polipów,
- zaburzenia połykania
- konieczność wykonania badania kontrolnego po leczeniu zabiegowym lub zachowawczym.
Podczas badania możliwe jest także wykonanie testu na Helicobacter pylori. Przed badaniem pacjenci muszą być na czczo, a na 4 h przed zabiegiem nie zaleca się także picia czy żucia gumy. Badanie pozwala ocenić, jak wyglądają przełyk, żołądek i odźwiernik oraz ocenić, jaki jest stan dwunastnicy.
U niektórych osób wprowadzanie endoskopu wywołuje duży dyskomfort, dlatego czasem stosuje się znieczulenie ogólne, jednak co do zasady badanie przeprowadza się po znieczuleniu miejscowym. Po zabiegu mogą pojawić się niewielkie problemy żołądkowe, np. niestrawność, wzdęcia, nudności lub lekkie dolegliwości bólowe, o których warto poinformować lekarza. Ponieważ po zabiegu w znieczuleniu miejscowym mogą pojawić się też problemy z przełykaniem, co może stwarzać ryzyko zachłyśnięcia, zaleca się przestrzeganie kilku zaleceń dotyczących odżywiania. Zazwyczaj lekarze sugerują, aby pierwszy posiłek zjeść najwcześniej 2 h po badaniu. Czas ten może się różnić w zależności od indywidualnych wskazań oraz stanu zdrowia. Wszelkie wątpliwości, zawsze warto konsultować z lekarzem wykonującym badanie.
![Obiad przy diecie po gastroskopii](/files/common/obiad-przy-diecie-po-gastroskopii.webp)
Na czym polega dieta po gastroskopii?
Dieta po gastroskopii zazwyczaj bazuje na łagodnych i lekkostrawnych pokarmach, które nie obciążają żołądka i przewodu pokarmowego, a tym samym nie nasilają dolegliwości, które mogą występować po badaniu. Jedzenie po gastroskopii nie jest skomplikowane i nie wymaga specjalnych przygotowań. Poniżej szczegółowo przedstawiamy, co można jeść po gastroskopii, a czego lepiej unikać.
Sprawdź także: Dieta lekkostrawna – na czym polega?
Jak długo dieta po gastroskopii powinna być stosowana?
To, jak długo dieta po gastroskopii ma być utrzymywana, zależy od stanu pacjenta i zaleceń lekarza. Zazwyczaj, jeśli pacjent nie odczuwa dyskomfortu i nie ma problemów z połykaniem, po 2 h można spożyć pierwszy posiłek, a przez 1 dzień zaleca się spożywanie lekkostrawnych dań. Nieco inaczej może wyglądać dieta, jeśli pacjent cierpi z powodu chorób przewlekłych, np. cukrzycy, i przyjmuje leki, które np. wymagają jedzenia o określonych godzinach. Lekarz powinien poinstruować pacjenta, jak należy odżywiać się po badaniu i rozwiać wszystkie wątpliwości. Często pacjenci mają pytania o to, czy konieczna jest tzw. dieta zupowa, czy nie jest przeciwwskazany nabiał, jakie mleko jest najzdrowsze i czy nie spowoduje nieprzyjemnych dolegliwości po badaniu. Warto jednak pamiętać, że każdy organizm może reagować nieco inaczej. Jeśli masz jakiekolwiek wątpliwości odnośnie do diety, możesz skonsultować się z dietetykiem. We wdrażaniu zdrowych nawyków i zmianie sposobu odżywiania pomaga też zbilansowana dieta pudełkowa dostosowana do indywidualnych potrzeb.
Sprawdź także: Smoothie warzywne – przepisy i nie tylko
![Zupa w misce na drewnianym stole](/files/common/zupa-w-misce-na-drewnianym-stole.webp)
Co można jeść, a czego unikać podczas diety po gastroskopii?
Poniżej przedstawiamy zasady dotyczące tego, co jeść po gastroskopii, a czego unikać.
- Jedz lekkostrawnie, np. gotowane warzywa, purée ziemniaczane, ryż, makaron pszenny, chleb tostowy, gotowane lub pieczone mięso o niskiej zawartości tłuszczu (np. kurczaka, indyka, ryby). W jadłospisie mogą znaleźć się: lekka sałatka z jarmużem, chudy rosół, zupy krem czy płatki kukurydziane na mleku.
- Spożywaj łagodne owoce i warzywa, takie jak: cukinia, pomidor bez skóry i pestek, banany, pieczone lub gotowane jabłka, gotowana marchewka czy ziemniaki. Unikaj kwaśnych owoców i wzdymających warzyw, które mogą obciążać żołądek.
- Unikaj tłustych i ciężkich potraw, fast foodów, dań smażonych oraz potraw wysokoprzetworzonych i pikantnych.
- Spożywaj mniejsze porcje posiłków, ale częściej, to pomoże zmniejszyć obciążenie żołądka i ułatwi proces trawienia.
- Alkohol po gastroskopii czy kawa po gastroskopii również nie są zalecane. Należy unikać ich spożywania, ponieważ mogą podrażniać błonę śluzową żołądka.
- Po gastroskopii zabronione jest także picie napojów gazowanych, ponieważ mogą wywoływać dyskomfort i wzdęcia.
- Ważne jest przyjmowanie odpowiedniej ilości wody, aby zapobiec odwodnieniu organizmu.
![Przykładowy posiłek w diecie po gastroskopii](/files/common/przykladowy-posilek-w-diecie-po-gastroskopii.webp)
Powyższa lista sprawdza się zarówno u pacjentów po standardowym badaniu, jak i tych, którzy zastanawiają się, co jeść po gastroskopii z wycinkami. W obu przypadkach zalecenia są identyczne. Dieta po gastroskopii nie jest skomplikowana, a w kilka dni po zabiegu można wrócić do spożywania zwyczajowych posiłków.
Bibliografia:
Bambrowicz J. i wsp., Badania endoskopowe i opieka pielęgniarska nad chorym w pracowni endoskopii, „Pielęgniarstwo Chirurgiczne i Angiologiczne”, 2011, 1.