W Chinach czerwona herbata nazywana jest herbatą smoczą. Jej napar wyróżnia się intensywnie brunatną barwą, a także specyficznym korzenno-ziemnym smakiem i aromatem. Do dobroczynnych właściwości czerwonej herbaty należą: korzystny wpływ na poziom cukru we krwi, poziom cholesterolu oraz usprawnianie przemiany materii. Po czerwoną herbatę warto sięgać również dla zachowania młodego wyglądu, gdyż obecne w niej polifenole spowalniają procesy starzenia się organizmu. Co więcej czerwona herbata na odchudzanie jest polecana jako środek zwiększający skuteczność diety redukcyjnej! Podpowiadamy, jak parzyć czerwoną herbatę, aby wykorzystać jej dobroczynne właściwości i cieszyć się jej wyjątkowym smakiem.
Spis treści:
- Czym jest czerwona herbata?
- Jak powstaje czerwona herbata?
- Czerwona herbata – właściwości
- Czerwona herbata na odchudzanie
- Jak parzyć czerwoną herbatę?
- Czerwona herbata – ile pić?
- Czerwona herbata na noc
- Czerwona herbata w ciąży. Czy może zaszkodzić?
Czym jest czerwona herbata?
Czerwona herbata jest uznawana za najbardziej aromatyczną herbatę na świecie. Wywodzi się z Chin, gdzie nazywana była herbatą smoczą. Obecnie jej krzewy uprawiane są w południowo-wschodnich Chinach, a także w Tajwanie i w Japonii. Napar z czerwonej herbaty jest ciemnobrunatny o ziemistym i bardzo intensywnym zapachu. Na tle innych herbat wyróżnia się ciekawym korzennym smakiem.
Jak powstaje czerwona herbata?
Czerwona herbata należy do herbat półfermentowanych. Proces jej wytwarzania rozpoczyna się etapem więdnięcia liści zebranych z krzewów. Gdy stracą część wilgoci umieszcza się je w wiklinowych lub bambusowych koszach, a następnie co pewien czas potrząsa. Sprawia to, że blaszki liściowe ocierają się wzajemnie o siebie, ułatwiając przebieg procesu fermentacji. Po kilku godzinach proces zostaje zatrzymany suszeniem liści.
Najpopularniejszym rodzajem czerwonej herbaty jest czerwona herbata Pu-Erh. To szlachetna herbata o drobnych listkach, która po wyżej opisanej obróbce przechodzi dodatkową fermentację i leżakowanie. Liście składowane są w specjalnie do tego przeznaczonych pomieszczeniach i leżakują w nich przez co najmniej kilka lat. Dzięki temu herbata nabiera wyjątkowych właściwości. Produkowana jest głównie w południowo-wschodnich Chinach i Tajwanie. Dużo mniej znana jest czerwona herbata Puszong, którą poddaje się bardzo krótkiej fermentacji. Jej liście są wykorzystywane do produkcji herbat jaśminowych oraz herbat aromatyzowanych. Wytwarzana jest głównie w Chinach.
Do czerwonych herbat błędnie zaliczany jest rooibos. Z jego liści, które wyglądem przypominają igiełki, otrzymuje się słomkowej barwy napar o miodowym smaku i korzennym zapachu. Błędnie klasyfikowana jest także herbata Oolong (Ulung), czyli herbata turkusowa. Jej liście podlegają częściowej fermentacji w 20-50 % w zależności od regionu produkcji. Fermentacja zostaje przerwana, gdy brzegi blaszek liściowych przybierają czerwony odcień, a środki pozostają zielone. Choć suche liście są ciemne i wyglądem przypominają czarną herbatę, po zaparzeniu okazuje się, że zakończenia listków są ciemniejsze natomiast środki są zielone.
Czerwona herbata – właściwości
Herbata czerwona jest poddawana krótkiemu procesowi fermentacji, dzięki czemu zachowuje znacznie więcej polifenoli i enzymów niż herbata czarna. To właśnie tym substancjom napar zawdzięcza swoje dobroczynne właściwości. Polifenole zawarte w czerwonej herbacie mają działanie antyoksydacyjne, nazywane też przeciwutleniającym. Oznacza to, że zwalczają nadmiar wolnych rodników, które wchodzą w reakcje z ważnymi strukturami komórkowymi, zaburzając ich prawidłowe funkcjonowanie.
Regularne picie czerwonej herbaty:
- pomaga regulować poziom cukru we krwi – dlatego jest polecana osobom z insulinoopornością, stanem przedcukrzycowym i cukrzycą,
- wspiera pracę wątroby,
- zwiększa wydzielanie żółci, która jest ważna w procesie trawienia spożytych tłuszczów,
- usprawnia przemianę materii, dzięki temu jest chętnie wybieranym napojem przez osoby stosujące dietę odchudzającą,
- pomaga obniżyć poziom cholesterolu ogólnego we krwi zmniejszając ryzyko rozwoju miażdżycy,
- wspiera procesy ukierunkowane na usuwanie nadmiaru wody z organizmu przeciwdziałając obrzękom i regulując ciśnienie krwi,
- spowalnia procesy starzenia się organizmu, wpływa korzystnie na wygląd oraz kondycję skóry,
- obniża ryzyko zachorowania na nowotwory.
Warto dodać, że napar z czerwonej herbaty w skromnych ilościach zapewnia również składniki odżywcze. Należą do nich substancje mineralne, takie jak cynk, żelazo, wapń, fluor, magnez i miedź. Ponadto czerwona herbata jest bezpieczna dla osób z anemią, ponieważ nie zawiera dużo tanin, dzięki czemu nie blokuje wchłaniania żelaza.
Czerwona herbata na odchudzanie
Czerwona herbata na odchudzanie jest chętnie stosowana przez osoby na diecie redukcyjnej. Badania naukowe potwierdzają, że napar jest bogatym źródłem polifenoli, które pobudzają wątrobę do zwiększonej produkcji żółci. Ta płynna wydzielina uczestniczy w procesach rozkładu spożytych tłuszczów, dzięki czemu usprawnia proces trawienia pokarmu. Ponadto czerwona herbata pomaga regulować poziom cukru we krwi, którego gwałtowne wahania przyczyniają się do zwiększenia ochoty na słodkie przekąski. Ma również lekkie właściwości moczopędne, dzięki czemu pomaga pozbyć się nadmiaru wody z organizmu, działając przeciwobrzękowo. Należy jednak pamiętać, że regularne picie czerwonej herbaty to wsparcie (nie podstawa) procesu odchudzania. Wypijanie 3-6 filiżanek czerwonej herbaty dziennie może pomóc w walce z nadwagą lub otyłością. Natomiast bez odpowiednio dobranej diety odchudzającej, najlepiej wspomaganej regularną aktywnością fizyczną, nie osiągniemy zamierzonych efektów.
Jak parzyć czerwoną herbatę?
Aby optymalnie wykorzystać dobroczynne właściwości czerwonej herbaty, a także uzyskać najlepszy smak naparu, warto wiedzieć jak parzyć czerwoną herbatę. Na szklankę wystarczą dwie łyżeczki suchych liści dobrej jakości herbaty. Należy zalać je wodą w temperaturze 82-85 °C i parzyć przez ok 3-4 minuty. Suszu nie powinno się trzymać w wodzie zbyt długo, ponieważ napar stanie się gorzki. Warto wiedzieć, że jakość naparu wzrasta z kolejnym zaparzaniem. Dlatego można, a wręcz warto, skorzystać kilkukrotnie z tych samych liści i zaparzać je 3-5 razy.
Czerwona herbata – ile pić?
Czerwoną herbatę warto wypijać w ilości ok 3-6 filiżanek dziennie. W połączeniu z odpowiednio zbilansowaną dietą odchudzającą można wówczas zaobserwować lepsze efekty planu żywieniowego. Dla najlepszych efektów zaleca się pić ją ok 30 minut po posiłku.
Czerwona herbata na noc
Czerwona herbata jest źródłem pobudzającej kofeiny, jednak zawiera jej kilkukrotnie mniej niż herbata czarna lub kawa. W jednej filiżance naparu herbaty czerwonej znajduje się ok 12 mg kofeiny, w filiżance czarnej herbaty – ok 40 mg, a kawy – ok 60-120 mg. Kofeina zawarta w herbacie wchłania się znacznie wolniej niż z małej czarnej, dzięki czemu łagodniej pobudza, a efekt jej działania jest długotrwały. Uogólniając zawartość kofeiny w czerwonej herbacie nie jest duża, dlatego wypicie filiżanki jej naparu na noc u większości osób nie będzie powodowało problemów z zaśnięciem. Jednak osoby wrażliwe na działanie kofeiny powinny unikać pica czerwonej herbaty na noc.
Czerwona herbata w ciąży. Czy może zaszkodzić?
Picie czerwonej herbaty w zalecanych ilościach jest bezpieczne. Ponieważ napar stanowi źródło kofeiny powinny wziąć to pod uwagę kobiety w ciąży i karmiące piersią. Wypicie sugerowanych 3-6 filiżanek słabego naparu dostarcza ok 36-72 mg kofeiny. Ten alkaloid o pobudzającym działaniu jest obecny również w innych produktach spożywczych jak kakao, czekolada, kawa, napoje energetyczne czy napoje typu cola. Dla bezpieczeństwa płodu oraz zdrowia maluszka ciężarna lub kobieta w okresie laktacji nie powinna spożywać więcej niż 300 mg kofeiny na dzień ze wszystkich jej źródeł.
Sprawdź także: Dieta dla mam - co jeść w ciąży?
Czerwona herbata może być wsparciem procesu odchudzania. A jeśli marzysz o zdrowej i zgrabnej sylwetce zapraszamy do kontaktu z naszymi dietetykami i wybór odpowiedniej diety pudełkowej.
Bibliografia:
1. Miazga-Sławińska M., Grzegorczyk A.: Herbaty – rodzaje, właściwości, jakość i zafałszowania. Kosmos, 2014.
2. Broda M., Leja K.: Czerwona herbata. Ekonatura, kwiecień. [dostęp online]
3. Stańczyk A.: Właściwości zdrowotne wybranych gatunków herbat. Bromatologia i chemia toksykologiczna, 2010.
4. Mikulska A., Szajewska H., Horvath A., Rachtan-Janicka J.: Poradnik Karmienia Piersią. PZWL, Warszawa 2021 r.
5. Barańska M., Issat T., Jeznach-Steinhagen A. i wsp.: Żywienie kobiet w okresie ciąży. PZWL, Warszawa 2021 r.