Pszenica jest najczęściej spożywanym ziarnem w Europie i Ameryce. Niektórzy świadomie ograniczają jej spożycie np. w celu zrzucenia zbędnych kilogramów lub ze względu na dolegliwości zdrowotne. Co może znaleźć się w jadłospisie diety bez zbóż, a czego należy unikać? Dowiedz się, w jakich produktach ukrywa się pszenica i jak wprowadzić zdrową, tanią dietę bez węglowodanów.
Spis treści:
- Dieta bezpszeniczna – na czym polega?
- Co można jeść na diecie bezpszenicznej?
- Przykładowy jadłospis diety bez pszenicy
- Z jakich produktów należy zrezygnować na diecie bezpszenicznej?
- Dieta bezpszeniczna – kto powinien z niej skorzystać?
Dieta bezpszeniczna – na czym polega?
Dietę bezzbożową, czyli dietę bez pszenicy, stosuje się w przypadku alergii na to zboże. Reakcja immunologiczna, IgE-zależna lub IgE-niezależna, może być wywołana kontaktem, wdychaniem lub spożyciem pszenicy. W wyniku kontaktu z alergenem dochodzi do uwolnienia mediatorów reakcji zapalnej (m.in.: histaminy, czynnika aktywującego płytki krwi czy leukotrienów), które są odpowiedzialne za objawy alergii. W przypadku alergii na pszenicę konieczne jest zatem ograniczenie kontaktu z tym alergenem. Efekty diety bez pszenicy u osób z alergią są widoczne dość szybko. Posiłki bez tego zboża zmniejszają występujący stan zapalny i wpływają korzystnie na trawienie i wygląd skóry. Warto wyjaśnić, że dieta bez pszenicy nie jest tym samym, co dieta bez zbóż czy dieta bezglutenowa. W przypadku tego ostatniego modelu żywienia należy wykluczyć wszystkie produkty zawierające białka glutenowe, czyli nie tylko pszenicę, ale również m.in. żyto, jęczmień czy owies.
Sprawdź także: Dieta bez glutenu i nabiału
Co można jeść na diecie bezpszenicznej?
Na diecie bezpszenicznej można spożywać wiele pysznych i zdrowych dań.
Istotna rola węglowodanów w diecie jest bezdyskusyjna, więc powinny być one obecne również w jadłospisie bez pszenicy. Oto lista przykładowych produktów, które są dozwolone:
- różnorodne warzywa i owoce,
- mięso, ryby, owoce morza,
- jaja,
- orzechy, nasiona, pestki,
- nabiał: mleko, jogurty, sery, twarogi,
- napoje roślinne (np. migdałowe, kokosowe),
- ziemniaki,
- bezglutenowe zboża i mąki: quinoa, ryż, kukurydza, gryka, proso, amarantus, tapioka, mąka ryżowa, mąka kukurydziana, mąka gryczana, mąka ziemniaczana, mąka migdałowa, mąka kokosowa, mąka ciecierzycy, mąka soczewicy, mąka konopna i wiele innych,
- bezglutenowe produkty piekarnicze: chleb, bułki, ciasta, ciasteczka i inne produkty piekarnicze wykonane z bezglutenowych mąk i składników.
- płatki śniadaniowe: płatki owsiane bezglutenowe, płatki ryżowe, płatki kukurydziane, płatki gryczane i inne bezglutenowe.
- przetwory bezglutenowe: bezglutenowe makarony, kasze, mąki do panierowania, sosy, przekąski i inne przetwory oznaczone jako „bezglutenowe”.
Warto pamiętać, żeby zawsze sprawdzać etykiety produktów, ponieważ czasem mogą zawierać ukryty gluten lub pszenicę. Na rynku jest dostępnych wiele składników, które ułatwiają komponowanie codziennego jadłospisu i sprawiają, że osoby rezygnujące z pszenicy mogą piec ciasta, torty, chleby czy nawet zorganizować wielkanoc bez glutenu i laktozy.
Przykładowy jadłospis diety bez pszenicy
Śniadanie: jaglanka z gruszką i siemieniem lnianym
Składniki:
- 4 łyżki płatków jaglanych
- szklanka mleka 2% tłuszczu
- 2 łyżki siemienia lnianego
- 1 gruszka
- garść orzechów nerkowca - 1 garść
Sposób wykonania:
Płatki zalej wrzątkiem i poczekaj, aż napęcznieją. Następnie dolej mleko, dodaj pokrojoną gruszkę, nasiona lnu i posiekane orzechy.
Obiad: pstrąg z rozmarynem, ziemniakami i kapustą kiszoną
Składniki:
- 250 g ziemniaków
- 200 g pstrąga
- plasterek cytryny
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka masła
- pół garści świeżego rozmarynu
- 2 szczypty soli
- pół szklanki kapusty kiszonej
Sposób wykonania:
Ziemniaki obierz, umyj i ugotuj do miękkości. Rybę umyj, oprósz solą i pieprzem oraz natnij skórę w kilku miejscach. Czosnek obierz, przeciśnij przez praskę i wymieszaj z masłem. Do środka ryby włóż masło czosnkowe i rozmaryn. Rybę przełóż do naczynia do zapiekania i piecz w piekarniku około 25–30 minut w 200°C. Gotową rybę skrop sokiem z cytryny. Podawaj z ziemniakami i kiszoną kapustą.
Podwieczorek: koktajl jabłkowo-orzechowy
Składniki:
- szklanka mleka 2% tłuszczu
- 1,5 łyżeczki masła orzechowego
- 1 łyżeczka siemienia lnianego
- 1 jabłko
- pół łyżeczki cukru lub erytrytolu
Sposób wykonania:
Mleko, cukier lub erytrytol, masło orzechowe, siemię lniane i pokrojone w kostkę jabłko zmiksuj w blenderze na gładki koktajl.
Kolacja: sałatka winogronowa z kurczakiem i awokado
Składniki:
- 150 g piersi z kurczaka
- 2 ziemniaki
- 3 garście winogron
- 5 łyżek kukurydzy konserwowej
- 2 łyżki soku z cytryny
- pół awokado
- 2 szczypty soli
- 4 szczypty pieprzu czarnego
- pół szczypty curry
- 150 g jogurtu naturalnego
- 1 łyżka majonezu
Sposób wykonania:
Mięso umyj i ugotuj w wodzie, a po ostudzeniu pokrój w kostkę. Ziemniaki obierz, ugotuj i pokrój w kostkę. Winogrona przekrój na pół, usuń pestki, jeśli jest taka konieczność. Następnie dodaj mięso, pokrojonego ziemniaka, odsączoną kukurydzę i awokado pokrojone w kostkę. Dopraw solą, pieprzem, curry i sokiem z cytryny. Wymieszaj z jogurtem z dodatkiem majonezu. Sałatkę odstaw na 2 godziny, by smaki dobrze się połączyły.
Sprawdź także: Jaki chleb na diecie? Rodzaje, kaloryczność pieczywa i wartość odżywcza
Z jakich produktów należy zrezygnować na diecie bezpszenicznej?
Produkty zakazane na diecie bez pszenicy to:
- bułka tarta,
- kasza pęczak,
- ekstrakt zbóż,
- ziarna pszenicy,
- kuskus,
- suchary,
- tortilla pszenna,
- pszenica durum,
- einkorn,
- pszenica płaskurka,
- farina (wafelki z ziaren zbóż),
- mąka pszenna,
- pieczywo: chleb, ciasto, durum, wzbogacony graham o dużej zawartości glutenu, ciasto samowyrastające, miękka pszenica,
- hydrolizowane białko pszenicy,
- otręby, pszenica durum, gluten, trawa, słód, kiełki, skrobia,
- hydrolizat otrąb pszennych,
- olej z kiełków pszenicy,
- trawa pszeniczna,
- izolowane białko pszenicy.
W praktyce ważne jest zatem uważne czytanie etykiet produktów spożywczych, ponieważ pszenicę mogą zawierać także inne produkty, np. słodycze, słone przekąski, gotowe dania czy wędliny.
Dieta bezpszeniczna – kto powinien z niej skorzystać?
Dietę bez pszenicy powinny stosować osoby mające alergię na pszenicę. Z kolei w przypadku celiakii czy nieceliakalnej nadwrażliwości na gluten zaleca się stosowanie całkowitej diety bezglutenowej. Zawsze warto skonsultować się z lekarzem lub dietetykiem przed wprowadzeniem drastycznych zmian w diecie, aby upewnić się, że model żywienia będzie odpowiedni i nie wpłynie negatywnie na organizm, np. nie doprowadzi do niedoborów żywieniowych. Jeśli poszukujesz diety bez pszenicy, a nie masz czasu na przygotowywanie posiłków dieta pudełkowa bez pszenicy może okazać się dobrym rozwiązaniem.