Dieta na depresję – czy sposób odżywiania pomoże wzmocnić zdrowie psychiczne? Zalecenia i jadłospis

warzywa na drewnianym stole

Depresja jest globalnym problemem, który dotyka coraz więcej osób. Badania wskazują, że może na nią cierpieć nawet 350 milionów ludzi na całym świecie. W ostatnim czasie uwagę naukowców zwraca wpływ żywienia na nastrój. Czy istnieje dieta antydepresyjna, która może pomóc chorym? Dowiedz się, co jeść przy depresji, aby złagodzić objawy choroby.

Spis treści:

  1. Depresja a dieta – czy są ze sobą związane?
  2. Jaką dietę warto stosować przy depresji?
  3. Suplementy diety a depresja
  4. Produkty niewskazane w diecie osoby z depresją
  5. Produkty, które warto jeść przy depresji
  6. Dieta na depresję – przykładowy jadłospis

Depresja a dieta – czy są ze sobą związane?

Depresja jest zaburzeniem psychicznym, którego objawami są m.in.:

  • długotrwałe przygnębienie,
  • uczucie pustki,
  • apatia,
  • niepokój.

Statystyki pokazują, że kobiety to zaburzenie dotyka dwa razy częściej niż mężczyzn. Jest również mocno skorelowane z występowaniem otyłości. Związek między dietą a depresją nie został jeszcze w pełni przebadany, jednak wpływ odżywiania na zdrowie psychiczne jest niezaprzeczalny. Zwłaszcza konsekwencje niedoborów pokarmowych są silnie powiązane z depresją. Badacze sugerują, że znaczący odsetek osób z zaburzeniami nastroju cierpi na deficyty składników pokarmowych. Ponieważ równowaga organizmu pozwala często cieszyć się dobrym samopoczuciem, przypuszcza się, że odpowiednie odżywianie może służyć profilaktyce depresji.

warzywa i owoce

Co więcej, w dzisiejszych czasach obserwuje się negatywny wpływ tzw. diety zachodniej na samopoczucie. Odżywianie oparte na przetworzonych produktach, z dużą zawartością soli, cukru i nasyconych kwasów tłuszczowych oraz obfitujące w czerwone mięso, pełnotłusty nabiał i rafinowane produkty zbożowe może mieć związek z występowaniem zaburzeń depresyjnych.

Na zmniejszenie ryzyka rozwoju depresji może wpływać zdrowa, pełnowartościowa dieta. Pozytywny oddziaływanie na funkcjonowanie organizmu wykazują:

  • tłuste ryby morskie, z uwagi na dużą zawartość kwasów omega-3 oraz witaminy D;
  • owoce jagodowe, które są bogatym źródłem antyoksydantów o działaniu przeciwzapalnym i pomagają w walce ze stresem oksydacyjnym;
  • warzywa i owoce z dużą zawartością witamin;
  • zielona herbata bogata w cenne flawonole, polifenole i katechiny;
  • orzechy, nasiona i pestki, a także oliwa z oliwek.

koktajl owocowy

Leczenie dietą może być więc dużym wsparciem tradycyjnych terapii antydepresyjnych.

Jaką dietę warto stosować przy depresji?

Jako dieta w depresji dobrze sprawdzi się dieta śródziemnomorska. Jest to model żywienia, który został uznany za jeden z najzdrowszych na całym świecie. Opiera się na warzywach, owocach, oliwie z oliwek oraz nasionach i orzechach. W menu zaleca się ograniczenie mięsa, alkoholu i przetworzonych produktów. Dieta ma wysoki potencjał przeciwzapalny, dzięki czemu korzystnie wpływa na funkcjonowanie organizmu.

Bardzo ważne jest, aby dieta przy nerwicy i depresji bazowała na założeniach zdrowego, zrównoważonego odżywiania. Przede wszystkim należy zadbać o odpowiednią podaż różnorodnych warzyw i owoców – dzienne spożycie powinno wynosić ok. 400 g. Ważny jest także sposób obróbki kulinarnej potraw. Najzdrowsze są dania gotowane w wodzie i na parze, duszone bez obsmażania i pieczone w folii.

Jadłospis powinien uwzględniać białko, tłuszcze i węglowodany w odpowiednich proporcjach i bazować na produktach bogatych w witaminy i minerały. Szczególnie ważnym składnikiem jest tryptofan – aminokwas, którego stężenie ma ogromny wpływ na samopoczucie. Jest on prekursorem serotoniny, czyli tzw. hormonu szczęścia i reguluje wydzielanie dopaminy.

Suplementy diety a depresja

Czy istnieją suplementy diety na depresję? Na ten moment żaden z preparatów nie ma udowodnionego działania w zaburzeniach depresyjnych. Dla poprawy samopoczucia zalecane jest jednak suplementacja witaminy D oraz kwasów omega-3. Również niedobór witamin z grupy B negatywnie wpływa na pracę układu nerwowego. Stosowanie jakichkolwiek preparatów zawsze należy konsultować z lekarzem.

Dieta może być wsparciem w leczeniu choroby, jednak nie należy traktować jej jako magiczne remedium. Każdy, kto zauważa u siebie objawy depresji, powinien zgłosić się po pomoc do psychologa lub lekarza rodzinnego. Psychoterapia oraz leczenie farmakologiczne to w niektórych przypadkach konieczność i nie należy się ich obawiać.

Sprawdź także: Rola ryb w diecie

Produkty niewskazane w diecie osoby z depresją

Dieta przy depresji nie powinna uwzględniać przetworzonych produktów spożywczych w dużych ilościach. Często są one źródłem soli, cukru oraz izomerów trans kwasów tłuszczowych a mają znikomą wartość odżywczą. Z tego względu zaleca się wykluczyć:

  • fast foody,
  • słone przekąski, np.: chipsy, chrupki, paluszki,
  • słodycze oraz ciasta,
  • słodzone napoje gazowane,
  • słodzone soki.

W jadłospisie diety w depresji zaleca się unikać potraw smażonych, zwłaszcza na głębokim tłuszczu, gdyż w trakcie takiej obróbki powstają groźne dla zdrowia związki.

Produkty, które warto jeść przy depresji

sałatka

Co jeść przy depresji, aby wspomóc organizm? Polecane są m.in.:

  • owoce jagodowe, np.: jagody, maliny, truskawki, porzeczki,
  • cytrusy, np.: cytryny, pomarańcze, mandarynki, grejpfruty,
  • zielone warzywa liściaste, np.: sałaty, jarmuż, natka pietruszki,
  • warzywa kapustne, np.: czerwona kapusta, kalafior, brokuły,
  • czerwone warzywa, np.: pomidory, papryka i czerwona cebula.

Warto też dbać o mikroflorę jelitową, na którą zbawienny wpływ mają kiszonki – właściwości kiszonych warzyw są naprawdę nieocenione. Zawarte w nich probiotyki pozytywnie wpływają na pracę całego organizmu i sprzyjają leczeniu.

W menu należy też uwzględnić pełnoziarniste produkty zbożowe, np.: chleb żytni, brązowy ryż, kasze gruboziarniste oraz płatki zbożowe.

Oczywiście nie można zapomnieć o dostarczaniu pełnowartościowego białka, którego źródła to m.in.:

  • chude mięso, np.: kurczak, indyk, cielęcina, wołowina, królik,
  • jajka,
  • niskotłuszczowy nabiał, np.: twaróg, mleko, kefir, maślanka, jogurt naturalny,
  • tofu,
  • nasiona strączkowe, np.: fasola, groch, soja, soczewica, ciecierzyca.

łososś z surówką

Produkty te dostarczają również niezwykle ważny tryptofan, który pobudza produkcję serotoniny.

Co najmniej dwa razy w tygodniu na talerzu powinny pojawić się tłuste ryby morskie bogate w wielonienasycone kwasy tłuszczowe z rodziny omega-3, które pozytywnie wpływają na pracę naszego układu nerwowego. Zalecane tłuszcze roślinne to z kolei: oliwa z oliwek, olej rzepakowy, olej lniany, ale także awokado, orzechy, nasiona i pestki.

A co jeść na depresję, aby zaspokoić apetyt na coś słodkiego? Suszone oraz świeże owoce, gorzka czekolada czy domowe słodycze z małą ilością cukru nie wpłyną negatywnie na stan zdrowia.

Sprawdź także: Przepis na szpinakowe fit gofry

Dieta na depresję – przykładowy jadłospis

Jeśli zmagasz się z zaburzeniem, możesz skorzystać z przykładowego jadłospisu diety na depresję. Odżywcze potrawy pomogą przywrócić równowagę w organizmie i wzmocnić go.

Śniadanie: Owsianka na mleku z twarogiem, jagodami i orzechami włoskimi

II śniadanie: Kanapki z awokado i jajkiem na miękko

kanapki z awokado i jajkiem na miękko

Obiad: Pieczony łosoś z komosą ryżową i surówką z kiszonej kapusty

Podwieczorek: Koktajl truskawkowy na kefirze z nasionami chia

Kolacja: Sałatka na szpinaku z kurczakiem, burakiem i pomarańczą, z dressingiem musztardowym

Mając świadomość, że często depresja odbiera siły do najprostszych czynności, polecamy catering dietetyczny, który zapewni zbilansowane, pełnowartościowe posiłki i ułatwi codzienne funkcjonowanie.

 

Twarożek ze szczypiorkiem
Przepisy, Porady dietetyka
27.02.2025

Dieta przy zakrzepicy – założenia, wyłączenia i jadłospis

Zakrzepica – a właściwie żylna choroba zakrzepowo-zatorowa i powiązana z nią zatorowość płucna – występuje stosunkowo często. Choć choroba może dotyczyć osób w każdym wieku, z czasem ryzyko znacząco wzrasta. Aby je zmniejszyć, warto utrzymywać prawidłową masę ciała, dbać o regularną aktywność fizyczną i zdrowo się odżywiać. Dowiedz się, jaką dietę przy zakrzepicy żył polecają dietetycy.

Dieta przy zakrzepicy – założenia, wyłączenia i jadłospis
koktajl malinowy
Przepisy, Ciekawostki
26.02.2025

Dieta strukturalna – zasady, możliwe efekty oraz jadłospis

Dieta strukturalna to sposób żywienia mający na celu poprawę zdrowia, redukcję masy ciała i zwiększenie energii poprzez spożywanie odpowiednio skomponowanych posiłków. Jakie są jej dokładne zasady i czy rzeczywiście przynosi oczekiwane efekty?

Dieta strukturalna – zasady, możliwe efekty oraz jadłospis
kanapki z chleba żytniego na zakwasie z twarożkiem z rzodkiewką i szczypiorkiem
Przepisy, Ciekawostki
24.02.2025

Dieta ubogoenergetyczna – zasady, możliwe efekty oraz przykładowe menu

Dieta ubogoenergetyczna jest najczęściej stosowana przez osoby, których celem jest redukcja masy ciała. Często jest również wykorzystywana jako składowa terapii otyłości. Jednak aby przyniosła upragnione efekty, musi być odpowiednio zbilansowana i mieć właściwą kaloryczność. Dowiedz się, jakie są produkty zalecane i przeciwwskazane w diecie ubogoenergetycznej i jak skomponować jadłospis.

Dieta ubogoenergetyczna – zasady, możliwe efekty oraz przykładowe menu

Sprawdź, jak smaczne może być odchudzanie

Catering dietetyczny WygodnaDieta.pl pozwala nie tylko tracić zbędne kilogramy, ale też jeść smacznie i zdrowo.

Wygodnadieta.pl (my) korzystamy z cookies i innych podobnych technologii
Jeśli zaakceptujesz wszystkie cookies, zapiszemy w Twoim urządzeniu cookies i inne pliki (ogólnie cookies) analityczne i marketingowe... więcej (w celu profilowanego marketingu). Jeśli odrzucisz wszystkie - zapiszemy tylko cookies techniczne, niezbędne dla działania naszych stron. Cookies możesz też ustawić samodzielnie (Ustawienia). Używamy cookies zgodnie z Polityką prywatności,... więcej
Ustawienia
Akceptuję