Cukrzyca typu 2 i nadciśnienie to choroby, które często idą w parze. Jedzenie dla cukrzyków i osób z nadciśnieniem tętniczym ma wiele wspólnego. Dieta lekkostrawna dla cukrzyka powinna być dopasowana indywidualnie – musi uwzględniać stan zdrowia i potrzeby organizmu oraz mieć odpowiednią kaloryczność. Przedstawiamy, jak może wyglądać dieta przy cukrzycy i nadciśnieniu i na które aspekty warto zwrócić uwagę.
Spis treści:
- Jak powinna wyglądać dieta dla cukrzyka i nadciśnieniowca?
- Dieta dla cukrzyka i nadciśnieniowca – produkty zalecane
- Dieta dla cukrzyka i nadciśnieniowca – produkty niezalecane
- Dieta dla cukrzyka i nadciśnieniowca – jadłospis
Jak powinna wyglądać dieta dla cukrzyka i nadciśnieniowca?
Dieta dla osób z cukrzycą i nadciśnieniem powinna być dobrze zbilansowana, bogata w składniki odżywcze, a jednocześnie uboga w niezdrowe tłuszcze, cukry dodane i sól. U osób z cukrzycą typu 2 i nadciśnieniem tętniczym często obserwuje się otyłość, dlatego bardzo istotne jest indywidualne określenie kaloryczności i szczegółów jadłospisu. Poniżej omawiamy szczegółowo, co powinien jeść cukrzyk z nadciśnieniem, a czego lepiej unikać, ale należy te informacje traktować jako wskazówkę, ponieważ przykładowy jadłospis dla cukrzyka – z uwagi na różnice w stanie zdrowia i potrzebach organizmu – może nie być odpowiedni dla wszystkich chorych.
Sprawdź także: Jaka dieta na nadciśnienie – co jeść?
Do diety w przypadku obu schorzeń należy włączyć różne gatunki warzyw i owoców, które są źródłem błonnika, witamin i minerałów. Powinny stanowić podstawę diety dla cukrzyka i nadciśnieniowca. Należy zadbać o włączenie do diety chudego źródła białka: drobiu bez skóry, ryb, fasoli, soczewicy, orzechów i nasion. Zaleca się unikanie tłustych mięs i przetworzonego mięsa.
W jadłospisie dla cukrzyka i nadciśnieniowca warto również uwzględnić zdrowe tłuszcze (oliwę z oliwek, olej rzepakowy, olej lniany), orzechy i awokado, a ograniczać spożycie tłuszczów nasyconych i trans. Jeśli chodzi o węglowodany, to należy sięgać po węglowodany złożone, a ograniczać podaż węglowodanów prostych. Rekomendowane jest także ograniczenie soli – najlepiej do <5 g/dobę.
Ponadto w diecie cukrzyka i nadciśnieniowca ważne są regularne spożywanie posiłków i kontrolowanie wielkości porcji, aby dążyć do prawidłowej masy ciała. W przypadku nadwagi czy otyłości, zarówno dieta dla diabetyka, jak i dieta dla pacjenta z nadciśnieniem tętniczym, powinna być ukierunkowana na normalizację masy ciała. Zalecanymi modelami żywienia w przypadku obu chorób będą dieta śródziemnomorska czy dieta DASH.
Ważne jest również regularne monitorowanie stężenia glukozy we krwi oraz ciśnienia krwi. W celu dostosowania diety do indywidualnych potrzeb zdrowotnych niezbędna jest współpraca z lekarzem i dietetykiem. Dla niektórych osób pomocna może być także dieta pudełkowa w stylu śródziemnomorskim lub o niskim indeksie glikemicznym.
Sprawdź także: Cukrzyca – kompendium wiedzy
Dieta dla cukrzyka i nadciśnieniowca – produkty zalecane
W diecie diabetyka i nadciśnieniowca mogą znaleźć się:
- warzywa i owoce, szczególnie niskocukrowe, np.: maliny, borówki, jeżyny,
- produkty zbożowe pełnoziarniste, np.: kasza gryczana, chleb żytni pełnoziarnisty,
- chude mięso, ryby i owoce morza,
- nasiona roślin strączkowych, np.: ciecierzyca, soczewica, fasola,
- orzechy, nasiona, pestki,
- mleko i produkty mleczne – szczególnie fermentowane,
- oleje roślinne,
- zamienniki cukru, np.: stewia, ksylitol czy erytrytol,
- woda niskosodowa, kawa bez cukru i najlepiej bez mleka, herbata bez dodatku cukru.
Z uwagi na właściwości kakao, warto przemyśleć kwestię włączenia do diety niedużych ilości gorzej czekolady – pamiętając oczywiście, ile czekolada ma kalorii i po uwzględnieniu jej w bilansie energetycznym.
Dieta dla cukrzyka i nadciśnieniowca – produkty niezalecane
W diecie nadciśnieniowca i diabetyka niewskazane są:
- cukier (często ukryty pod innymi nazwami), miód, syropy: klonowy, z agawy, glukozowo-fruktozowy,
- produkty bogate w dodany cukier: słodycze, napoje słodzone, desery, ciastka, ciasteczka,
- słodzone soki owocowe, słodkie napoje energetyzujące itp.,
- biała, oczyszczona mąka pszenna i produkty z niej wytworzone (pieczywo, makarony), a także biały ryż,
- tłuste mięsa: wołowina, wieprzowina, kiełbasy i inne przetworzone mięsa,
- wysokosodowe produkty: słone przekąski, orzeszki solone, paluszki, krakersy, chipsy, przetworzona żywność, gotowe dania, fast foody, konserwy spożywcze oraz sosy i gotowe przyprawy,
- napoje alkoholowe.
Dieta dla cukrzyka i nadciśnieniowca – jadłospis
Poniżej przedstawiamy, jak może wyglądać dieta dla diabetyka z nadciśnieniem tętniczym. Przepisy diety cukrzycowej należy jednak dopasować indywidualnie. Często zalecane jest bowiem zastosowanie odpowiednio zbilansowanej diety redukcyjnej, dlatego poniższe przepisy na śniadanie, podwieczorek dla cukrzyka, lekki obiad czy kolację dla cukrzyka powinny stanowić jedynie inspirację.
Menu diety cukrzycowej i w nadciśnieniu tętniczym
Śniadanie: omlet jajeczny z warzywami, kromka razowego pieczywa
Obiad: morszczuk pieczony z papryką, cukinią i kaszą gryczaną
Podwieczorek: 2 kromki żytniego, pełnoziarnistego pieczywa na zakwasie z chudą wędliną z kurczaka, sałatą, pomidorem, ogórkiem i papryką
Kolacja: placuszki na mące pełnoziarnistej z jogurtem wysokobiałkowym, z dodatkiem malin, borówek i orzechów włoskich