07.12.2018

Jesienne kiszonki – właściwości

kiszonki

Kiszenie to jeden z najstarszych sposobów konserwowania żywności. W kuchni polskiej najpopularniejsze są kiszone ogórki i kapusta, ale tą metodą możemy przedłużyć świeżość wielu innych warzyw i owoców. Kiszonki są skarbnicą zdrowia szczególnie jesienią i zimą, ponieważ są źródłem cennych witamin i wzmacniają system odpornościowy organizmu.

Spis treści:

  1. Skarbnica witamin i minerałów
  2. Kiszonki są doskonałe dla osób na diecie
  3. Jakie kiszonki wybrać?

Skarbnica witamin i minerałów

Kiszone warzywa i owoce to przede wszystkim bogactwo witaminy C, która wzmacnia odporność, zapobiega szkodliwemu działaniu wolnych rodników, ułatwia przyswajanie żelaza w układzie pokarmowym i chroni przed rozwojem chorób sercowo-naczyniowych. Zawarte w kiszonkach witaminy A i E bywają często nazywane witaminami piękna i młodości. Korzystnie wpływają na stan skóry, włosów i paznokci, zapewniają promienny wygląd cery i spowalniają proces starzenia organizmu. Zakonserwowane w ten sposób warzywa są również źródłem witamin z grupy B, które współuczestniczą w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego, mięśni i serca. W kiszonkach znajdziemy także szereg cennych dla zdrowia soli mineralnych, między innymi magnez, żelazo, wapń, potas i fosfor.

Sprawdź także:  Witaminy przyspieszające odchudzanie

Kiszonki są doskonałe dla osób na diecie

Kolejną zaletą kiszonek jest ich bardzo niska kaloryczność. Przykładowo 100 gramów kiszonej kapusty dostarczy nam jedynie 15 kcal, a ogórków – 12 kcal. W procesie fermentacji wartość energetyczna warzyw i owoców zmniejsza się, ponieważ część zawartych w nich cukrów przekształcana jest w kwas mlekowy. To również bogate źródło błonnika pokarmowego , który zapewnia uczucie sytości na dłużej i pobudza perystaltykę jelit. Regularne spożywanie kiszonek ureguluje poziom glukozy i cholesterolu we krwi, usprawni procesy metaboliczne i zmniejszy chęć na podjadanie, co pomoże pozbyć się zbędnych kilogramów i zachować prawidłową masę ciała. Osoby będące na dietach redukcyjnych powinny zwrócić na nie szczególną uwagę.

Zobacz również:  Dieta przy niedoczynności tarczycy - zasady, założenia, przeciwwskazania

Zakonserwowane warzywa są niskokaloryczne. 100 gramów kiszonej kapusty dostarczy nam jedynie 15 kcal. Należy jednak pamiętać, żeby nie jeść ich zbyt wiele. Kiszonki powinny towarzyszyć jednemu posiłkowi dziennie.

kiszonki właściwości

Jakie kiszonki wybrać?

Zdecydowanie najzdrowsze będą te przygotowane w domu. Jeśli jednak brakuje nam czasu na zrobienie ich samodzielnie, kupując je, warto zwrócić uwagę na to, by nie zawierały wzmacniaczy smaku, konserwantów oraz substancji przyspieszających proces fermentacji. Im bardziej naturalny produkt, tym więcej wartości odżywczych.

Dowiedz się więcej:  Jakie warzywa jeść zimą?

Zachowaj umiar w jedzeniu zakonserwowanych warzyw.

Pomimo mnóstwa cennych dla zdrowia właściwości, kiszone warzywa zawierają spore ilości soli. Spożywane w nadmiarze mogą prowadzić do nadciśnienia, kamicy nerkowej i zatrzymywania wody w organizmie.

 

Twarożek ze szczypiorkiem
Przepisy, Porady dietetyka
27.02.2025

Dieta przy zakrzepicy – założenia, wyłączenia i jadłospis

Zakrzepica – a właściwie żylna choroba zakrzepowo-zatorowa i powiązana z nią zatorowość płucna – występuje stosunkowo często. Choć choroba może dotyczyć osób w każdym wieku, z czasem ryzyko znacząco wzrasta. Aby je zmniejszyć, warto utrzymywać prawidłową masę ciała, dbać o regularną aktywność fizyczną i zdrowo się odżywiać. Dowiedz się, jaką dietę przy zakrzepicy żył polecają dietetycy.

Dieta przy zakrzepicy – założenia, wyłączenia i jadłospis
koktajl malinowy
Przepisy, Ciekawostki
26.02.2025

Dieta strukturalna – zasady, możliwe efekty oraz jadłospis

Dieta strukturalna to sposób żywienia mający na celu poprawę zdrowia, redukcję masy ciała i zwiększenie energii poprzez spożywanie odpowiednio skomponowanych posiłków. Jakie są jej dokładne zasady i czy rzeczywiście przynosi oczekiwane efekty?

Dieta strukturalna – zasady, możliwe efekty oraz jadłospis
kanapki z chleba żytniego na zakwasie z twarożkiem z rzodkiewką i szczypiorkiem
Przepisy, Ciekawostki
24.02.2025

Dieta ubogoenergetyczna – zasady, możliwe efekty oraz przykładowe menu

Dieta ubogoenergetyczna jest najczęściej stosowana przez osoby, których celem jest redukcja masy ciała. Często jest również wykorzystywana jako składowa terapii otyłości. Jednak aby przyniosła upragnione efekty, musi być odpowiednio zbilansowana i mieć właściwą kaloryczność. Dowiedz się, jakie są produkty zalecane i przeciwwskazane w diecie ubogoenergetycznej i jak skomponować jadłospis.

Dieta ubogoenergetyczna – zasady, możliwe efekty oraz przykładowe menu

Sprawdź, jak smaczne może być odchudzanie

Catering dietetyczny WygodnaDieta.pl pozwala nie tylko tracić zbędne kilogramy, ale też jeść smacznie i zdrowo.

Wygodnadieta.pl (my) korzystamy z cookies i innych podobnych technologii
Jeśli zaakceptujesz wszystkie cookies, zapiszemy w Twoim urządzeniu cookies i inne pliki (ogólnie cookies) analityczne i marketingowe... więcej (w celu profilowanego marketingu). Jeśli odrzucisz wszystkie - zapiszemy tylko cookies techniczne, niezbędne dla działania naszych stron. Cookies możesz też ustawić samodzielnie (Ustawienia). Używamy cookies zgodnie z Polityką prywatności,... więcej
Ustawienia
Akceptuję