07.12.2018

Jesienne kiszonki – właściwości

kiszonki

Kiszenie to jeden z najstarszych sposobów konserwowania żywności. W kuchni polskiej najpopularniejsze są kiszone ogórki i kapusta, ale tą metodą możemy przedłużyć świeżość wielu innych warzyw i owoców. Kiszonki są skarbnicą zdrowia szczególnie jesienią i zimą, ponieważ są źródłem cennych witamin i wzmacniają system odpornościowy organizmu.

Spis treści:

  1. Skarbnica witamin i minerałów
  2. Kiszonki są doskonałe dla osób na diecie
  3. Jakie kiszonki wybrać?

Skarbnica witamin i minerałów

Kiszone warzywa i owoce to przede wszystkim bogactwo witaminy C, która wzmacnia odporność, zapobiega szkodliwemu działaniu wolnych rodników, ułatwia przyswajanie żelaza w układzie pokarmowym i chroni przed rozwojem chorób sercowo-naczyniowych. Zawarte w kiszonkach witaminy A i E bywają często nazywane witaminami piękna i młodości. Korzystnie wpływają na stan skóry, włosów i paznokci, zapewniają promienny wygląd cery i spowalniają proces starzenia organizmu. Zakonserwowane w ten sposób warzywa są również źródłem witamin z grupy B, które współuczestniczą w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego, mięśni i serca. W kiszonkach znajdziemy także szereg cennych dla zdrowia soli mineralnych, między innymi magnez, żelazo, wapń, potas i fosfor.

Sprawdź także:  Witaminy przyspieszające odchudzanie

Kiszonki są doskonałe dla osób na diecie

Kolejną zaletą kiszonek jest ich bardzo niska kaloryczność. Przykładowo 100 gramów kiszonej kapusty dostarczy nam jedynie 15 kcal, a ogórków – 12 kcal. W procesie fermentacji wartość energetyczna warzyw i owoców zmniejsza się, ponieważ część zawartych w nich cukrów przekształcana jest w kwas mlekowy. To również bogate źródło błonnika pokarmowego , który zapewnia uczucie sytości na dłużej i pobudza perystaltykę jelit. Regularne spożywanie kiszonek ureguluje poziom glukozy i cholesterolu we krwi, usprawni procesy metaboliczne i zmniejszy chęć na podjadanie, co pomoże pozbyć się zbędnych kilogramów i zachować prawidłową masę ciała. Osoby będące na dietach redukcyjnych powinny zwrócić na nie szczególną uwagę.

Zobacz również:  Dieta przy niedoczynności tarczycy - zasady, założenia, przeciwwskazania

Zakonserwowane warzywa są niskokaloryczne. 100 gramów kiszonej kapusty dostarczy nam jedynie 15 kcal. Należy jednak pamiętać, żeby nie jeść ich zbyt wiele. Kiszonki powinny towarzyszyć jednemu posiłkowi dziennie.

kiszonki właściwości

Jakie kiszonki wybrać?

Zdecydowanie najzdrowsze będą te przygotowane w domu. Jeśli jednak brakuje nam czasu na zrobienie ich samodzielnie, kupując je, warto zwrócić uwagę na to, by nie zawierały wzmacniaczy smaku, konserwantów oraz substancji przyspieszających proces fermentacji. Im bardziej naturalny produkt, tym więcej wartości odżywczych.

Dowiedz się więcej:  Jakie warzywa jeść zimą?

Zachowaj umiar w jedzeniu zakonserwowanych warzyw.

Pomimo mnóstwa cennych dla zdrowia właściwości, kiszone warzywa zawierają spore ilości soli. Spożywane w nadmiarze mogą prowadzić do nadciśnienia, kamicy nerkowej i zatrzymywania wody w organizmie.

 

Śniadanie w diecie przy boreliozie
Przepisy, Porady dietetyka
29.01.2025

Dieta przy boreliozie – co można jeść a czego lepiej unikać?

Borelioza jest groźną chorobą zakaźną przenoszoną przez kleszcze i może objawiać się na różne sposoby, a symptomy mogą zmieniać się w zależności od stadium. Oprócz stosowania leków na przebieg choroby może wpłynąć odżywianie. Sprawdź, jaka dieta przy boreliozie sprawdzi się najlepiej i co jeść przy boreliozie.

Dieta przy boreliozie – co można jeść a czego lepiej unikać?
Kanapki z hummusem jajkiem ogórkiem i papryką
Przepisy, Porady dietetyka
28.01.2025

Dieta przedcukrzycowa – z czego powinien składać się jadłospis osoby w stanie przedcukrzycowym?

Cukrzyca jest często określana pierwszą niezakaźną pandemią świata. Skala problemu jest bardzo duża. Już w momencie, kiedy pojawiają się pierwsze symptomy rozwoju schorzenia, warto zadbać o odpowiednie leczenie stanu przedcukrzycowego. Polega ono przede wszystkim na zmianie stylu życia. Dowiedz się, co jeść w stanie przedcukrzycowym i jaka dieta dla stanu przedcukrzycowego jest zalecana przez dietetyków.

Dieta przedcukrzycowa – z czego powinien składać się jadłospis osoby w stanie przedcukrzycowym?
Bułka wieloziarnista z ogórkiem i pomidorem
Porady dietetyka
27.01.2025

Dieta przed ciążą – czyli jak powinna odżywiać się przyszła mama?

Wiemy, iż styl życia obojga rodziców i ich nawyki żywieniowe w istotnym stopniu wpływają nie tylko na przebieg ciąży i połogu, ale i na zdrowie dziecka przez całe życie. Ważne jest zatem nie tylko odpowiednie żywienie i suplementacja w czasie ciąży, ale i dieta przed zajściem w ciąże. Poznaj porady dietetyka dotyczące tego, jak przygotować się na ciążę i sprawdź, jak powinna wyglądać dieta dla planujących ciążę kobiet.

Dieta przed ciążą – czyli jak powinna odżywiać się przyszła mama?

Sprawdź, jak smaczne może być odchudzanie

Catering dietetyczny WygodnaDieta.pl pozwala nie tylko tracić zbędne kilogramy, ale też jeść smacznie i zdrowo.

Wygodnadieta.pl (my) korzystamy z cookies i innych podobnych technologii
Jeśli zaakceptujesz wszystkie cookies, zapiszemy w Twoim urządzeniu cookies i inne pliki (ogólnie cookies) analityczne i marketingowe... więcej (w celu profilowanego marketingu). Jeśli odrzucisz wszystkie - zapiszemy tylko cookies techniczne, niezbędne dla działania naszych stron. Cookies możesz też ustawić samodzielnie (Ustawienia). Używamy cookies zgodnie z Polityką prywatności,... więcej
Ustawienia
Akceptuję