Jaka jest jedna z najczęstszych przewlekłych chorób skóry, która dotyka zarówno dzieci, jak i dorosłych? Trądzik. Dieta okazuje się mieć pewne znaczenie w jego powstawaniu i rozwoju. Jaka jest zależność pomiędzy dietą a trądzikiem? Czy odpowiednia dieta na trądzik może mieć także wpływ na jego leczenie niezależnie od rodzaju zmian? I jaki jadłospis diety będzie najlepszy na trądzik hormonalny, a które produkty pomogą w przypadku trądziku młodzieńczego? Sprawdź, co jeść a czego unikać oraz poznaj przykładową dietę dla osób z trądzikiem.
Spis treści:
- Czy dieta może wpływać na stan skóry?
- Rodzaj trądziku a dieta
- Dieta na trądzik różowaty
- Produkty wskazane i przeciwwskazane przy trądziku
- Dieta na trądzik – przykładowy jadłospis
- Śniadanie: Szakszuka z cieciorką, papryką i szczypiorkiem
- II śniadanie: Koktajl brzoskwiniowy z nasionami chia, pestkami i orzechami
- Obiad: Pieczony dorsz z koperkiem, ryżem i warzywami
- Kolacja: Potrawka z soczewicą i tofu
Czy dieta może wpływać na stan skóry?
Wiadomo, że na stan skóry zależy od wielu elementów, w tym czynników genetycznych, hormonalnych, zapalnych i środowiskowych, ale także diety i stosowanych kosmetyków.
Sprawdź także: Domowe kosmetyki do skóry, twarzy i włosów – tylko proste przepisy!
Niedobory witamin czy składników mineralnych mogą mieć negatywny wpływ na cerę. Znaczenie dla jej kondycji mają szczególnie witaminy A, E i C, cynk oraz selen, które opóźniają proces starzenia się skóry oraz biorą udział w ochronie i odbudowie tkanek. Nie ulega wątpliwości, że zdrowa, prawidłowo zbilansowana dieta, dostarcza niezbędną ilość składników odżywczych i witamin, a co za tym idzie – korzystnie wpływa na stan skóry.
Sprawdź także: Dieta na młody wygląd skóry
Rodzaj trądziku a dieta
Można wyróżnić wiele typów trądziku:
- od łagodnego tj. zaskórnikowy, grudkowy i krostkowy,
- przez umiarkowany tj. guzkowy i grudkowo-krostkowy,
- po ciężki tj. guzkowy, ropowiczy, skupiony, bliznowaty, piorunujący, odwrócony.
Wyróżnia się także inne rodzaje trądziku:
- wywołany np. zawodowy, polekowy, kosmetyczny,
- samouszkadzający,
- czy różowaty.
Jaka dieta na trądzik będzie najlepsza? Niezależnie od rodzaju, warto zadbać o prawidłowo zbilansowaną dietę. Jadłospis na trądzik młodzieńczy oparty o zasady zdrowego żywienia i o niskim indeksie glikemicznym wpłynie równie dobrze, jak w przypadku zmian u dorosłych. Jest to ogólne zalecenie dla osób z trądzikiem, które ma korzystny wpływ nie tylko na redukowanie wykwitów chorobowych, ale i zmniejszenie ryzyka otyłości, cukrzycy czy nowotworów.
Dieta na trądzik różowaty
Dieta na trądzik hormonalny, różowaty, młodzieńczy, u dorosłych, polekowy czy jakikolwiek inny powinna opierać się na tych samych zasadach. Należy unikać żywności obfitującej w węglowodany proste, nabiału, produktów wysokoprzetworzonych oraz alkoholu.
Dieta na trądzik powinna być oparta na produktach będących źródłem pełnowartościowego białka, pełnoziarnistych produktach zbożowych, tłuszczach roślinnych oraz błonniku pokarmowym. Ważne, aby dieta polegała na spożywaniu żywności o niskim indeksie glikemicznym. Poniżej przedstawiamy produkty, które warto wykorzystać w jadłospisie diety na trądzik oraz te, których powinno się unikać.
Produkty wskazane i przeciwwskazane przy trądziku
Do produktów wskazanych przy trądziku zaliczamy:
- warzywa i owoce (z ograniczonym udziałem owoców o wysokim indeksie glikemicznym),
- chude mięso, drób, ryby, jajka,
- pełnoziarniste produkty zbożowe,
- nasiona roślin strączkowych,
- orzechy, pestki i nasiona (np. lnu, chia),
- oleje roślinne (np. oliwa z oliwek, olej rzepakowy, olej lniany, olej z wiesiołka).
Do produktów przeciwwskazanych przy trądziku zaliczamy:
- nabiał, szczególnie odtłuszczone mleko,
- suplementy diety z białkiem serwatkowym,
- mleko w proszku,
- węglowodany o wysokim indeksie glikemicznym (IG > 70), np., purée z ziemniaków, bób gotowany, białe pieczywo;
- czekoladę i słodycze,
- suszone owoce,
- cukier,
- produkty wysokoprzetworzone bogate w tłuszcze trans, kwasy tłuszczowe nasycone i konserwanty (dania typu fast food),
- alkohol.
Dieta na trądzik – przykładowy jadłospis
Dieta dla osób zmagających się z trądzikiem może stanowić nie lada wyzwanie. Jeśli nie wiesz, jak zbilansować dietę, mając trądzik, warto skorzystać z konsultacji ze specjalistą. Pomocny może być także catering dietetyczny Wygodna Dieta, który oferuje dietę pudełkową o niskim indeksie glikemicznym oraz dietę pudełkową bez nabiału.
Poniżej przedstawiono jeden przykładowy dzień diety przy trądziku u dorosłych. Jest to jadłospis bazujący na niskim indeksie glikemicznym.
Wartość odżywcza poniższego menu wynosi około:
- 2000 kcal
- 100 g białka (20%)
- 78 g tłuszczu (35%)
- 225 g węglowodanów (45%)
Śniadanie: Szakszuka z cieciorką, papryką i szczypiorkiem
Składniki:
- pół cebuli
- 2 łyżki ciecierzycy z puszki
- 1 ząbek czosnku
- 2 jajka
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- pół czerwonej papryki
- 1 szklanka pomidorów z puszki
- 1 kromka pełnoziarnistego chleba żytniego
- szczypta soli
- szczypta pieprzu czarnego
Sposób wykonania: Cebulę i czosnek obierz i drobno posiekaj, a następnie podsmaż na oliwie na rozgrzanej patelni. Po minucie dodaj pokrojoną w kostkę paprykę oraz odsączoną i przepłukaną cieciorkę. Podsmaż do zarumienienia i dodaj pomidory oraz przyprawy. Gotuj sos około 10 minut, a następnie zrób 2 wgłębienia na jajka. We wgłębienia wbij jajka. Gotuj około 5–10 minut, aż białka jaj się zetną (patelnię można przykryć, by przyspieszyć ścięcie jajek). Na koniec posyp całość szczypiorkiem. Podawaj z kromką razowego pieczywa.
II śniadanie: Koktajl brzoskwiniowy z nasionami chia, pestkami i orzechami
Składniki:
- 2 brzoskwinie
- 3 szczypty cynamonu
- 1 łyżka nasion chia
- 1 szklanka napoju migdałowego
- 1 łyżka orzechów włoskich
- 1 łyżeczka pestek dyni
Sposób wykonania: Nasiona chia zalej napojem roślinnym i poczekaj, aż napęcznieją. Brzoskwinie umyj, usuń z nich pestki, a miąższ pokrój w kostkę. Do wysokiego naczynia wrzuć owoce, dodaj cynamon, miód, orzechy, pestki i nasiona chia. Całość zmiksuj na gładki koktajl.
Obiad: Pieczony dorsz z koperkiem, ryżem i warzywami
Składniki:
- 200 g dorsza
- 40 g ryżu brązowego
- pół czerwonej papryki
- pół cukinii
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki koperku
- 2 szczypty suszonej bazylii
- 2 szczypty suszonego oregano
- 2 szczypty pieprzu czarnego
- szczypta soli
- 3 łyżki soku z cytryny
Sposób wykonania: Ryż ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Rybę umyj, osusz, dopraw solą i pieprzem, polej oliwą i posyp obficie koperkiem, a następnie zawiń w folię aluminiową. Paprykę i cukinię umyj i pokrój w paski. Przełóż do miseczki, skrop oliwą i dopraw bazylią, oregano i szczyptą soli. Rybę i warzywa piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 20–25 minut. Upieczoną rybę z warzywami wyłóż na talerz i skrop sokiem z cytryny. Podawaj z ugotowanym ryżem.
Kolacja: Potrawka z soczewicą i tofu
Składniki:
- pół cebuli
- 1 ząbek czosnku
- 60 g zielonego groszku konserwowego
- 60 g soczewicy
- 100 g twardego tofu
- 1 szklanka przecieru pomidorowego
- 1 marchew
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
- pół łyżeczki suszonej kolendry
- pół łyżeczki mielonej kurkumy
- 2 szczypty soli
Sposób wykonania: Obierz cebulę i czosnek. Posiekaj czosnek oraz pokrój w kostkę cebulę, obraną marchew i tofu. Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż cebulę z czosnkiem i przyprawami (dobrze sprawdzi się tutaj również odrobina przyprawy berbere). Wsyp soczewicę i marchewkę, a następnie wlej przecier pomidorowy. Gotuj na małym ogniu, aż soczewica będzie miękka. Dodaj tofu i odsączony groszek i wymieszaj całość.
Bibliografia:
- Conforti C. i wsp. Acne and diet: a review. Int J Dermatol. 2022 Aug; 61(8): 930-934
- Adamski Z., Kaszuba A.: Dermatologia. Poradnik lekarza praktyka