Dieta bez glutenu i nabiału

dieta bez nabiału i glutenu

Produkty, o których powinny pamiętać osoby stosujące dietę bez glutenu i nabiału

Gryka: Kasza gryczana nazywana jest często królową kasz. Nie zawiera glutenu i pełna jest cennych dla zdrowia substancji. To bogactwo witamin i minerałów. Znajdziemy w niej witaminy z grupy B, magnez, wapń, fosfor, żelazo, cynk i jod, a także białko i błonnik pokarmowy, który reguluje pracę układu pokarmowego.

Kasza jaglana: Przyrządzana jest z naturalnie niezawierającego glutenu prosa. To zboże najbogatsze w witaminy z grupy B. Regularne spożywanie kaszy jaglanej pomoże przywrócić równowagę kwasowo-zasadową w organizmie, może wpływać na poprawę koncentracji czy uregulowanie poziomu cholesterolu we krwi.

Owoce i warzywa: Im bardziej kolorowe i różnorodne, tym lepiej! To naturalne źródło niezbędnych dla zdrowia witamin i składników mineralnych. Zadbaj o to, by codziennie zjadać minimum pięć porcji świeżych warzyw i owoców. Sięgając po nie regularnie, a szybko zauważysz poprawę samopoczucia i wyglądu.

Orzechy: Są cennym źródłem zdrowych tłuszczów, w tym kwasów tłuszczowych Omega-3 i 6. Mają pozytywny wpływ na pracę mózgu, poprawiają pamięć i koncentrację, niwelują stres, zmniejszają ryzyko zachorowania na miażdżycę, a także dodają energii. Warto jednak pamiętać, że są wysoko kaloryczne, dlatego nie należy spożywać ich zbyt dużo.

dieta bez glutenu i nabiału

Jajka: To jeden z najbardziej odżywczych znanych nam produktów. Są doskonałym źródłem pełnowartościowego białka, które zawiera wszystkie aminokwasy. Dostarczą nam także witamin A, D, E i K oraz witamin z grupy B. Jajka to również bogactwo składników mineralnych. Znajdziemy w nich między innymi wapń, fosfor, magnez, selen i cynk. Warto pamiętać, że nie należą one do nabiału, dlatego osoby na diecie bezmlecznej również śmiało mogą włączyć je do swojego jadłospisu.

Mięso: Stanowi przede wszystkim źródło wysokowartościowego białka, żelaza, cynku oraz witamin z grupy B. Produktów mięsnych nie powinno się jednak spożywać zbyt często, ponieważ w nadmiarze może przyczynić się do rozwoju chorób układu sercowo-naczyniowego. Warto wybierać to jak najbardziej naturalnie i nieprzetworzone. Osoby na diecie bez glutenu i nabiału powinny zwrócić szczególną uwagę wybierając wędliny, konserwy i parówki, ponieważ produkty te często zawierają dodatek mąki pszennej czy mleka.

Jeśli po spożyciu produktów mlecznych bądź tych zawierających gluten, widzisz u siebie objawy takie jak bóle brzucha, niestrawność czy wzdęcia lub masz stwierdzoną alergię na któryś z tych składników, stosowanie tej diety może być dla Ciebie zbawienne. Początkowo przygotowywanie potraw może okazać się wyzwaniem, a czytanie składów poszczególnych produktów może zająć Ci sporo czasu. Jednak szybko nauczysz się, co wolno Ci jeść i czego lepiej unikać. Jeśli jednak obawiasz się, że Twój jadłospis stanie się zbyt monotonny, a gotowanie zbyt skomplikowane, spróbuj zamówić dietę pudełkową bez glutenu i nabiału. Catering dietetyczny pozwoli Ci zaoszczędzić mnóstwo czasu i umożliwi dostęp do zdrowych i urozmaiconych posiłków tam, gdzie chcesz.

 

ciastka twarogowe
Przepisy, Porady dietetyka
01.04.2025

Co powinno się jeść na diecie wysokobiałkowej?

Dieta wysokobiałkowa cieszy się rosnącą popularnością zarówno wśród osób pragnących zredukować masę ciała, jak i tych dążących do budowy masy mięśniowej. W tym artykule zastanowimy się, na czym polega dieta wysokobiałkowa oraz co jeść na diecie wysokobiałkowej, aby maksymalizować efekty zdrowotne i dietetyczne. Dodatkowo przedstawiamy przykładowy jadłospis wysokobiałkowy.

Co powinno się jeść na diecie wysokobiałkowej?
jajecznica z chlebem razowym
Przepisy, Porady dietetyka, Odchudzanie
31.03.2025

Czy dieta 1500 kcal jest zdrowa? Fakty i ograniczenia

Diety niskokaloryczne obiecują szybką redukcję kilogramów i często są stosowane przez osoby żyjące w ciągłym pędzie. Dyskusyjny jest fakt, czy są zdrowe i jak wpływają na organizm. Sprawdzamy, czy dieta 1500 kcal jest skuteczna w redukcji masy ciała i podpowiadamy, kto może stosować ją bez obaw.

Czy dieta 1500 kcal jest zdrowa? Fakty i ograniczenia
Młoda kobieta z bielactwem
Przepisy, Porady dietetyka
29.03.2025

Bielactwo a dieta bezglutenowa – czy gluten wpływa na rozwój i przebieg tej choroby?

Bielactwo to ogólnoustrojowa choroba skóry, która objawia się powstawaniem białych plam. Przyczyny są wciąż niezbadane, a zainteresowanie tym tematem rośnie, szczególnie w kontekście diety, a konkretnie wpływu glutenu na bielactwo. Sprawdzamy, czy eliminacja glutenu z diety może mieć wpływ na bielactwo i analizujemy dostępne badania oraz opinie ekspertów na ten temat. Dowiedz się, czy celiakia i bielactwo mają wspólny mianownik.

Bielactwo a dieta bezglutenowa – czy gluten wpływa na rozwój i przebieg tej choroby?

Sprawdź, jak smaczne może być odchudzanie

Catering dietetyczny WygodnaDieta.pl pozwala nie tylko tracić zbędne kilogramy, ale też jeść smacznie i zdrowo.

Wygodnadieta.pl (my) korzystamy z cookies i innych podobnych technologii
Jeśli zaakceptujesz wszystkie cookies, zapiszemy w Twoim urządzeniu cookies i inne pliki (ogólnie cookies) analityczne i marketingowe... więcej (w celu profilowanego marketingu). Jeśli odrzucisz wszystkie - zapiszemy tylko cookies techniczne, niezbędne dla działania naszych stron. Cookies możesz też ustawić samodzielnie (Ustawienia). Używamy cookies zgodnie z Polityką prywatności,... więcej
Ustawienia
Akceptuję